top of page

Fresh Daily News (Новини українською) - 04/19/2022

Updated: Apr 19, 2022


Політика

США можуть визнати Росію державою-спонсором тероризму - Держдеп

Державний департамент США не виключає запровадження проти Росії статусу держави-спонсора тероризму, який передбачає введення додаткових санкцій та обмежень. Про це заявив у понеділок під час брифінгу в Вашингтоні речник Державного департаменту США Нед Прайс, передає Укрінформ. "Ми уважно вивчаємо факти. Ми уважно розглядаємо закон", – сказав він. За його словами, такий процес може зайняти кілька тижнів, перш ніж рішення буде прийнято. Нагадаємо, цього тижня президент України Володимир Зеленський звернувся до президента США Джо Байдена із закликом, щоб Сполучені Штати визнали РФ державою-спонсором тероризму. Згідно із законодавством США, держава-спонсор тероризму — це країна, яка "неодноразово надала підтримку актам міжнародного тероризму". Наразі до таких країн відносять Північну Корею, Іран, Кубу та Сирію. Додавання до цього списку РФ має привезти до нового розширення санкцій.


Війна РФ проти України

Російські війська почали битву за Донбас - Володимир Зеленський

Президент України Володимир Зеленський у вечірньому зверненні 18 квітня повідомив, що вже зараз можна констатувати, що російські військові почали "битву за Донбас". Генштаб ЗСУ фіксує ознаки початку наступальної операції на сході України. У Ростовській області загарбники продовжують формувати додаткові підрозділи і планують це завершити до 24 квітня, у Бєлгородській – розгортають вертолітні майданчики. Про це Генштаб повідомляє у Фейсбуці. За оперативною інформацією, тривають ракетно-бомбові удари загарбників по об’єктах промислової та цивільної інфраструктури. Основні зусилля противника зосереджені на встановленні повного контролю над територією Донецької і Луганської областей та утриманні раніше захопленої території. Окупанти завдають ударів по «Азовсталі» у Маріуполі надважкими авіабомбами, про це повідомила Маріупольська міська рада у ФБ. «В підземних укриттях металургійного комбінату знаходиться не менше 1000 цивільних. Переважно це жінки з дітьми та літні люди», - ідеться в повідомленні.


Економіка

Збитки України через війну сягнули 600 млрд доларів — KSE

Загальна сума прямих збитків інфраструктури України внаслідок розпочатої Росією війни на 18 квітня досягла майже 85 млрд доларів, але загальні втрати сягають 600 млрд доларів. Про це йдеться в оновленій оцінці збитків української економіки проєкту KSE Institute "Росія заплатить". За останній тиждень прямі втрати економіки України через руйнування та пошкодження цивільної та військової інфраструктури зросли на майже 4,5 млрд доларів. Найбільше зростання втрат за останній тиждень зумовлено зростанням пошкоджень та руйнувань підприємств. На це вплинуло, зокрема, збільшення інформації щодо кількості підприємств, що зазнали пошкоджень, та використання непрямих методів оцінки втрат малого бізнесу. Загальні втрати економіки України через війну, що враховує як прямі втрати, так і непрямі (зниження ВВП, припинення інвестицій, відтік робочої сили, додаткові витрати на оборону та соціальну підтримку тощо), сягають 600 млрд доларів.


Соціум

Після початку повномасштабної війни, зброю у руки взяли більше жінок

Від початку російської агресії й до повномасштабного вторгнення в Україні нараховувалось близько 30 тисяч жінок – учасниць бойових дій, передає Голос Америки. Хоча зараз точної інформації про кількість захисниць немає, за оцінками громадської організації «Жіночий ветеранський рух», після початку війни, зброю у руки взяли іще більше жінок. Жінки складають близько 15% особового складу української армії і 25% – враховуючи усіх працівників сектору безпеки й оборони, розповідає ветеранка Катерина Приймак, яка майже рік була доброволицею-парамедиком у "Госпітальєрах". Разом із посестрами вона стала співзасновницею громадської організації «Жіночий ветеранський рух», яка уже 7 років займається захистом прав жінок у збройних силах і добровольчих батальйонах. За її словами, військовослужбовиці й досі іноді не мають рівних прав із чоловіками. Жінки в армії також стикаються зі значною кількістю бар’єрів під час служби, а щоб заслужити повагу бойових побратимів, їм часто потрібно працювати наполегливіше, ніж чоловікам, пише видання.


