top of page

Fresh Daily News (Новини українською) - 05/05/2022

Updated: May 5, 2022


Політика

Зеленський закликав ООН допомогти евакуювати всіх поранених з "Азовсталі"

Президент Володимир Зеленський звернувся до генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша з проханням посприяти у вивезенні всіх поранених із заводу "Азовсталь" у Маріуполі. Своє прохання глава держави озвучив під час телефонної розмови з главою ООН, передає пресслужба Офісу президента. Він також подякував Гутеррешу за його зусилля з проведення першого етапу евакуації українців з "Азовсталі", під час якого звідти вивезли 121 людину. Окремо президент подякував ООН та Міжнародному комітету Червоного Хреста за досягнення прогресу в складних гуманітарних кризах.


Війна РФ проти України

Обстріли українських міст та штурм Азовсталі

Росіяни знов обстрілюють українські міста. В Дніпрі росіяни влучили ракетами у центр міста. Пошкоджена залізнична інфраструктура. Вночі РФ обстріляли Краматорськ. Окупанти продовжують штурм “Азовсталі”. Частина з них прорвалася на територію комбінату, повідомив голова фракції "Слуги народу" Давид Арахмія. Ситуація на Херсонщині залишається складною. Росія розгорнула під Ізюмом 22 батальйонні тактичні групи, намагаючись просунутися вздовж північної осі Донбасу, щоб захопити Краматорськ та Сєвєродонецьк, що має стати плацдармом для відсікання українських сил у регіоні, повідомляє Міноборони Великої Британії. У Білорусі розпочалась раптова перевірка Збройних сил. Колони рухаються в бік кордонів Литви та України.


Світ

Дебати в Європарламенті: депутати підтримують шостий пакет санкцій проти РФ

Депутати Європарламенту підтримують запровадження шостого пакету санкцій проти Росії. На цьому вони наголошували у своїх виступах на пленарній сесії у Страсбурзі під час дебатів, присвячених економічним та соціальним наслідкам війни Росії проти України для ЄС, передає Укрінформ. Зокрема, у своїх виступах депутати Європарламенту заявили про підтримку шостого пакету санкцій проти Росії, а також плану відновлення України, який представила президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн. Європарламентарі наголошували на необхідності припинення фінансування російської агресії шляхом купівлі у Росії енергоносіїв.


Економіка

Україна і Британія підписали угоду про скасування ввізних мит і квот

Україна та Велика Британія юридично закріпили скасування ввізних мит і тарифних квот у двосторонній торгівлі, про це повідомила пресслужба Міністерства економіки. За даними відомства, угода діятиме рік, але може бути продовжена за домовленістю між сторонами на новий термін. Йдеться в першу чергу про товари, які Україна традиційно експортує до Британії, а саме про борошно, зерно, молочну продукцію, м’ясо птиці та напівфабрикати, томатну пасту, мед, кукурудзу, пшеницю, соки, гриби, цукор тощо. У відомстві додали, що у перспективі український бізнес також матиме змогу збільшити експорт товарів з високою доданою вартістю.


Технології

Фінляндія використає біткоїни, щоб допомогти Україні - ЗМІ

Фінляндія планує продати конфісковані біткоїни і спрямувати на допомогу Україні десятки мільйонів євро. Про це, як повідомляють ЗМІ, заявила міністр фінансів країни Анніка Саарікко в середу. Митна служба Фінляндії, вказує видання CoinDesk, має біткоїни на суму майже 75 мільйонів євро, конфіскованих в ході різних кримінальних розслідувань. Раніше, Фінляндія розглядала можливість передати Україні біткоїни напряму, йдеться у повідомленні.


США, Ілліной, Чикаго

На тлі поставок зброї до України, у США говорять про ризик нестачі запасів

Пентагон не допустить зменшення запасів зброї до мінімальних рівнів у США, запевнив американських законодавців очільник Пентагону США Ллойд Остін. Запитання прозвучало під час слухань Комітету Сенату США з бюджетних асигнувань. Він також зауважив, що додатковий запит на фінансування, поданий урядом до Конгресу, дозволить частково замістити "Стінгери" та "Джавеліни", які інші країни надавали Україні на запит США одразу після початку нового вторгнення Росії. США надали Україні більше 5 000 "Джавелінів" і 1 400 "Стінгерів", що становить біля третини запасів США, а щодо "Стінгерів" - це приблизно чверть запасів, заявив сенатор-республіканець Рой Блант.


Діаспора

Українські біженці розбили табір під Мехіко, чекаючи можливості в'їхати до США

Сотні українських шукачів притулку розбили табір під Мехіко, де вони чекають, коли уряд США дозволить їм в'їхати до країни. Табір був відкритий тиждень тому, і щодня до нього прибувають від 50 до 100 людей. Зараз, як пише AP, там перебуває близько півтисячі людей. Деякі біженці вже побували на кордоні США в Тихуані, де їм заявили, що більше їх не прийматимуть. Інші прибули до табору як туристи через аеропорти Мехіко чи Канкуна. Загалом же до Тихуани прибуло близько 10 тисяч українців, які шукають притулку у США. Податись на програму можуть громадяни України, які жили в Україні станом на 11 лютого цього року і які мають спонсора в США.


Погода

У четвер, 5 травня, у Чикаго з ранку до самого вечора небо буде вкрите хмарами. Дрібний дощ, який розпочнеться у другій половині дня, посилиться ближче до вечора. На стовпчиках термометрів +13…+15°С.

У деяких регіонах України трохи посвіжішає, а у східних областях на поверхні ґрунту навіть будуть заморозки. Очікується мінливо-хмарна погода. Вдень 14-18 градусів тепла.




Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Svoboda Express

4 views0 comments

Comments


bottom of page