top of page
Writer's pictureURC Radio

Fresh Daily News (Новини українською) - 05/03/2021


Політика

Держсекретар США Ентоні Блінкен відвідає Київ 5-6 травня

Держсекретар США Ентоні Блінкен 5-6 травня з офіційним візитом відвідає Київ. В українській столиці він зустрінеться з президентом Володимиром Зеленським, главою МЗС Дмитром Кулебою, низкою інших високопосадовців та представниками українського громадянського суспільства. Про це повідомила пресслужба Держдепартаменту США. На всіх зустрічах держсекретар планує наголосити на підтримці з боку США суверенітету й територіальної цілісності України на тлі агресії Росії. Також Блінкен планує нагадати українцям про необхідність і надалі здійснювати реформи, особливо у сфері боротьби з корупцією. Вашингтон наголошує, що це є ключем до забезпечення стабільності демократичних інститутів України, її економічного процвітання та євроатлантичного майбутнього.


Економіка

Сполучені Штати скасовують будівництво «стіни Трампа» коштом військового бюджету

Адміністрація Джо Байдена вжила заходів для скасування всіх проєктів зведення стіни на кордоні з Мексикою, започаткованих Дональдом Трампом за кошти, які передбачалися «на військові місії, об’єкти забезпечення, як-от школи для дітей військових, проєкти військового будівництва у країнах-партнерах, а також на Національну гвардію та резервне обладнання». Про це йдеться в заяві заступника речника Пентагону Джамала Брауна. «Ці дії свідчать про послідовне прагнення чинної адміністрації захищати нашу державу та підтримувати військовослужбовців і їхні сім'ї», - йдеться у повідомленні. Нагадаємо, Дональд Трамп вимагав, щоб Конгрес виділив мільярдні асигнування на будівництво стіни на кордоні. Зрештою, він розпорядився в межах своїх повноважень перерозподілити кошти на цей проєкт, зокрема, за рахунок окремих статей оборонного бюджету США.


Соціум

Християни східного обряду відзначили Великдень

Православні християни східного обряду 2 травня в усьому світі відзначають Великдень в умовах карантинних обмежень. "Великий піст сьогодні закінчився, але пандемія – ні, – нагадали у прес-службі Міністерства охорони здоров’я України. Та закликали переглянути службу по телевізору, замовити продукти онлайн та тримати дистанцію. Предстоятель Православної церкви України Епіфаній адресував святкові привітання "кожному захиснику на фронті і кожному медику в лікарні" і, поміж іншого, побажав вірянам здоров’я. Також Світовий Конґрес Українців у ці святкові дні щиро вітає всіх українців і друзів України у всьому світі зі світлим святом Воскресіння Христового. Президент США Джо Байден також привітав християн східного обряду з Великоднем та наголосив, що «Сполучені Штати будуть і далі працювати над захистом свободи релігії, як у себе вдома, так і в усьому світі».


Авто – мото

Кожен п’ятий власник електричного авто в Каліфорнії повертається до бензинового двигуна – дослідження

18% власників електричних авто та 20% водіїв гібридів повертаються до бензинових двигунів. Такими є результати опитування, проведеного Каліфорнійським Університетом Дейвіс. Головною причиною відмови дослідники назвали складності, пов’язані з їх зарядженням. Електрокар може отримати повний заряд за менше ніж 2 години вдома. Проте не всі власники електродвигунів мать джерела електроенергії з напругою 240 вольт вдома. Проблематичним також є відсутність доступу до паркувальних майданчиків, які мають пункти зарядки. Крім того, ті, хто живуть в квартирах також говорять про складність зарядження авто. Наразі у намаганні вирішити проблему компанії намагаються розширити громадську мережу пунктів зарядки в містах. Дослідники також виявили, що серед тих, хто відмовляється від електрокарів більше жінок та найменше водіїв Тесли.


Здоров`я

ВООЗ затвердив ще одну американську вакцину Moderna

Всесвітня організація охорони здоров'я внесла до переліку затверджених до використання американську вакцину проти COVID-19, яку розробив Національний інститут алергії та інфекційних хвороб США й виробляє компанія Moderna. Завдяки цьому рішенню уряди країн світу можуть пришвидшити схвалення препарату для своїх громадян. Її радять щеплювати людям, старшим за 18 років, а її ефективність для дорослих сягає понад 94%. Також препарат внесли до програми COVAX, що має на меті допомогти із отриманням вакцини у незаможні країни. Препарати від Moderna та Pfizer/BioNTech мають схожу мРНК будову, але перша потребує наднизьких термератур зберігання між -80 та -60 градусів Цельсія, а Moderna вимагає температури між -50 та -15 градусів.


США, Ілліной, Чикаго

У США хочуть заборонити ментолові сигарети

Управління з продовольства і медикаментів США (FDA) домагатиметься заборони продажу ментолових сигарет, які становлять третину ринку тютюнових виробів у Сполучених Штатах. Причому особливо популярні вони серед афроамериканців. У зв’язку з цим Американська спілка за громадянські права надіслала до FDA лист, де застерігає: така заборона "потягне кримінальне переслідування, що диспропорційно позначиться на небілих людях". За даними американських ЗМІ, влада готує суворі заходи проти тютюнової галузі. Зокрема, планується поступово обмежити уміст нікотину в сигаретах до рівня, що викликає «мінімальну залежність» - або взагалі не призводить до неї. Згідно з дослідженнями на замовлення FDA, у разі введення нових правил протягом року від сигарет відмовляться 5 мільйонів жителів країни.


Діаспора

Як канадійка зберігає українські традиції писанкарства

Представниця четвертого покоління канадських українців - Кетті Ворелі фанатка писанок. Зберегти українську писанку – це її місія. Кетті не говорить українською, каже мову втратила вже її мама. Проте традиція розписувати писанки в родині передавалась з покоління в покоління. Зараз сім`я Кетті, навіть її чоловік італієць, розписує писанки разом з нею. За словами майстрині, це дає їй величезну насолоду та приносить умиротворення. Розписувати писанки Кетті навчила бабуся, а дідусь зробив першу кістку. Вони були просто частиною традиції родини допоки вона з мамою не відвідала Україну та побачила, що багато українців не пишуть писанки. З тих пір її місія зберегти цю традицію. Кетті відкрила власну справу з писанкарства та має у планах перетворити 1 квітня на Всесвітній день писанки для України.


Погода

У понеділок, 3 травня, у Чикаго хмарна погода буде триматися до самого вечора. Вранці та ввечері дощитиме. Денна температура +21…+23 градуса тепла.

В Україні також буде тепло і місцями дощитиме. Вдень 14-19 градусів тепла.




Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Selfreliance Federal Credit Union

5 views0 comments

Commentaires


bottom of page