top of page

Fresh Daily News (Новини українською) - 04/21/2022

Updated: Apr 21, 2022


Політика

Росію бойкотували на засіданні G20 у Вашингтоні

Представники США, інших країн, а також українська делегація залишили залу закритого засідання країн G20 у момент, коли там почав виступати російський міністр фінінсів Антон Силуанов. Про це повідомляє CNN із посиланням на власні джерела. До бойкоту долучилися міністерка фінансів США Джанет Єллен, голова Федеральної резервної системи Джером Пауелл, віцепрем'єрка Канади Христя Фріланд і президентка Європейського центрального банку Крістін Лаґард. Делегація України, яка хоч і не входить до G20, але виступила на сесії як запрошений гість, також залишила залу. У Мінфіні Росії повідомили, що Силуанов наприкінці свого виступу "закликав партнерів уникати політизації діалогу і наголосив, що "двадцятка" завжди була і залишається насамперед економічним форматом". Раніше президент США Джо Байден заявив, що Росію потрібно виключити з "Великої двадцятки", але таке рішення, за його словами, мають ухвалити члени G20. За даними Bloomberg, для цього потрібен консенсус, а такі країни як Китай, найімовірніше, на це не підуть.


Війна РФ проти України

Ситуація в місті Маріуполь «лишається без змін максимально жорсткою» - Володимир Зеленський

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш закликав Україну та Росію з нагоди Великодня оголосити гуманітарну "тишу" на чотири дні — з 21 по 24 квітня, щоб забезпечити роботу гуманітарних коридорів і доправити допомогу людям. МЗС України відповіло, що підтримує таку ініціативу. На Радбезі ООН представник Росії назвав тактичним “псевдомиротворчим закликом” цю пропозицію, повідомив постійний представник України при ООН Сергій Кислиця у Twitter. Ситуація в місті Маріуполі «лишається без змін максимально жорсткою», заявив президентВолодимир Зеленський. За його словами є два шляхи розблокування Маріуполя — або серйозна важка зброя, або дипломатія, проте РФ на неї не погоджується. Та додав, що Україна готова обміняти військовополонених РФ на людей з Маріуполя. На Херсонщині російські військові почали активніше готуватися до фейкового референдуму щодо створення ХНР і призначили нову дату його проведення - 27 квітня. Про це повідомляє оперативне командування "Південь" на сторінці у Facebook.


Економіка

США ввели нові санкції проти Росії

Міністерство фінансів США оголосило в середу про запровадження нових санкцій проти осіб та організацій, які допомагають обходити санкційний режим, передає Голос Америки. Зокрема до переліку потрапив російський банк "Транскапітал" і більш ніж 40 осіб та установ, пов'язаних з олігархом Костянтином Малофєєвим, який перебуває у санкційному переліку США з 2014 року. Також санкції вперше запроваджено проти російської індустрії майнінгу криптовалюти, яка вважається третьою за обсягами в світі. Вперше Мінфін США вніс до санкційного переліку компанію Bitriver, яка має деклька офісів в Росії. В повідомленні також зазначено, що Державний департамент ввів візові обмеження проти 635 росіян, причетних до "утисків опозиції всередині Росії та за кордоном, порушення територіальної цілісності України» і порушення прав людини на окупованому Донбасі.


Соціум

З України виїхали понад 5 мільйонів людей

Число українців, які залишили свою батьківщину після вторгнення Росії, перевищило 5 мільйонів, ідеться у повідомленні Управління верховного комісара ООН у справах біженців. Це найбільший потік біженців у Європі з часів Другої світової війни. 90% становлять жінки та діти, оскільки українська влада не дозволила виїжджати з країни чоловікам призовного віку, передає Голос Америки. Раніше цього місяця ООН заявила, що через війну в Україні внутрішньо переміщеними особами стали понад 7 мільйонів людей. Польща, яка прийняла приблизно 2,83 мільйона біженців, стала основним пунктом призначення для тих, хто перетинає кордон. США заявляли про готовність прийняти до 100 тисяч українців. Від 20 чисел лютого до 11 квітня до Мексики з України прибуло майже 10 тисяч українців, на сьогодні щоденно в середньому - близько 500 осіб, про це розповіла надзвичайна і повноважна посолка України у Мексиці Оксана Драмарецька. Мексика спростила порядок перетину кордону для громадян України. Українці переважно перетинають кордон по так званому «гуманітарному дозволу».


Технології

Starlink розпочав роботу над відкриттям представництва в Україні

Starlink розпочав роботу над відкриттям представництва в Україні, про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. На сьогодні понад 10 тис. станцій Starlink допомагають ЗСУ бути на зв'язку та реалізовувати спецоперації, підтримують роботу критичних енергетичних та телекомунікаційних об'єктів, закладів охорони здоров'я та навіть посівну кампанію, а також повертають до життя деокуповані території. "Зараз Україну вже майже неможливо уявити без сучасної технології Starlink. І ця технологія стане ще доступнішою для українців!" – йдеться у повідомленні міністра. Він також сказав, що надав доручення відповідним органам, щоб необхідні процедури з атестації, вимірювань та надання частот відбулися якнайшвидше. Нагадаємо, 28 лютого Ілон Маск відправив до України першу партію систем супутникового Інтернету – обладнання Starlink. Це сталося після звернення Федорова. Друга партія станцій Starlink прибула 9 березня.


Діаспора

СКУ запустив сторінку підтримки для тих, хто вимушено покинув Україну

Світовий конґрес українців на своєму ресурсі запустив сторінку інформаційної підтримки для всіх, хто вимушено покинув Україну через дії російських окупантів або планує виїхати, про це йдеться на ФБ – сторінці організації. Ресурс інформує про пункти перетину кордонів, приймальні пункти, волонтерські служби підтримки, соціальну підтримку (жило та працевлаштування), медичне обслуговування, освіту та навчання, юридичне інформування, корисні ресурси для жінок, які перебувають за кордоном. Нагадаю, днями СКУ підтримав ухвалену Верховною Радою 14 квітня постанову, що визнає дії російських збройних сил і політичного керівництва Росії в Україні актами геноциду проти українського народу, та закликав міжнародну спільноту визнати дії Російської Федерації в Україні геноцидом.


Мистецтво, культура, шоу-бізнес

Юлія Саніна виконала гімн України перед благодійним матчем "Динамо"

У середу, 20 квітня, київське "Динамо" провело черговий благодійний матч проти румуського "Клужа" під час свого євротурне на підтримку України. Матч розпочався виступом солістки гурту The Hardkiss Юлії Саніної. Вона виконала гімн України. Виступ був дуже зворушливим - весь стадіон підспівував. Цей поєдинок став третім в серії благодійних поєдинків "киян" з європейськими клубами на підтримку України. Раніше "Динамо" перемогло польську "Легію" та турецький "Галатасарай". Днем раніше, 19 квітня інша українська співачка Оля Полякова на матчі "Шахтар" - "Фенербахче" в Стамбулі також виконала гімн України. Під час виконання співачка розплакалася. В цей день футболісти донецького футбольного клубу вийшли на поле в білих футболках з фотографією дівчинки Аліси, яка з початку війни ховається в бомбосховищі Маріуполя.


Погода

У четвер, 21 квітня, у Чикаго починаючи з середини дня погода буде ясною. Після нічного дощу, опадів більше не очікується. Вдень 18-20 градусів тепла.

У Чистий, Великийй або Страсний Четвер в Україні буде прохолодно, подекуди ітимуть дощі. Вдень +6…+13°С.




Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Svoboda Express

7 views0 comments

Comments


bottom of page