Технології

У Telegram з'явився переклад новин з української

У менеджері Telegram з'явилася функція перекладу новин з української мови на інші, щоб якомога більше людей були поінформовані про війну в Україні. Про це повідомив співзасновник соцмережі Павло Дуров у своєму каналі. Він зазначив, що у новому оновленні пропонується більше мов для перекладу повідомлень. Щоб активувати кнопку перекладу, потрібно вибрати в налаштуваннях пункт "мови". За словами Дурова, Telegram став основним джерелом інформації з України. Тож він сподівається, що нові інструменти допоможуть інформувати більше людей про війну в Україні та врятувати більше життів. "Щоб полегшити роботу журналістам у всьому світі, всі повідомлення загальнодоступних каналів українською мовою тепер завжди пропонують кнопку перекладу за замовчуванням", – написав Дуров. Раніше, 16 квітня, він та інші мільярдери, що мають зв'язки з Росією, заявили, що не хочуть, щоб їх вважали громадянами РФ та запроваджували санкції проти їх бізнесу через війну в Україні.


США, Ілліной, Чикаго

Вдвічі більше українців зможуть отримати статус захисту від депортації зі США

Спеціальний статус, що дозволяє уникнути депортації зі США після закінчення дії неімміграційної американської візи, зможуть отримати удвічі більше українців, ніж прогнозувалось, пише Bloomberg. Йдеться про статус тимчасового захисту - Temporary Protected Status (TPS), що діятиме протягом 18 місяців. 19 квітня до Федерального реєстру буде внесено відповідні документи. Відповідно до попередньої публікації, громадяни України, які перебували у США станом на 11 квітня, а це близько 60 тисяч людей, зможуть залишитися в країні навіть після завершення терміну дії їхньої візи чи дозволу на роботу. Раніше йшлось про українців, які були у США станом на 1 березня. Відповідно, в такому випадку TPS могли б скористатись, за оцінками Міністерства внутрішньої безпеки, близько 30 тисяч людей.


Цікаве

За 5 днів "Укрпошта" продала півмільйона марок з російським кораблем

За 5 днів "Укрпошта" продала пів мільйона марок з російським кораблем. Про це повідомила пресслужба поштового оператора. Тираж складав 1 мільйон примірників, і додруковувати його не планують. "Тож кожна марка збереже свою історичну цінність", — йдеться у повідомленні. В "Укрпошті" додали, що деякі люди починають продавати марки за підвищеними цінами: "Наприклад, на Ebay вже можна купити конверт з маркою за $1000. Але Укрпошта не підтримує це та будь-які благодійні або інші ініціативи з маркою. Адже простежити, куди йдуть кошти з продажу марок, неможливо". Тому, щоб зменшити спекуляції й щоб марки дісталися якомога більшій кількості людей, ми вводимо деякі обмеження: з 18 квітня можна купити не більше ніж 5 листів в одні руки будь-якого номіналу. Поштові марки з кораблем вже є у всіх обласних центрах України. "Ми скасовуємо всі замовлення в інтернет-магазині", — додали в "Укрпошті".


Погода

У вівторок, 19 квітня, у Чикаго сонце буде рідко з'являтися з-за хмар. Без опадів. Вдень на стовпчиках термометрів до +10°С.

В Україні буде холодно. Дощі із мокрим снігом ітимуть у всіх регіонах. Вдень 7-12 градусів тепла.



Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Svoboda Express

11 views0 comments

Comments


bottom of page