top of page
Writer's pictureURC Radio

Fresh Daily News (Новини українською) - 05/04/2021

Updated: May 4, 2021


Політика

«Велика сімка» розгляне створення дієвого механізму протидії російській пропаганді

Країни «Великої сімки» (Великобританія, Німеччина, Італія, Канада, Франція, Японія і США) розглянуть можливість розробки механізм «швидкого реагування» для протидії «російській пропаганді і дезінформації». Про це повідомив агентству Reuters міністр закордонних справ Великобританії Домінік Рааб. Напередодні зустрічей у понеділок в Лондоні Рааб сказав, що Великобританія «заохотить G7 разом опрацювати швидкий механізм відповіді», щоб спростовувати російську пропаганду. «Коли ми побачимо, що поширюють брехню, пропаганду або фейкові новини, ми повинні не тільки поодинці, але і спільно спростовувати їх, розповідати всю правду, зокрема людям в Росії, Китаї або по всьому світу», - відзначив Рааб. Росія в свою чергу заперечує своє втручання у справи інших країн і каже, що Захід охопила анти-російська істерія.


Економіка

Найбільші банки Європи зібрали 30 мільйонів євро на запуск конкурента Visa і MasterCard

Більше 30 найбільших європейських банків і сервісів оплати планують створити власну платіжну систему, яка б стала конкурентом для американських сервісів таких як PayPal, Mastercard, Visa, Google та Apple. Про це пише Financial Times. Команда Проєкту Європейської платіжної ініціативи почала роботу 9 місяців тому і уже отримала від своїх спонсорів понад 30 млн євро. Передбачається, що до вересня цього року буде розроблений план роботи сервісу - після цього інвестори вирішать, чи готові вони інвестувати у його розвиток, пише видання. За словами керівника проекту Йоахіма Шмальцля, у Європі ніхто не може самостійно конкурувати з американськими платіжними сервісами. Це можливо лише після об’єднання. Для проєкту необхідно "кілька мільярдів євро".


Соціум

П'ята частина українців хочуть жити за кордоном

23% дорослих жителів України хочуть змінити країну проживання. Найпопулярніші напрямки - США, Німеччина, Чехія, Польща, Іспанія, Канада, Італія. Про це йдеться в дослідженні платформи LibertyReport.ai. Показник охочих виїхати з України серед чоловіків і жінок майже однаковий - 24% і 22% відповідно. Додатково було опитано 200 підлітків віком 14-17 років. Виявилося, що третина з них має бажання покинути Україну. Схожа ситуація і серед інших вікових груп – від 18 до 59 років. Лише серед людей за 60 охочих змінити місце проживання суттєво менше - лише 8%. Найбільше охочих виїхати з країни на Півдні держави - 24%. На відсоток менше на Сході та у Центральній Україні. 21% жителів Заходу бажають переїхати за кордон.


Здоров`я

Україна отримає додаткові 10 млн доз вакцини Pfizer

Україна уклала контракт з фармацевтичною компанією Pfizer щодо постачання 10 млн доз вакцини проти COVID-19 на додачу до 10 мільйонів доз, про які було домовлено раніше, повідомила пресслужба Офісу президента. Про новий контракт міністр охорони здоров'я Максим Степанов, , який підписав документ від імені держави, доповів президенту Володимиру Зеленському. Перші постачання— 500 тисяч доз — Україна отримає вже в травні-червні цього року, 4,5 млн доз — у третьому кварталі, решту 15 млн доз — у четвертому кварталі цього року. За словами Степанова, законтрактованих вакцин вистачить, аби вже в нинішньому році щепити більшість українців. Наразі в Україні використовують три види вакцин від COVID-19. Це AstraZeneca, китайська СoronaVac і американська Pfizer.


США, Ілліной,Чикаго

США забороняють подорожі з Індії

За порадою Центрів США з контролю над захворюваннями, адміністрація США негайно обмежить подорожі з Індії через масштабний спалах пандемії коронавірусу в країні, про це заявила прес-секретар Білого дому Джен Псакі. Обмеження вступить у дію у вівторок. До США не зможуть приїхати іноземці, які протягом минулих 14 днів перебували в Індії, повідомляють ЗМІ. Громадяни США та ті, хто мають посвідку на проживання у США зможуть повернутись до країни, попередньо здавши тест на коронавірус. Обмеження на подорожі з Індії запровадили і інші країни, зокрема європейські. Починаючи з понеділка, австралійці, які перебували в Індії протягом останніх 2-х тижнів, не зможуть повернутись додому. На порушників очікує штраф, або до 5 років в’язниці.


Діаспора

В Гарварді створили інтерактивну карту Чорнобиля

В Українському науковому інституті Гарвардського університету стартував новий проект – Мапа Чорнобиля, присвячений 35-им роковинам трагедії на ЧАЕС. Як пояснив директор Українського наукового інституту Гарварду Сергій Плохій, його мета - візуалізувати та допомогти проаналізувати вплив аварії на життя людей та суспільство, передає Голос Америки. В той же час карта Чорнобиля – продовження проекту інтерактивного атласу України, який Український науковий інститут Гарварду впроваджує вже не перший рік. За його допомогою пересічні люди та науковці можуть вивчати новітню українську історію та політичну географію за допомогою найсучасніших інформаційних технологій.


Мистецтво, культура і шоу-біз

Білл і Мелінда Гейтс розлучаються після 27 років шлюбу

65-річний Білл Гейтс і його 56-річна дружина Мелінда оголосили про розлучення. Пара випустила спільну заяву, в якій повідомила, що після довгих роздумів і великої роботи над відносинами вирішила розлучитися після 27 років шлюбу. Білл і Мелінда Гейтс познайомилися у 1987 році, коли вона стала працювати в компанії Microsoft. У шлюбі народилося троє дітей. У 2000 році подружжя відкрило Фонд Білла і Мелінди Гейтс, який надає допомогу країнам третього світу в питаннях медицини та освіти. Статок Білла Гейтса оцінюється в 124 мільярди доларів. Наразі Гейтс входить в п'ятірку найбагатших людей в світі. У подружжя не було шлюбного договору, тому свої активи вони розділять відповідно до угоди про роздільне проживання.


Погода

У вівторок, 4 травня, у Чикаго буде хмарно, але без опадів. Вдень на стовпчиках термометрів до +14°С.

В Україні буде сонячно, тепло та без опадів. Удень 13-15 вище нуля.



Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Selfreliance Federal Credit Union

10 views0 comments

Comments


bottom of page