top of page

Fresh Daily News (Новини українською) - 05/10/2022

Updated: May 10, 2022


Політика

Байден підписав ленд-ліз для України

Президент США Джо Байден 9 травня підписав законопроєкт про надання Україні оборонної допомоги за спрощеною процедурою — так званий ленд-ліз. Під час підписання документа були присутні зокрема віцепрезидентка Камала Гарріс, а також членкиня Палати представників українського походження Вікторія Спартц — одна зі співавторок законопроєкту. Після підписання Байден передав Вікторії Спартц ручку, якою схвалив ленд-ліз для України. Президент України Володимир Зеленський подякував Президенту США Джо Байдену за підписання закону про ленд-ліз і назвав це історичним кроком.


Путін на параді не оголосив війну Україні та мобілізацію у РФ

Президент РФ Володимир Путін на військовому параді в Москві 9 травня всупереч прогнозам аналітиків, не наважився офіційно оголосити війну Україні та мобілізацію в країні, однак назвав агресію військ РФ проти України «запобіжною відсіччю», про це повідомляє Интерфакс. Путін повторив тези російської пропаганди, нібито «зіткнення з неонацистами, бандерівцями було неминучим». Tакож у своєму виступі на параді в Москві очільник Кремля стверджував, нібито агресія військ РФ проти України була «вимушеною, своєчасною та єдино правильним рішенням». На трибуні під час параду поруч із Путіним не було жодного лідера з інших держав, були присутні лише ветерани та російські політики.


Війна РФ проти України

РФ відновила штурм "Азовсталі" попри режим тиші

На 75-ий день широкомасштабного вторгнення Росії в Україну ситуація на фронті не зазнала значних змін. При цьому попри оголошений режим тиші російські війська відновили наступ на "Азовсталь" в частково окупованому Маріуполі. Про це йдеться у зверненні Генштабу. Практично уздовж усієї лінії зіткнення противник продовжує застосовувати усі наявні засоби артилерії та авіацію для обстрілів позицій наших військ, руйнування цивільної та військової інфраструктури. Ввечері 9 травня російські війська випустили ракети по Одесі. На окупованих територіях окупанти продовжують насаджувати адміністративно-поліцейський режим. На 9 травня вони влаштували імітацію святкування так званого “дня перемоги” для російських ЗМІ.


Економіка

США на рік скасували мита на українську сталь

Міністерство торгівлі США оголосило про призупинення дії 232 митних тарифів на українську сталь на один рік. Цей крок спрямований на підтримку української економіки. Про це йдеться у заяві відомства. Зазначається, що до виробництва сталі в Україні залучений кожен тринадцятий високооплачуваний працівник, тому скасування мит дозволить виробникам надалі забезпечувати працівників і підтримувати одну з найбільш важливих галузей України. Мита на українську сталь були запроваджені у 2018 році за часів адміністрації Дональда Трампа. Такими кроками тодішній президент прагнув підтримати американських виробників.


Соціум

Ілон Маск відреагував на закиди очільника «Роскосмосу» Рогозіна

"Якщо я помру за таємничих обставин, було добре вас знати", - написав у Twitter мільярдер Ілон Маск. В американських ЗМІ вказують на саркастичний тон твіта. Його було розміщено після низки дописів, де Ілон Маск заявляє про буцімто погрози від очільника російської космічної агенції "Роскосмос" Дмитра Рогозіна. Напередодні Ілон Маск розмістив у соцмережі повідомлення, буцімто надіслані Рогозіним російським ЗМІ, де посадовець погрожує змусити Маска "відповідати по-дорослому" за участь в постачанні інтернету Starlink оборонцям Маріуполя. Подібне повідомлення Рогозін розмістив на своєму каналі в Telegram.


Технології

США підозрюють Лабораторію Касперського у зв’язках із російською розвідкою

Цього року адміністрація президента Джо Байдена посилила розслідування діяльності російської компанії Лабораторія Касперського, яка розробляє антивірусне програмне забезпечення, пише Reuters. Приводом для пильної уваги американської влади став напад Росії на Україну і кібервійна, що почалася паралельно з ним. Причетність російських хакерів до низки нападів на сайти офіційних органів України, Молдови, Німеччини та інших країн вважається доведеною. Федеральному уряду США вже заборонено використовувати антивірусні програми цієї компанії. Наступним кроком може стати розробка заходів щодо зниження ризиків використання цього ПЗ або повна його заборона на території США, пише видання.


Мистецтво, культура, шоу-бізнес

Лідер U2 Боно та гітарист гурту Едж відвідали Ірпінь, Бородянку та Бучу

8 травня, легендарний ірландський рок-гурт U2 на чолі з солістом Боно дав концерт у київському метро. Також учасники колективу відвідали звільнені від російських окупантів Бучу, Бородянку та Ірпінь. Як розповів міністр культури Олександр Ткаченко, візит колективу не був несподіванкою. Музикантів до Києва запросив президент України Володимир Зеленський. Пізніше на платформі до U2 приєднався й гурт "Антитіла" на чолі з фронтменом Тарасом Тополею. Тарас разом з Боно виконали кавер на хіт "Stand By Me". "Ви сьогодні воюєте не ли ше за вашу свободу, а й за нашу також", - сказав Боно.


Погода

У вівторок, 10 травня, у Чикаго протягом усього дня буде триматися хмарна погода. Увечері можливий дощ. На стовпчиках термометрів +28…+30°С.

В Україні буде переважно без опадів. Місцями вночі можливі заморозки на поверхні ґрунту. Вдень 14-19 градусів тепла.




Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Svoboda Express

8 views0 comments

コメント


bottom of page