top of page

Fresh Daily News (Новини українською) - 05/04/2022


Політика

Володимир Зеленський вперше з початку війни виступив у Верховній Раді

Президент Володимир Зеленський вперше з початку війни виступив у Верховній Раді. Текст виступу, оприлюднений на сайті Глави держави. Перед промовою Президента з онлайн зверненням до українського парламенту виступив прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон. Він упевнений, що Україна переможе у розв’язаній Росією війні, оскільки агресор силою нічого не може заподіяти народові, який обрав свободу. Також він оголосив новий пакет військової допомоги Україні на £300 мільйонів ($370 млн.). Президент Володимир Зеленський запевнив, що Україна відчуває реальну допомогу Великої Британії у боротьбі з російською агресією, і вважає, що разом ми здобудемо перемогу.Завдаючи ударів по українських містах, Росія намагається вимістити своє безсилля, бо Україна їй не до снаги. Про це Володимир Зеленський сказав пізніше у відеозверненні. Також глава держави запевнив, що влада щодня працює над питанням евакуації людей із заблокованого російськими військами Маріуполя, зокрема із заводу «Азовсталь».


Війна РФ проти України

Евакуація з Азовсталі та ракетні обстріли по всій Україні

Увечері 3 травня російські військові з Каспійського регіону випустили приблизно 18 ракет — під обстріли потрапили Львівська, Одеська, Київська, Кіровоградська, Закарпатська, Вінницька, Донецька та Дніпропетровська області, повідомили в Командуванні повітряних сил. У деяких областях зруйнована чи пошкоджена залізнична інфраструктура, частина потягів курсуватиме з затримкою. До Запоріжжя прибули 156 людей, яких евакуювали з "Азовсталі". Їм надають усю необхідну допомогу. Ще кількасот людей залишаються на території підприємства, там склалась справжня гуманітарна катастрофа. Російські війська в Маріуполі почали штурм "Азовсталі", де перебувають цивільні та українські військові, зокрема полк "Азов". Перед тим обстрілювали з авіації та артилерією. Росія обстріляла селище Залізничне на Запоріжжі та Вугледар на Донеччині. Є загиблі. На тимчасово зайнятих територіях Харківської області ворог продовжує проведення фільтраційних заходів. Для цього додатково залучає підрозділи росгвардії.


Економіка

Українці через війну втратили майже 90 тисяч автомобілів

З початку повномасштабної війни українці втратили щонайменше 89,5 тисяч легкових автомобілів, вартість яких оцінюється загалом у 1,3 мільярда доларів. Про це свідчить аналіз проєкту "Росія заплатить". Станом на 2 травня загальна сума прямих задокументованих збитків інфраструктури становить майже 92 мільярди доларів. За останній тиждень прямі втрати економіки України через руйнування та пошкодження цивільної та військової інфраструктури зросли на майже 4,5 мільярда доларів. За спільними оцінками Мінекономіки та KSE, загальні втрати української економіки через війну, враховуючи прямі та непрямі втрати коливаються від понад 550 до 600 мільярдів доларів. За попередніми даними, загалом з початку війни в Україні було пошкоджено, зруйновано або захоплено щонайменше 195 заводів та підприємств, 231 медзаклад, понад 200 шкіл, 543 дитсадки, 295 мостів та мостових переходів, 151 обʼєкт складської інфраструктури.


Соціум

У Києві відбулася акція "Save The Military of Mariupol"

У вівторок у столиці України відбулася акція на підтримку Маріуполя. На Майдан Незалежності вийшли люди із закликом до світу та ООН врятувати бійців, які з початку війни боронять місто під вогнем, про це повідомляє Суспільне. На акцію прийшли переселенці, які змогли виїхати з Маріуполя, ті, чиї родичі досі лишаються в оточеному місті, а також жінки та дівчата, чиї чоловіки та наречені воюють в Маріуполі, зокрема на "Азовсталі". "Ми не знаємо, як ще кричати на увесь світ, щоб на Маріуполь звернули увагу. На жаль, не всі розуміють масштабність цієї катастрофи. Не всі розуміють, що кожного дня там помирають люди. Наші хлопці не їдять по декілька днів, тому що всю їжу віддають цивільним та дітям в першу чергу", — розповідає Юлія, чий чоловік — морський піхотинець з Миколаєва — зараз на "Азовсталі". Учасники акції наголошують, що бійці — це теж люди, і вимагають від світу організації екстракції, тобто вивезення військових на територію третьої держави. "Нам не потрібні герої посмертно", — кажуть родичі українських військових.


