top of page

Fresh Daily News (Новини українською) - 05/16/2022

Updated: May 19, 2022


Політика

Сенатори голосуватимуть за надання Україні 40 мільярдів доларів

Лідер республіканської меншості в Сенаті США Мітч Макконел разом із делегацією сенаторів відвідали Київ та зустрілися із президентом України Володимиром Зеленським. Про це стало відомо в суботу. Після візиту Мітч Макконнелл заявив, що очікує, що сенатори в середу, 18 травня, остаточно проголосують за надання додаткової допомоги Україні в розмірі майже 40 млрд доларів, повідомляє The Washington Post. «Важливо вказати нашим колегам та американському народові, що це в наших інтересах. Це не благодійність. Це не якась подачка. Ідеться про безжального бандита, який розпочав воєнний похід по Європі», - зауважив сенатор.


Війна РФ проти України

Росія залишає позиції навколо Харкова

Аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW) дійшли висновку, що Росія, скоріш за все, вирішила забрати свої сили і залишити позиції навколо Харкова, йдеться на сторінці організації. Голова військової розвідки України генерал-майор Кирило Буданов заявив, що війна проти Росії досягне переломного моменту до середини серпня і закінчиться до кінця року. Росії вдалось встановити проросійське місцеве командування тільки в тимчасово окупованому Херсоні, це свідчить про те що «російське вторгнення не змогло досягнути прогресу у виконанні своїх політичних цілей в Україні», заявили у Міністерстві оборони Великої Британії. Тим часом сили тероборони Збройних сил України Харкова витіснили російських окупантів та вийшли на ділянку державного кордону, йдеться на сторінці Міноборони України у Фейсбуці.


Світ

Швеція вирішила подати заявку на членство в НАТО

Правляча Соціал-демократична партія Швеції в неділю заявила, що країна працюватиме над подачею заявки на вступ до НАТО, про це повідомляє CNN з посиланням на заяву партії. Раніше партія виступала за нейтралітет країни, але тепер відмовилася від свого курсу. Міністр закордонних справ Швеції Анн Лінде назвала це «історичним рішенням». «російське вторгнення в Україну погіршило безпекову ситуацію для Швеції та Європи в цілому», - заявила вона. Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що «двері НАТО відкриті» для Швеції та Фінляндії.


Економіка

Уряд Канади готовий допомогти Україні експортувати зерно

Уряд Канади висловив готовність допомогти Україні вивозити зерно, заблоковане в країні через російську агресію. Про це заявила міністерка закордонних справ Канади Мелані Жолі. За її словами, Канада готова надсилати свої кораблі до європейських портів, щоб допомогти доставити українське зерно за призначенням. Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок також заявила про важливість забезпечення логістики для поставок зерна з України. 50 мільйонів людей в Африці та на Близькому Сході зіткнуться з голодом в наступні місяці, якщо не розв'язати питання поставок, заявила посадовиця.


Соціум

Wizz Air надасть 10 тисяч безкоштовних квитків до Британії біженцям з України

Авіакомпанія Wizz Air повідомила, що надасть 10 тисяч безплатних квитків для українських біженців, які планують летіти до Великої Британії. Дістатися до Британії можна з Польщі, Болгарії, Словаччини, Угорщини, Румунії. Акція діє за візовою програмою британського уряду "Житло для України". Період здійснення подорожі з 14 травня по 15 червня 2022 року. Забронювати безплатний квиток, можна на сайті Wizz Air. "Сподіваємося, що ця ініціатива допоможе багатьом українцям найближчим часом дістатися безпечного місця у Великобританії", — зазначили у компанії.


Мистецтво, культура, шоу-бізнес

Kalush Orchestra розповіли про нові пісні та подальші плани

Гурт Kalush Orchestra готує нові пісні, у тому числі на антивоєнну тематику та англійською мовою, про це сказав фронтмен Олег Псюк журналістам. Він додав, що гурт буде організовувати багато благодійних концертів, у тому числі антивоєнних, на підтримку України. За його словами, творчість двох його гуртів Kalush та Kalush Orchestra буде розвиватися окремо. Нагадаю, в ніч на 15 травня український гурт Kalush Orchestra переміг на пісенному конкурсі "Євробачення-2022" в італійському Турині, з піснею Stefania. На другому місці - британський співак Сем Райдер з піснею Space Man.


Погода

У понеділок, 16 травня, у Чикаго буде хмарно з проясненням. Без опадів. На стовпчиках термометрів до +24°С.

В Україні буде переважно без опадів. Лише на півдні та у Карпатах помірні, короткочасні дощі, місцями грози. вдень 17-22 градуса тепла.




Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Svoboda Express

6 views0 comments

Comments


bottom of page