top of page
Writer's pictureURC Radio

Fresh Daily News (Новини українською) - 05/14/2021

Updated: May 14, 2021


Політика

США рішуче захищатимуть свої інтереси: Блінкен і Лавров переговорили телефоном

Сполучені Штати рішуче захищатимуть своїх громадян, а також національні інтереси у відповідь на зловмисні дії Росії, які шкодять США та їхнім союзникам. Про це державний секретар США Ентоні Блінкен заявив під час телефонної розмови з главою МЗС Росії Сергієм Лавровим, повідомляє Держдепартамент США. Блінкен також закликав РФ звільнити американських громадян Пола Вілана та Тревора Ріда, яких російська сторона утримує в ув’язненні. Окрім того сторони обговорили підготовку міністерської зустрічі Арктичної ради, наміченої на наступний тиждень, ситуацію навколо КНДР, а також інші питання, що становлять взаємний інтерес.


Економіка

Компанія Colonial Pipeline заплатила хакерам за відновлення роботи нафтопроводу

Американська компанія Colonial Pipeline заплатила хакерам 5 млн доларів викупу за відновлення роботи нафтопроводу, повідомляє агентство Bloomberg з посиланням на джерела. За інформацією співрозмовників агентства, хакери отримали викуп у криптовалюті, яку неможливо відстежити, вже за кілька годин після атаки. Після цього передали оператору Colonial Pipeline засіб дешифрування, але він діяв дуже повільно, через що компанії довелось використовувати свої резервні копії. Ця інформація суперечить попереднім заявам компанії — раніше в Colonial Pipeline стверджували, що не мають наміру платити викуп. Представник компанії відмовився від коментарів. Вже 12 травня в США почався дефіцит бензину, а його середня вартість перевищила 20 грн за літр — найвищий показник з 2014 року. 13 травня нафтопровід відновив роботу.


Авто – мото

Тесла не прийматиме оплату в біткоїнах через наслідки криптовалюти для довкілля

Ілон Маск повідомив, що його компанія Tesla відмовилася від нещодавнього рішення приймати електронну криптовалюту біткоїн для оплати за автомобілі. Через негативні наслідки для довкілля в результаті використання величезних обсягів електроенергії при «майненні» - створенні криптовалюти, пояснив Маск у Twitter. Дослідження Кембриджського університету вказує, що упродовж 2019 року на «майнення» біткоїну було витрачено більше ніж спожила Україна за рік. У роз’ясненні Ілона Маска також говориться, що криптовалюти «це гарна ідея... з багатообіцяючим майбутнім, але вона не може поєднуватися з великою ціною для довкілля». Маск зазначив, що Tesla не продаватиме раніше куплені біткоїни. Зараз компанія розглядає інші криптовалюти — менш енергоємні. Після оголошення вартість тієї криптовалюти впала на понад 10%, але потім стабілізувалася.


Здоров`я

У Чикаго починають вакцинацію підлітків

Влада Чикаго повідомила, що всі міські центри вакцинації, які надають вакцину Pfizer, вже відкриті для молоді у віці від 12 до 15 років. «Як і дорослим, всім молодим людям у віці від 12 років рекомендується пройти вакцинацію», - заявила уповноважена департаменту охорони здоров'я Чикаго Еллісон Арваді, пише uapost. «Поточні дані показують, що вакцина безпечна і ефективна для дітей», - додала Арваді. Записатися у центр вакцинації можна прямо зараз через міський колл-центр або через www.zocdoc.com/vaccine. Всі пункти вакцинації приймають осіб віком від 12 до 15 років. Батьки або опікуни повинні супроводжувати дітей. Невакцинованих батьків та опікунів також будуть заохочувати до вакцинації.


США, Ілліной, Чикаго

У Чикаго на роботу влаштовують котів

Чикаго протягом останніх шести років визнають найбільш забрудненим щурами містом у світі . У боротьбі з гризунами тут вже майже 10 років людям допомагають коти. У місті діє організація "Tree House – Cats on work", яка бореться зі щурами екологічним шляхом – за допомогою диких котів. Їх розміщують по 2 – 3 особини у житлові чи комерційні приміщення. Їхнє завдання – ліквідовувати і відлякувати щурів. Коти, не з'їдають багато щурів: здебільшого вони стримують їхнє розмноження своїми феромонами. Власники нерухомості та бізнесу забезпечують котів їжею, водою, притулком та оздоровленням. Котів виловлюють, стерилізують та вакцинують перед тим, як доставити на "місце роботи". Працевлаштувати кота може кожен охочий, попередньо заповнивши анкету.


Діаспора

Як громадський діяч з Полтави став одним зі світових лідерів Програми розвитку ООН

Майбутнє без бідності, нерівності та руйнівних наслідків зміни клімату – це амбітна мета проекту «Глобальні цілі» ООН до 2030 року. До втілення цілей в ООН вирішили залучити молодь в межах ініціативи Generation17. Цьогоріч до четвірки фіналістів програми увійшов полтавчанин, громадський діяч Юрій Ромашко, співзасновник Інституту аналітики та адвокації. Історія його неурядової організації почалась у 2013 році. Зараз у команді – 20 людей, а в портфоліо: робота над впровадженням інформаційної екосистеми Poltava Smart City, електронної товарно-транспортної накладної, моніторинг державних закупівель ліків та десятки інших проектів задля розвитку громадянського суспільства в Україні. Юрій створив дуже багато рішень, зокрема, зі зменшення рівня корупції. Переможці ініціативи «Покоління17» отримують не фінансову винагороду, а доступ до можливостей менторства й міжнародних контактів.


Мистецтво, культура і шоу-біз

Христина Соловій презентувала кліп за мотивами "Лісової пісні" Лесі Українки

Співачка й автор пісень Христина Соловій випустила кліп на трек "Втікала". Перше майже за рік мовчання відео - продюсерський дебют співачки, що переосмислює долю Мавки з драми-феєрії "Лісова пісня" Лесі Українки в сучасному контексті. Крім того, сингл - анонс нового альбому Rosa Ventorum, який співачка обіцяє випустити вже в травні. Події кліпу розгортаються в супергеройському фентезі-всесвіті "Лісової пісні" Лесі Українки. Відео починається з цитати Мавки: "Ну як таки, щоб воля та пропала? Се так колись і вітер пропаде!". За словами співачки, ця фраза - лейтмотив синглу, вона символізує, що неможливо жити без волі почуттів і права вибору, що варто жити за покликом серця, а не так, як написано в казках.

Погода

У п`ятницю, 14 травня, у Чикаго у першій половині дня буде ясно, а після обіду з'являться хмари. Без опадів. Вдень 19-20 градусів тепла.

В Україні тепло, але місцями дощі з грозами. Вдень 17-22 градуси тепла.



Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Selfreliance Federal Credit Union

10 views0 comments

Comments


bottom of page