Технології

Україна запускає платформу для збору коштів в межах проєкту United24

Невдовзі буде запущено платформу для збору коштів на підтримку України в межах глобального проєкту United24, який ініціював президент Володимир Зеленський. Про це заявив прем'єр Денис Шмигаль. За його словами, уже зараз держава формує візію для нової України. План відновлення матиме два виміри: регіональний та параметричний. "Регіональний - це коли країни-партнери, міста-побратими або корпорації допомагають у відновленні конкретного українського міста чи регіону. Наприклад, Данія погодилася допомагати із відновленням Миколаєва. Італійське Бергамо - із відновленням Бучі", - додав прем'єр. Параметричний підхід,- це програма Національної ради з відновлення, яка напрацьовує параметри відбудови та трансформації кожного сектору економіки. "Кожна людина у світі може зробити пожертву й допомогти Україні боротися за нашу свободу. Ми хочемо об’єднати світ навколо підтримки нашої держави. Простих людей, благодійні фонди, міжнародні компанії, лідерів думок в усьому світі», - сказав прем’єр.


Діаспора

Підтримка України діаспорою за кордоном

Українська громада Нью-Йорка провела маніфестацією на Таймс Сквер, якою розпочала акцію протесту проти масового викрадення та примусової депортації до РФ громадян України, захоплених російськими окупантами у ході агресії проти України. Про це у Фейсбуці повідомило Генеральне консульство України у Нью-Йорку (США). «До багатолюдної маніфестації приєдналися працівники розташованих у Нью-Йорку українських дипустанов, а також солістка гурту «Казка» Олександра Зарицька», – йдеться в дописі. У Торонто, на площі Натана Філіпса, на підтримку України відбувся мітинг студентів. Про це повідомила пресслужба Генерального консульства України в Торонто. Генеральне консульство України в Едмонтоні, столиці провінції Альберта у Канаді, взяло участь в акції зі вшанування пам'яті загиблих від рук російського агресора українських дітей, що відбулася біля першого у світі пам'ятника Голодомору в Україні 1932-1933 років.


Мистецтво, культура, шоу-бізнес

Соліст дуету TamerlanAlena пішов захищати свою країну

Після повномасштабного вторгнення РФ в Україну соліст дуету TamerlanAlena вирішив віддати борг Батьківщині і піти захищати свою країну. Артист зізнався, що раніше намагався триматися якомога далі від зброї, проте після 24 лютого 2022 вибору у виконавця не залишилося. "Є правило - якщо ти взяв зброю, то потрібно стріляти. Тут ніхто нас не питав, ворог до нас прийшов без запрошення, і, на жаль, зі зброєю. Я вважаю, що обов'язок кожного чоловіка - бути тут, поруч зі своєю країною, яка зараз проходить один з найважчих періодів у своїй історії. Це громадянський обов'язок перед своєю країною", - розповів музикант. Тамерлан констатував - не відчуває задоволення від того, що довелося замінити мікрофон в руках на зброю, проте переконаний, що робить все правильно.


Погода

У середу, 4 травня, у Чикаго хмарна погода буде триматися до самого вечора. Починаючи з середини дня йтиме дощ, який ближче до вечора стане слабкішим. На стовпчиках термометрів +16…+17°С.

У деяких регіонах України трохи посвіжішає та пройдуть невеликі дощі. Вдень 14-19 градусів тепла.




Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Svoboda Express


4 views0 comments

Comments


bottom of page