top of page

Fresh Daily News (Новини українською) - 05/02/2022


Політика

У Києві пройшла зустріч Володимира Зеленського і Ненсі Пелосі

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч зі спікером Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі, яка прибула до України з візитом. Про це повідомляється на сайті Офісу Президента. Глава держави висловив подяку Сполученим Штатам і особисто Ненсі Пелосі за зусилля щодо захисту суверенітету й територіальної цілісності України.Він наголосив на важливості звернення Президента Джозефа Байдена до Конгресу щодо надання Україні фінансової допомоги в розмірі 33 млрд дол. За вагомий особистий внесок у зміцнення українсько-американської міждержавної співпраці, підтримку суверенної, незалежної та демократичної України Володимир Зеленський нагородив Ненсі Пелосі орденом княгині Ольги. У свою чергу спікерка Палати представників Конгресу Ненсі Пелосі заявила, що Сполучені Штати підтримуватимуть Україну аж до її перемоги у війні з Росією.


Війна РФ проти України

Перші сто цивільних евакуйовані з Азовсталі

З території заводу "Азовсталь" у Маріуполі розпочалась евакуація цивільних. Вже вдалося вивезти перших сто людей. 2 травня евакуйовані мають прибути до Запоріжжя, пише Суспільне. Генеральний штаб повідомляє: на Донбасі атаки росіян на Рубіжне, Попасну, Мар’їнку та бої по всій лінії фронту. В Харківській області обстріли, бої біля Старого Салтова та продовження наступу на Ізюмському напрямку. На півдні війська РФ намагаються вийти на межі Херсонської області, планують наступ на Кривий Ріг та Миколаїв. У Курській області Росії, що межує з Україною, частково зруйнований залізничний міст Суджа — Сосновий Бор. Губернатор Роман Старовойт заявив, що причиною інциденту стала диверсія. У так званій “ПМР” надрукували великий наклад газети “Приднестровье”, датований 2 травня 2022 року. Центральний матеріал — “Офіційне звернення жителів “ПМР” до президента РФ Путіна”, залучити збройні сили Придністров’я “в діях армії Росії”, про це повідомляє Головне управління розвідки Міноборони України.


Економіка

Війна в Україні вже призвела до глобального здорожчання їжі — Саманта Пауер

Збройна агресія Росії проти України може призвести до глобального дефіциту продовольства та зростання цін на продукти, при цьому у порівнянні з 2021 роком вже спостерігається 34-відсоткове зростання вартості харчів. Про це в ефірі телеканалу ABC заявила керівниця Агентства США з міжнародного розвитку Саманта Пауер, повідомляє CNN. За її словами, глобальне здорожчання харчів вже почалося. Пауер додала, що очолюване нею агентство звернулося до Конгресу із проханням про значне збільшення обсягів гуманітарної допомоги, «…щоб ми не спостерігали, як каскадні смертельні наслідки російської війни поширюються на Африку та за її межі", — наголосила вона. Багато країн Африки на південь від Сахари та на Близькому Сході отримують значну частину пшениці з України, де фермери намагаються висадити та зібрати врожай попри обстріли та заміновані поля. При цьому експорт української продукції зіткнувся із проблемами через вторгнення Росії, яке спричинило закриття українських портів.


Світ

У східній Європі стартували навчання НАТО Defender Europe та Swift Response

На території дев'яти країн Європи 1 травня розпочалися планові навчання НАТО під назвами Defender Europe 2022 та Swift Response 2022. Про це у Твіттері повідомив міністр національної оборони Польщі Маріуш Блащак. За даними міністерства національної оборони Польщі, навчання триватимуть із 1 по 27 травня на території дев’яти країн. Загалом у них візьмуть участь 18 тис. військових із понад 20 країн. Як підкреслюється, вони є “циклічними оборонними навчаннями, які не спрямовані проти жодної країни і не пов'язані з поточною геополітичною ситуацією в регіоні”. Процес їх планування розпочався в 2021 році. Defender Europe є міжнародними регулярними навчаннями, які організовуються Збройними силами США для підвищення готовності та оперативної сумісності між союзниками та партнерами США і НАТО. Swift Response - для посилення взаємодії між Сполученими Штатами, союзниками по НАТО та військовими партнерами.


