top of page

Fresh Daily News (Новини українською) - 04/27/2022

Updated: Apr 28, 2022


Політика

Візит генерального секретаря ООН Антоніу Гуттереш до Москви

Генеральний секретар ООН Антоніу Гуттереш заявив на пресконференції після зустрічі з міністром закордонних справ РФ Сергієм Лавровим та президентом РФ Володимиром Путіним, що ООН готова стати гарантом гуманітарних коридорів в Маріуполі і Путін на це погодився, пише Суспільне. 26 квітня Гуттереш прибув з візитом до Москви, напередодні генсек ООН провів перемовини з турецьким президентом Реджепом Таїпом Ердоганом. 28 квітня Гуттереш зустрінеться з Володимиром Зеленським. "Я глибоко переконаний, що чим швидше ми закінчимо цю війну, тим краще – для народу України, для народу Російської Федерації та для тих, хто далеко за її межами", – сказав Гуттереш. Ситуацію в Маріуполі він назвав "кризою всередині кризи" та запропонував створити гуманітарну контактну групу у складі представників Росії, України та ООН "для пошуку можливостей відкриття безпечних коридорів із локальним припиненням бойових дій, а також для гарантії того, що вони справді ефективні".


Дипломати посольства США повертаються до роботи в Україні

Дипломати посольства США в Україні вперше від початку повномасштабного вторгення Росії прибули у вівторок на українську територію, провівши зустрічі у Львові з представниками українського МЗС. Про це повідомив речник Держдепартаменту США Нед Прайс. «Я можу підтвердити це. Заступник глави місії та члени команди нашого посольства перебували сьогодні у Львові. Вони мали змогу продовжити нашу тісну взаємодію з ключовими українськими партнерами», - зазначив він. Прайс підкреслив, що це було «першим кроком» для повернення посольства США на територію України. За його словами, надалі відбуватимуться подібні поїздки американських дипломатів до Львова з Польщі, однак кінцева мета офіційного Вашингтона полягає у відновленні роботи американського посольства в Києві.


Економіка

Росія перестане постачати газ Польщі та Болгарії через відмову платити в рублях

Газові компанії Польщі та Болгарії 26 квітня отримали від російського "Газпром экспорта" повідомлення про припинення постачання газу. Причиною цього стала відмова платити за блакитне паливо в рублях на вимогу Москви. Як заявив прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький, з 27 квітня Росія припинить постачання блакитного палива газопроводом "Ямал-Європа". За його словами, Варшава і раніше оголошувала про наміри відмовитися від російського газу до кінця 2022 року — тоді ж спливає контракт із "Газпромом". Це станеться зокрема за рахунок постачань газу з Данії через "Балтійську трубу" та скрапленого газу зі США. Своєю чергою міністерство енергетики Болгарії, коментуючи повідомлення "Газпром экспорта", наголосило, що дотримується договірних зобов’язань. Вони виключають оплату газу в рублях. Міненерго Болгарії запевняє, що вже поклопотало про альтернативні шляхи постачання газу і що потреби в обмеженні його споживання наразі немає.


Війна РФ проти України

Армія РФ намагається наступати на сході та півдні України та загострює безпекову ситуацію у Придністров’ї

Армія РФ намагається наступати на сході та півдні України, а також загострює безпекову ситуацію у Придністровському регіоні Республіки Молдова. Як повідомляє Генштаб ЗСУ, численні повідомлення про мінування навчальних закладів, напад на будівлю так званого «Міністерства державної безпеки», руйнування радіовеж у Григоріопольському районі та вибухи на аеродромі у Тирасполі співпали у часі із заявами російського командування про намір "встановити сухопутний коридор із Придністровським регіоном Молдови". Володимир Зеленський заявив, що ЗСУ готові до провокацій РФ з боку Придністров'я. В Україні підрахували, що Росія з початку повномасштабного вторгнення випустила по Україні понад 1300 ракет — як наземного, так і морського базування, запаси скоротилися в понад два рази. Минулої доби РФ обстріляла Одеську область, Запоріжжя та Харків.


Соціум

Російська окупація Чорнобильської АЕС була "дуже, дуже небезпечною", – глава МАГАТЕ

Директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі під час візиту на Чорнобильську атомну електростанцію у річницю катастрофи, що сталася 1986 року заявив, що після російської окупації рівень радіації в районі ЧАЕС вже унормувався. Проте коли там перебували військові РФ, він був "ненормальним", а ситуація в зоні ЧАЕС була "дуже, дуже небезпечною", сказав глава МАГАТЕ. "Були деякі моменти, коли рівень підвищувався через переміщення важкої техніки, яку сюди привозили російські війська, і коли вони виїжджали. Ми стежимо за цим у щоденному режимі", – цитує Гроссі агентство AFP. Як кажуть представники України, рівень радіації в районі станції підвищувався, зокрема через те, що техніка розгорнула верхній шар ґрунту. Російські війська зайняли територію Чорнобильської АЕС, у перший день вторгнення, 24 лютого. Вони взяли в полон українських військових і фактично тримали в заручниках цивільний персонал станції. Окупанти пішли із ЧАЕС наприкінці березня.


Здоров`я

В Україні почав курсувати евакуаційний медичний потяг

В Україні почав курсувати медичний потяг, який буде евакуйовувати хворих і поранених людей із гарячих точок. Про це Міністерство охорони здоров’я України повідомляє у Фейсбуці. "Завдяки співпраці МОЗ, "Лікарів без кордонів" та Укрзалізниці у перший рейс вийшов новий потяг-мінігоспіталь. Він складається із кількох вагонів, зокрема й вагона інтенсивної терапії. Такий транспорт дозволяє евакуювати з гарячих областей України хворих, поранених і травмованих громадян для подальшого спеціалізованого лікування", - ідеться у повідомленні. На сьогодні перевезено із зон бойових дій майже 300 пацієнтів разом із членами родин. "Лікарі без кордонів" шукають українських спеціалістів, які можуть долучитися до команди евакуаційного потяга. Фахівців, яких зацікавили пропозиції, просять надсилати резюме та мотиваційні листи на електронну пошту організації. Близько двох тисяч закордонних медиків готові надавати допомогу Україні, більше 200 її вже надають.


США, Ілліной, Чикаго

У США запустили сайт спецпрограми для українських біженців

У CША запустили веб-сайт, на якому американці можуть подавати заявки на спонсорство українців, які хочуть знайти тимчасовий прихисток у Сполучених Штатах, повідомляє ВВС. Веб-сайт відкритий лише для потенційних спонсорів у США. Він містить посилання на форми для підтвердження фінансової спроможності громадян бути спонсорами. Українські біженці зможуть залишатися в США протягом двох років, пояснює видання. Нагадаємо, минулого тижня адміністрація Байдена оголосила, що починаючи з понеділка українці, які не мають проїзних документів, повинні будуть проходити програму “Єднаймося для України”. Це потрібно, щоб отримати дозвіл на в’їзд. Для цього мігранти повинні мати американського спонсора — сім’ю чи неурядову організацію. Українці зможуть отримати право на в'їзд до США терміном до двох років із правом на подання документів на працевлаштування.


Погода

У середу, 27 квітня, у Чикаго протягом усього дня буде триматися хмарна погода. Без опадів. Вдень +3…+5°С.

В Україні буде сухо, лише у північних областях очікується невеликий дощ, місцями гроза. Вдень 11-16 градусів тепла.




Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Svoboda Express

4 views0 comments

Comments


bottom of page