top of page
Writer's pictureURC Radio

Fresh Daily News (Новини українською) - 04/30/2021

Updated: Apr 30, 2021


Політика

Країни НАТО почали виведення військ з Афганістану

Країни Північноатлантичного альянсу розпочали організоване виведення військових контингентів з Афганістану, про це інформує Агенція Франс Прес. Члени альянсу домовились цього місяця завершити місію в Афганістані після того, як президент США Джо Байден закликав припинити "найдовшу війну" Америки. Представник НАТО додав, що безпека військових альянсу "буде головним пріоритетом на кожному кроці, і ми вживаємо усіх необхідних заходів, щоб уберегти наш персонал". Раніше адміністрація Дональда Трампа визначила термін 1 травня цього року як граничну дату для виведення військ. Наразі в Афганістані залишаються 2,5 тис. американських військових, а також понад 6 тис. контрактників.


Економіка

Економіка США показала швидке зростання в першому кварталі цього року

Американська економіка швидко відновлюється після падіння у 2020 році, зумовленого пандемією кононавірусу. Реальний ВВП США показав зростання на 1,6% в квартальному вимірі, найшвидше з 2003 року, повідомило Міністерство торгівлі США. Його пов`язують з тим, що бізнес продовжив поновлювати роботу після запровадження програми вакцинацій у США, а також на тлі зменшення кількості заражень. Безробіття, яке минулої весни, сягнуло пікового значення – майже 15%, тепер зменшилось до 6%. Споживчі витрати показали найбільше зростання понад - 10%. Також економічний розвиток стимулювала програма урядової допомоги. Споживчі настрої покращились і на тлі пропозиції Байдена з масштабних інвестицій до інфраструктури і збільшення витрат на освіту та підтримку родин, на які піде ще декілька трильйонів доларів.


США привітали ухвалення нового "земельного" закону України

США привітали ухвалений Верховною Радою закон про земельну децентралізацію. У посольстві Сполучених Штатів в Україні цей закон назвали "критичним кроком на шляху до відкритого та прозорого ринку сільськогосподарської землі", передає Голос Америки. Ухвалення закону, що є складовою земельної реформи, підтримали в програмі USAID. Як зазначають її експерти, земельна децентралізація передбачає позитивні зміни у земельній сфері, зокрема, передачу державних земель за межами населених пунктів до комунальної власності громад. Закон Верховна Рада ухвалила 28 квітня. Його вважають ключовим для здійснення земельної реформи.


Соціум

Джо Байден звернувся з посланням до Конгресу

Президент Сполучених Штатів Джо Байден звернувся до Конгресу з традиційною промовою, під час якої розповів про досягнення та майбутні плани своєї адміністрації. Глава Білого дому почав з того, що отримав країну з надзвичайно поганою економічною ситуацією, яка знаходилася в кризі, пов‘язаній з пандемією та країну, яка пережила одну з наймасовіших атак на американську демократію. «Тепер, всього через 100 днів, я можу повідомити нації, що Америка знову стає на ноги», - заявив Байден. Він зазначив, що в США було створено вже 1,3 мільйона робочих місць, а економіка, за прогнозами МВФ, зросте наступного року вже на 6%. Також Джо Байден торкнувся теми інфраструктурного плану, який він презентував напередодні та вкотре підкреслив, що «податок для багатих» має бути вищий ніж він є зараз. Велику частину промови він присвятив зовнішній політиці США.


США, Ілліной, Чикаго

Карантинні обмеження у Нью-Йорку повністю скасують 1 липня

Мер Нью-Йорка Білл де Блазіо оголосив у четвер в ефірі телеканалу MS NBC, що місто, яке рік тому було епіцентром пандемії COVID-19 у США, «повністю відкриється» для бізнесу 1 липня, передає Укрінформ. За його словами, офіси й театри зможуть працювати «на повну силу». Міська влада впевнена, що зможе повернути життя в місті до того рівня, який був до пандемії. Де Блазіо вважає реальною загрозу появу нових штамів, але, на його думку, вакцини здатні зупиняти їх, оскільки «надзвичайно велика» кількість людей отримала щеплення від коронавірусу. Днем раніше губернатор Нью-Йорка Ендрю Куомо оголосив, що з 3 травня буде дозволено сидіти в барах Нью-Йорка. Щодо штату, то Куомо планує скасувати обмеження в закладах харчування до кінця травня.


Діаспора

Відродження після локдауна унікального кафе та магазину шахів імігранта з України у Нью-Йорку

Шаховий форум - славнозвісне кафе та магазин шахів у Нью-Йорку, відроджується після пандемії. Його заснував іммігрант з Києва гросмейстер грецького походження Ніколас Россолімо. Студія втратила власника в аварії 1975 року. Нинішній власник Імад Качан відродив студію у 1995-му. Хоча йому і довелось продати кілька своїх шахових колекцій, щоб інвестувати в бізнес, з тих пір він успішно працював до 2020. До цього часу у кафе знайти вільний столик було майже не можливо. Люди приходили після 5-ї та грали всю ніч. Життя як шахи, каже Качан. Якийсь час йому здавалось, що він програє. Втім, з початком весни і масової вакцинації поступово почали приходити відвідувачі. Після виходу серіалу Netflix «Хід королеви» шахи знову стали популярними.


Мистецтво, культура і шоу-біз

Український дизайнер Жан Гріцфельдт випустив fashion-кліп

Відомий український дизайнер Жан Гріцфельдт випустив кліп, який присвятив усім мрійникам. У ньому демонструється нова колекція дизайнера сезону Fashion Week 2021/2022. Цікаво, що кліп отримав назву «Ми заручники сузір'їв». "Свою дебютну fashion-роботу я присвячую всім мрійникам», - сказав Жан. Жан Гріцфельдт - один з топових українських дизайнерів. У його вбрання одягаються більшість вітчизняних зірок, а його колекції завжди зухвалі, сміливі і екстравагантні. Шити красиві і модні сукні Жан хотів ще з дитинства, тому робить це зараз із великим задоволенням.


Погода

У п`ятницю, 30 квітня, у Чикаго буде ясно, без жодної хмаринки та опадів. Вдень стовпчики термометрів піднімуться до +13°С.

В Україні буде тепло, але місцями дощитиме. Вдень обіцяють 15-20 градусів тепла.



Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Selfreliance Federal Credit Union

6 views0 comments

Comentarios


bottom of page