top of page

Fresh Daily News (Новини українською) - 04/20/2022

Updated: Apr 20, 2022


Політика

Велика Британія, США й Канада пообіцяли Україні додаткову артилерію

За підсумками відеоконференції західних союзників 19 квітня лідери трьох держав – Сполучених Штатів, Великої Британії та Канади – заявили, що планують надати Україні важке озброєння включно з артилерією, пише Суспільне. Як повідомляє CNN, президент США Джо Байден ствердно відповів на питання журналіста про те, чи планує він надати Україні більше артилерійської зброї. Про це ж сказав і британський прем'єр Борис Джонсон під час виступу в Палаті громад. Своєю чергою прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо в розмові з журналістами заявив про надання Києву важкої артилерії та пообіцяв повідомити подробиці в найближчі дні. Канцлер Німеччини Олаф Шольц на пресконференції також висловив підтримку ідеї озброювати Україну. Але, за його словами, запасів зброї в Берліна вже майже не залишилось, тому він сприятиме укладанню Києвом угод із виробниками озброєння, передусім протитанкового та протиповітряного.


Війна РФ проти України

На Луганщині збільшилася кількість обстрілів, область бомбардують літаки РФ

На Луганщині з початком наступу військ РФ збільшилася кількість обстрілів, ворожі літаки бомбардують міста. Про це повідомляє у Телеграм пресслужба Луганської обласної військової адміністрації. "Велика битва за схід України почалась. Ми фіксуємо збільшення обстрілів з різних видів озброєння. В небі Луганщини «працює» шість ворожих літаків. Як наслідок - купа руйнувань у житлових кварталах", - йдеться у повідомленні. Бої тривають у Рубіжному, Попасній та Кремінній. Там люди взагалі не можуть залишати бомбосховища. Гуманітарна ситуація - надважка. Перш за все, це стосується комунікацій. Понад 200 населених пунктів області знеструмлено. На тимчасово захопленій території світла немає взагалі, оскільки загарбники перебили високовольтну лінію. Через обстріли ускладнена евакуація. При цьому із Сєверодонецька, звідки ще можна виїхати більш-менш безпечно, поїхав порожній автобус: люди сподіваються "пересидіти", хоч і звертаються з проханнями про їжу і ліки.


Половину території України потрібно розміновувати - USAID

Половина території України, потребує розмінування, заявила очільниця Агенції з міжнародного розвитку США Саманта Пауер. Державна служба України з надзвичайних ситуацій щодня знешкоджує 2-6 тис. мін, щоб захистити мирне населення та забезпечити доступ до невідкладної допомоги. Процес розмінування є витратним і забирає багато часу. Розмістити міну коштує 2 долари, а усунути кожну міну - 1 000, розповідає британський військовий експерт Г'ю Мартін в колонці для видання National Interest. "Ми бачимо порушення міжнародного гуманітарного права і загрозу для стійкого розвитку", - зауважує він. Наприкінці березня міжнародна правозихисна організація Human Rights Watch звинуватила Росію у використанні протипіхотних мін на сході Харкова і закликала міжнародну спільноту засудити такі дії. Відомо, що Росія має такі міни, які без розбору вбивають та скалічують людей в радіусі близько 16 метрів. Україна не має таких мін, або систем закладення".


Економіка

МВФ: вторгнення Росії до України погіршило перспективи світової економіки

Вторгнення Росії до України значно погрішило перспективи світової економіки, вважають в МВФ. Фонд знизив оцінку світового зростання до 3,6% у 2022 і 2023 роках. Війна та запроваджені санкції стали основним фактором для зниження оцінок світового зростання з боку МВФ. Війна впливає на інші країни через зростання цін на сировинні товари, скорочення торгівлі, зокрема, торгівлю енергоресурсами з Європою, іміграційну кризу, а також перекази коштів між країнами, повідомили в МВФ. Війна Росії проти України також позначається на курсах валют різних країн. Країни, які імпортують енергоресурси, нафту, продукти харчування, зіткнулись із падінням курсів своїх валют. Так само як і країни, розташовані ближче до епіцентру воєнних дій, приміром у Східній Європі, також потерпають від падіння курсів валют, сказав головний економіст МВФ П'єр-Олів'є Гарінчас під час спілкування з пресою. МВФ прогнозує падіння української економіки на 35%.