США, Ілліной, Чикаго

Торнадо в штаті Канзас зруйнував сотні будинків, в аварії загинули троє студентів

Торнадо, який ввечері у п’ятницю пронісся по Канзасу, зруйнував та пошкодив сотні будівель, поранив кілька людей і залишив без електрики понад 15 тисяч осіб, передає АР. В аварії, що пов’язана з негодою, загинуло троє студентів-метеорологів Університету Оклахоми, які поверталися з Канзасу. Загалом, за даними влади, постраждало близько 1000 будівель. Сильний смерч пронісся по Андоверу у п'ятницю ввечері. У суботу у світлу пору дня бригади рятувальників виявили численні руйнування. Повідомляється, що деякі будинки знесено повністю. В окрузі Седжвік постраждало троє людей, у тому числі одна жінка, яка отримала серйозні травми. У суботу тривали пошуково-рятувальні роботи, у яких взяли участь понад 200 рятувальників із 30 організацій. Губернатор Лора Келлі оголосила надзвичайний стан у найбільш постраждалих районах.


Діаспора

Ветеран Олег Івахнюк повернувся з Чикаго, щоб стати волонтером

Житель Калушу — ветеран АТО, колишній доброволець батальйону «Донбас» Олег Івахнюк, тривалий час перебував на реабілітації та лікуванні у Чикаго, пише uapost. Чоловік переніс понад 30 операцій після складного поранення у 2014 році і досі мріє стати на ноги. Поки що пересувається на візку та на милицях. Повернувся у рідне місто, адже не міг залишатися за кордоном у той час, як на батьківщині іде війна. Разом з товаришем Мар'яном Чирем вирішили передавати гуманітарну допомогу, яку запропонували волонтери з Чикаго. Згодом калушани об'єдналися, залучилися підтримкою закордонних друзів, волонтерських штабів і вже неодноразово відправляли гуманітарну допомогу у Київ та Ірпінь. Олег Івахнюк із друзями-волонтерами везуть речі першої необхідності самостійно, адже, хочуть переконатися, що вантаж потрапив у надійні руки. Ветеран розповідає, що завдяки своєму пораненню потоваришував із багатьма надійними волонтерами у Києві та США, які допомагають відправляти гуманітарні вантажі.


Мистецтво, культура, шоу-бізнес

Анджеліна Джолі в Україні із приватним візитом

У суботу актрису, режисерку та спеціальну представницю ООН у справах біженців Анджелину Джолі помітили у Львові. Відео, розміщене українською журналісткою Майєю Підгорецькою та поширене багатьма ЗМІ, показує, як акторка роздає автографи у львівській кав’ярні. На запит The Washington Post, агентство ООН у справах біженців повідомило, що Анджеліна Джолі подорожує до регіону особисто. Джолі відвідала львівський вокзал, де вона зустріла та поспілкувалася із пасажирами евакуаційного потяну з Покровська, Донецької області і подякувала волонтерам та залізничникам. Джолі також відвідала лікарню, де перебувають діти, які отримали поранення під час ракетного удару військ Російської Федерації по вокзалу в Краматорську. Анджеліна Джолі, яка є посолкою ООН у справах біженців з 2001-го року, була серед перших голлівудських зірок, хто голосно заявляв про необхідність допомагати українцям, змушеним тікати зі своєї країни та бере активну участь в організації допомоги.


Погода

У понеділок, 2 травня, у Чикаго хмарна погода буде триматися до самого вечора. Але опадів не передбачається. Вдень +11…+12°С.

В Україні перший тиждень останнього місяця цієї весни буде теплим, проте дощовим. Втім, сьогодні обійдеться без істотних опадів, вдень 13-18 градусів тепла.



Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Svoboda Express

4 views0 comments

Comments


bottom of page