top of page

Fresh Daily News (Новини українською) - 04/22/2022

Updated: Apr 22, 2022


Політика

Зустріч українського прем’єр-міністра Дениса Шмигаля із президентом США Джо Байденом

Розширення фінансової та військової допомоги, посилення санкцій проти Росії та консолідацію міжнародної антипутінської коаліції обговорили Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль і Президент США Джозеф Байден. Їхня зустріч відбулася 21 квітня у Вашингтоні, повідомляє Урядовий портал. Глава уряду подякував від імені всіх українців за величезну підтримку Української держави з боку Адміністрації Президента США. Зокрема, за оголошення надання Україні нового масштабного пакета військової допомоги на суму 800 млн доларів та 500 млн доларів прямої економічної допомоги. Прем’єр-міністр розповів про злочини окупантів на території України, про численні жертви та значні збитки, про зруйновану цивільну інфраструктуру. Сторони порушили питання посилення санкційного тиску на Росію. У ході зустрічі Байдену було передано український прапор, підписаний Президентом Володимиром Зеленським, і символічну лімітовану поштову марку із вказанням напрямку для російського військового корабля.


Новий пакет допомоги США Україні на $800 мільйонів

Адміністрація Сполучених штатів виділила додаткові $800 мільйонів доларів для посилення обороноздатності України в умовах протистояння російській збройній агресії. Про це у четвер заявив президент США Джо Байден під час виступу в Білому домі. За його словами, новий пакет допомоги Україні, серед іншого, включатиме важке артилерійське озброєння, у тому числі десятки гаубиць та боєприпасів до них, а також тактичні безпілотники. Байден підкреслив, що Сполучені Штати та союзні держави діють швидко, щоби надати українським силам зброю для захисту. Крім того, президент заявив, що наступного тижня звернеться з офіційним запитом до Конгресу США щодо схвалення нового масштабного пакета фінансування з метою допомоги Україні. Він висловив очікування, що Конгрес затвердить цей запит швидко. У цьому зв’язку він подякував американським платникам податків і військовим за їхній внесок на підтримку України.


Війна РФ проти України

Путін і Шойгу планували створити концтабори для українців у Західному Сибіру

Президент Росії Володимир Путін та міністр оборони РФ Сергій Шойгу планували організувати концтабори у Західному Сибіру для українців, аби примушувати їх будувати нові міста. Про це у Twitter повідомив секретар Ради нацбезпеки та оборони України Олексій Данілов. При цьому він зазначив, що рішення про масштабне вторгнення в Україну ухвалював не лише Путін, а вище політичне керівництво Росії. "Завдання русинської орди — знищити нашу країну, наш народ, колонізувати Україну", — заявив секретар РНБО. Він впевнений, що Росія не зупиниться перед своїм наміром і війна не закінчиться, поки українські захисники не виженуть їх з усіх територій України, включаючи Крим. Щодо "великої битви за Донбас", Данілов заявив, що таких битв може бути багато. "Коли хтось каже, що велика битва за Донбас – це єдиний і ключовий етап війни, це небезпечно. Таких битв може бути багато", – сказав він.


Економіка

Світовий банк попередньо оцінив збитки України внаслідок війни у 40% ВВП

За попередньою оцінкою Світового банку, загальна сума збитків, завданих Україні Росією внаслідок широкомасштабного вторгнення, становить приблизно 60 мільярдів доларів, або 40% ВВП. Про це на сесії 21 грудня заявив президент Групи Світового банку Девід Малпасс. Попередня оцінка стосується лише збитків, завданих фізичним руйнуванням будівель та інфраструктури, і не охоплює втрати української економіки. "Звісно, війна ще триває, і збитки зростають", — додав Малпасс. Він зазначив, що завдяки зусиллям міжнародних фінансових інституцій уже вдалося зібрати понад 3 мільярди доларів фінансової допомоги Україні, яка забезпечує роботу державних служб в умовах війни. На цій же сесії Світового банку президент України Володимир Зеленський заявив, що для підтримання економіки держава потребує до 7 мільярдів доларів фінансової підтримки щомісячно, а для відновлення після війни Україна буде потребувати ще сотень мільярдів доларів".


Соціум

Росія заборонила в'їзд Камалі Гарріс та Марку Цукербергу

Російська влада розширила список громадян США, яким заборонено в'їзд до Росії, в стоп-лист внесено 29 американців «з числа вищих керівників, бізнесменів, експертів і журналістів, які формують русофобський порядок денний». Про це повідомляє МЗС Росії. До списку, зокрема, включені віцепрезидент США Камала Гарріс, офіційний представник Пентагону Джон Кірбі, керівник апарату Білого дому Рональд Клейн, офіційний представник Держдепартаменту Едвард Прайс, голова компанії Meta Марк Цукерберг, виконавчий директор соцмережі LinkedIn Райан Росланскі, головний редактор англомовної версії «Медузи» Кевін Ротрок. Також «у відповідь на антиросійські санкції, які постійно запроваджуються» МЗС РФ включило в «стоп-лист» 61 громадянина Канади. При цьому російське відомство зробило окрему погрозливу заяву на адресу деяких «канадських кураторів ЗСУ та нацбатальйонів».


Технології

США розробили безпілотник для потреб України

Військово-повітряні сили США розробили систему безпілотних літальних апаратів Phoenix Ghost спеціально для задоволення військових потреб України. Про це журналістам повідомив речник Міноборони США Джон Кірбі, передає CNN. За його словами, 121 апарат Phoenix Ghost буде в новому пакеті військової допомоги, яку США надасть Україні на суму 800 мільйонів доларів. "Це швидко розробили ВПС у відповідь саме на українські вимоги. Система забезпечує можливості, аналогічні до безпілотних систем серії Switchblade. Вони аналогічні, але не точно такі ж самі", — сказав Кірбі, однак не уточнив, у чому саме полягає різниця. Він додав, що нова система вимагатиме мінімальної підготовки досвідчених операторів, і Пентагон пропрацьовує ці вимоги з українськими військовими.


Діаспора

У Нью-Йорку створили коаліцію «Площі Свободи» для підтримки України

У Нью-Йорку створили «Коаліцію площі Свободи на Іст-Сайді», мета якої полягає у предметній допомозі та матеріальній підтримці України на тлі російської агресії. Про це повідомив представник Українського конгресового комітету Америки Андрій Добрянський. Презентація ініціатив коаліції відбулася на Мангеттені в парку Карла Шурца, де зібралися десятки представників української громади. У ній узяли участь конгресвумен Керолін Мелоні, яка розповіла про свій законопроєкт, що забороняє США вести бізнес з компаніями, котрі працюють у Російській Федерації. Також були присутні гендиректор Американського єврейського комітету Девід Гарріс, відома нью-йоркська телеведуча Ріта Косбі, депутати міськради та посадовці адміністрації Мангеттена. Очолив коаліцію відомий бізнесмен і філантроп Говард Тейч. На заході виступив генеральний консул України у Нью-Йорку Олексій Голубов.


Погода

У п’ятницю, 22 квітня, у Чикаго протягом усього дня буде триматися хмарна погода, та дощитиме. Вдень +17…+18°С.

В Україні буде дощова погода. Вночі та вранці місцями туман. Вдень 8-13 градусів тепла.




Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Svoboda Express

5 views0 comments

Comentários


bottom of page