top of page
Writer's pictureURC Radio

Fresh Daily News (Новини українською) - 05/10/2021

Updated: May 10, 2021



Світ

У 17 штатах оголосили надзвичайну ситуацію через кібератаку на трубопровід США

У зв'язку з масштабною хакерською атакою на найбільший трубопровід США Colonial Pipeline у 17 штатах та Вашингтоні оголосили надзвичайну ситуацію. Відповідну декларацію 9 травня ухвалило Федеральне управління безпеки автомобільних перевезень при Міністерстві транспорту США, щоб забезпечити відкритість ліній подавання палива. Мережа Colonial Pipeline забезпечує доставку 45% усього палива на східному узбережжі країни. Зокрема, штат Нью-Йорк і його найбільші аеропорти. Як повідомляють CNN, BBC, Bloomberg та Washington Post, кібератаку здійснила група DarkSide, яка походить з Росії. Після відключення Colonial Pipeline паливо почали перевозити транспортом. Це не вплине на ціни на бензин та дизельне паливо, якщо експлуатація трубопроводів відновиться найближчими днями, зазначає Bloomberg. У неділю компанія заявила, що перебуває в процесі відновлення пошкоджених ІТ-систем.


Економіка

У США уповільнилось створення нових робочих місць

266 тисяч нових робочих місць створено у США за квітень, згідно з офіційною статистикою, оприлюдненою американським Міністерством праці. Це значно менше, ніж мільйон нових робочих місць, створення яких передбачали експерти, а також менше ніж понад 700 тис. створених в березні та понад пів мільйона у лютому. Попри відновлення економіки, кількість робочих місць у США все ще на 8 мільйонів менше, ніж торік. Президент США Джо Байден заявив, що уповільнення створення нових робочих місць свідчить на користь необхідності стимулювати економіку. Байден пропонує Конгресу затвердити «План розвитку інфраструктури» та «План підтримки американських родин», обсягом 4 трильйони доларів. Плани передбачають масштабні державні вливання в економіку.


Соціум

Річниця капітуляції Німеччини та День матері - що відзначали цими вихідними

Цими вихідним в Україні та світі відзначили 76-ту річницю капітуляції Німеччини в Другій світовій війні - День пам‘яті та примирення. 9 травня в Україні відзначали день перемоги над нацизмом. По всій країні пройшли масові заходи у яких взяло участь понад 40 тисяч. людей. Також на цей день припав День матері. Щороку у світі його відзначають у другу неділю травня. Це відносно нове для України свято в США відзначають з 1914 року, тож нього прикуто чимало уваги, але також це великий бізнес, пише The Hill. Роздрібні мережі проводять спеціальні акції та розпродажі товарів для жінок. Медіа складають списки "найулюбленіших мам", втілених на кіно- чи телеекрані, і звертають увагу на те, як своїх мам вітають зірки. У цей день президент США Джо Байден підписав прокламацію, у якій подякував матерям, які несли на собі основний тягар під час коронакризи.


Авто – мото

Ford відкликає майже 617 тисяч позашляховиків у США

Американська автомобілебудівна компанія Ford відкликає майже 617 тисяч кросоверів Ford Explorer в США, оскільки у них можуть від'єднуватися заглушки рейлінгів на даху. Про це повідомляє Reuters. З проханням відкликати авто до компанії звернулося Національне управління безпеки дорожнього руху США. У випадку необхідності дилер встановить спеціальні штифти і замінить пошкодження. З початку 2020 року про проблеми з рейлінгами повідомили 11 осіб.


Здоров`я

Китайська вакцина Sinopharm отримала схвалення ВООЗ

ВООЗ зареєструвала для використання в надзвичайних умовах вакцину від коронавірусу китайського виробництва Sinopharm, а також незабаром може прийняти рішення щодо іншої китайської вакцини - Sinovac. «Додавання цієї вакцини до переліку дозволить швидко прискорити отримання доступу до вакцини від COVID-19 для країн, які прагнуть захистити працівників сфери охорони здоров‘я та населення в зоні ризику», - заявила заступниця директора ВООЗ, д-р Маріанджела Сімао. Схвалення цієї вакцини дозволить її використання у програмі COVAX, покликаної забезпечити доступ до щеплень в бідніших країнах, а також прискорить регуляторне схвалення вакцини країнами, сподіваються у ВООЗ. Вакцину Sinopharm вже активно використовують у Китаї та інших країнах.


США, Ілліной, Чикаго

Іллінойс може повністю зняти всі обмеження вже 11 червня

14 травня Іллінойс вступить в передостанню фазу плану Restore Illinois і зможе повністю зняти всі обмеження вже 11 червня. Згідно з планом губернатора Джея Прітцкера, Іллінойс зможе перейти до заключного етапу раніше терміну, якщо кількість госпіталізацій, залишиться стабільною або знизиться протягом 28 днів. По мірі того, як все більше людей проходять вакцинацію, а число госпіталізацій скорочується, безпечне зняття карантинних обмежень дозволяє штату зробити ще один крок до припинення економічних потрясінь, викликаних пандемією. Згідно із заявою адміністрації мера Лорі Лайтфут, Чикаго «рухається відповідно до плану» і в ногу з усім штатом, щоб 14 травня перейти до останньої фази.


Цікаве

Суд у США розгляне позов від слонихи проти зоопарку

Фонд Nonhuman Rights Project подав позов до апеляційного суду Нью-Йорка від імені слонихи на прізвисько Хеппі про законність її утримання у зоопарку, повідомляє АР. Зоозахисники вимагають визнати за твариною фундаментальне право на фізичну свободу і переїзд у заповідник слонів. Співробітники фонду стурбовані тим, що Хеппі протягом десяти років живе одна, «не маючи можливості по-справжньому взаємодіяти» з іншими слонами. Представники фонду зверталися до суду першої інстанції ще 2018 року, але клопотання було відхилено, тож вони подали на апеляцію. «Це перший випадок в історії, коли вищий англомовний суд розглядатиме позов, поданий не від імені людини», - йдеться у заяві Nonhuman Rights Project. Представники фонду також створили онлайн-петицію з вимогою відпустити слониху до заповідника. Уже понад 1,5 мільйона людей її підтримали.


Погода

У понеділок, 10 травня, у Чикаго буде хмарно з проясненнями, без опадів. Вдень на стовпчиках термометрів до +10°С.

В Україні буде тепла та сонячна погода, лише у східних областях очікуються короткочасні дощі з грозами. Вдень +18...+23°С.



Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Selfreliance Federal Credit Union

9 views0 comments

Comments


bottom of page