top of page
Writer's pictureURC Radio

Fresh Daily News (Новини українською) - 04/28/2021



Політика

Джо Байден за 100 днів президентства зробив у сім разів менше неправдивих заяв, ніж Дональд Трамп – ЗМІ

За 100 днів президентства чинний лідер США Джо Байден зробив у 7 разів менше неправдивих заяв, ніж його попередник Дональд Трамп, про це повідомляє CNN із посиланням на аналіз The Washington Post Fact Checker. Журналісти підрахували помилкові і такі, що вводять в оману, твердження, зроблені як Трампом, так і нинішнім президентом США Джо Байденом за перші 100 днів їх перебування у президентському кріслі. Байден зробив 67 помилкових заяв за цей період, що в сім разів менше у порівнянні з 511 помилковими заявами його попередника Дональда Трампа. При цьому перші 100 днів на посаді Трампа були найбільш правдивими за весь час його президентства.


Економіка

Джо Байден підвищує мінімальну зарплату для федеральних контракторів

Президент Джо Байден продовжить боротьбу за підвищення мінімальної заробітної плати по всій країні до 15 доларів на годину, підписавши указ, згідно з яким заробітна плата сотень тисяч федеральних контракторів повинна бути піднята, як мінімум, до цього рівня, передає Голос Америки. Офіційний сайт Білого дому вже розмістив інформацію щодо президентського указу. Відповідно до нього, мінімальна заробітна плата буде збільшена з поточного розміру 10,95 доларів майже на 37% до березня наступного року і далі буде підвищуватися відповідно до інфляції. У Білому домі наполягають, що це не призведе до збільшення навантаження на платників податків в силу різних переваг, включно з підвищенням продуктивності праці.


Соціум

Перепис населення змінив представництво деяких штатів у Палаті представників США

Бюро перепису населення у США оприлюднило нові дані про населення країни, які свідчать, що південні та західні штати отримали додаткові місця у Палаті представників США, тоді як північні штати країни втратили частково представництво у нижній палаті Конгресу. Серед причин таких змін - міграція, приріст населення або його зменшення. За результатами перепису, яке проводиться раз на 10 років, визначається кількість місць, які кожен штат отримує для свого представництва у Палаті представників та в колегії вибірників. Крім цього, результати перепису населення також впливають на обсяги федеральних бюджетних виділень, як то на ремонт доріг, фінансування шкіл чи соціальні програми на наступні 10 років, до наступного перепису.


Світ

Після щеплень певними вакцинами, можна буде подорожувати до Європи без протиепідемічних обмежень

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що, за її очікуваннями, всі 27 країн ЄС скасують протиепідемічні обмеження на в’їзд для тих, хто пройшов повний курс щеплень вакцинами, схваленими для використання Європейською агенцією з медикаментів, пише The New York Times. Вона вказала, що це поширюється на вакцинованих американців, адже три вакцини, що застосовуються в США, Moderna, Pfizer, Johnson&Johnson, також схвалені для використання в ЄС. Така заява може означати, що ті, хто отримав щеплення китайською вакциною Sinovac, або Sinopharm, ймовірно зіткнуться з обмеженнями в короткостроковій перспективі, пише Bloomberg. Наразі невідомо, коли буде знято обмеження на подорожі для вакцинованих осіб і як саме буде посвідчуватись вакцинація.


Авто – мото

Renault ухвалила стратегічне рішення щодо дизельних двигунів

Компанія Renault ухвалила рішення більше не розробляти нові дизельні двигуни для своїх моделей, повідомляє Motor1. За словами генерального директора французького автовиробника Луки де Мео, вже наявні агрегати dCi адаптують до більш суворих стандартів викидів. Деякі з моделей більше не доступні з таким агрегатом, а багато з майбутніх новинок втрачають дизельні варіанти своїх попередників. Навіть Dacia перейшла на бездизельний ряд для свого останнього покоління автомобілів у Європі. Як відомо, компанія Renault виробляє власні мотори і тривалий час постачала дизельні двигуни іншим компаніям. Відмова від цього інвестиційного плану викликана тим, що компанія прагне оптимізувати витрати.


США, Ілліной, Чикаго

У США оголосили безпечним для повністю вакцинованих не носити маски на відкритому повітрі у певних ситуаціях

Центри з контролю та профілактики захворювань Міністерства охорони здоров’я США заявили, що для повністю вакцинованих осіб безпечно не носити маски під час невеликих зібрань на відкритому повітрі навіть і серед невакцинованих осіб. Безпечними, як для повністю вакцинованих так і для невакцинованих, названо пробіжки, велосипедні прогулянки на відкритому повітрі з членами родини без маски. При цьому повністю вакцинованим особам рекомендується носити маски під час масових подій на відкритому повітрі. А от у приміщеннях їм треба носити маски так само, як і невакцинованим, але перші при цьому значно краще захищені. Президент Джо Байден також присвятив новим правилам твіт і виступ, у якому закликав американців вакцинуватись. За урядовими даними, у США вакциновано 30% населення.


Діаспора

Музика українця стала саундтреком до серіалу HBO

На стрімінговій платформі HBO Max вийшов детективний серіал “Мейр з Істтауна” з Кейт Вінслет у головній ролі. Саундтрек до стрічки написав канадський композитор українського походження Любомир Мельник. Прем’єра серіалу відбулась 18 квітня. В першій серії звучить 5-хвилинний фрагмент композиції Pockets Of Light, яку Любомир Мельник написав у 2013 році і яка входить до альбому Corollaries. “І ще один приємний момент: я перший український композитор і піаніст для HBO”, – написав Любомир Мельник в Instagram. Композитор народився у Мюнхені в 1949 році. Його батьки – українські емігранти, які невдовзі оселились в Канаді. У творчому доробку композитора – понад 120 авторських композицій, серед яких є і колаборації з іншими музикантами Європи і США.


Погода

У середу, 28 квітня, у Чикаго протягом усього дня погода буде похмурою. Дощитиме з самого ранку. Вдень +13…+14°С.

В Україні поступово теплішає. Синоптики обіцяють мінливу хмарність, без істотних опадів. Вдень 9-13 градусів тепла.


7 views0 comments

Comments


bottom of page