Авто-мото

Українці скуповують авто в Європі через скасування мита

З 5 квітня, коли в Україні набув чинності закон про скасування мита на імпортні товари, куди входять й автівки, на українсько-польському кордоні черги з автівок на єврономерах, які масово ввозять українці. Адже зараз можна не платити за них ні мита, і більшості інших податків - крім пенсійного та військового збору. Закон про податкове спрощення ухвалили на період воєнного стану, щоб підтримати економіку. «Будь-яка активність громадян чи підприємницька, чи звичайні громадяни України, які пересуваються, купують товари, відвозять батьків до лікарні, займаються перевезеннями, це в будь-якому випадку дає поштовх економіці і економіка оживає», - зазначає адвокат громадської організації «Авто євро сила» Іван Казачук. Завдяки «нульовому» розмитненню українці економлять в середньому 30% від вартості автомобіля. У відділі митного оформлення кажуть, машини ввозяться здебільшого бюджетні, є навіть биті. Оформлення одного авто в середньому займає близько години.


Соціум

Перша леді України Олена Зеленська розповіла, чим займається під час війни

Перша леді України Олена Зеленська в інтерв'ю чеському тижневику Respekt розповіла, чим займається, поки її чоловік - президент Володимир Зеленський - приймає надскладні рішення під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Бути дружиною президента – означає діяти відповідально, особливо у час війни. Тому вона зайнялась питаннями евакуації та медійної підтримки за кордоном, поділилась Олена Зеленська. "Я залишилася і дружиною, і матір'ю. Страх та захист власної сім'ї – не єдине, що зараз треба робити. Я та моя команда намагаємося щодня працювати, щоб допомогти маленьким українцям дістатися безпечного місця. Так було створено ініціативу "Маршрут життя", яка спільно з МОЗ, лікарями Дитячої лікарні у Львові, закордонними медиками, волонтерами та благодійниками евакуює онкохворих дітей зі Львова до Європи, щоб вони могли й надалі боротися із хворобою там", – розповіла перша леді.


Мистецтво, культура, шоу-бізнес

Аlyona alyona поїхала з України та пояснила, чому

Українська реп-виконавиця alyona alyona вирішила поїхати з України до країн Європи. У своєму Instagram артистка написала, що це було складне рішення. Та пояснила, що вирішила поїхали з країни, аби бути більш корисною. «Більше не можу читати ваші прохання про допомогу і не допомагати, бо просто нічим і ніяк. Всі мої статті доходів закриті. Все, що можна, роздала ще в березні", - написала виконавиця. Реперка каже, що поїхала до країн Європи, аби давати благодійні концерти та збирати кошти на потреби українців."Більше не можу пасувати концерти в Європі, бо "не знаю як взяти в руки мікрофон". Більше не можу засинати з почуттям, що роблю недостатньо. Я хочу платити податки, хочу донатити, хочу побачити всіх журналістів і сказати їм особисто "дякую за все, але війна ще не закінчилася: нам треба ваша увага і допомога", хочу вийти разом з людьми на площі, хочу побачити дітей з різних міст України і обійняти їх, хочу сказати зі сцени "Україна переможе!" – наголосила виконавиця.


Погода

У середу, 20 квітня, у Чикаго сонце буде рідко з'являтися з-за хмар. Ввечері, можливо, пройде сильний дощ. Вдень +11…+12°С.

В Україні буде переважно холодна погода з нічними заморозками. Подекуди невеликий дощ. Вдень 7-12 тепла.




Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Svoboda Express

15 views0 comments

Comments


bottom of page