top of page

Fresh Daily News (Новини українською) - 04/18/2022

Updated: Apr 19, 2022


Політика

Україна заповнила опитувальник для статусу кандидата на членство в Євросоюзі

Україна вже заповнила опитувальник для отримання статусу кандидата на членство в Євросоюзі і розраховує на ухвалення відповідного рішення на засіданні Європейської ради у червні. Про це сказав заступник керівника Офісу Президента Ігор Жовква в ефірі єдиного інформаційного марафону. Тепер ЄК має підготувати рекомендацію щодо відповідності України Копенгагенським критеріям членства, після цього питання буде розглянуто Єврорадою. Жовква пояснив, що у разі отримання рішення про статус кандидата розпочнуться переговори про набуття повноцінного членства в ЄС. Ці перемовини мають пройти за скороченою процедурою, швидко. Також він розповів, що цього тижня Україну можуть відвідати кілька іноземних лідерів. Повернеться до роботи в Києві низка послів. Крім того, Жовква сказав в ефірі, що переконаний, якби Джозеф Байден відвідав Україну й особисто побачив наслідки злочинів російських військ, підтримка з боку США посилилася б іще більше.


Війна РФ проти України

Поліція знайшла на Київщині карти військ РФ з "планом захоплення Києва"

Під час зачистки населених пунктів Київської області, які були тимчасово окуповані російськими військами, правоохоронці знайшли секретні документи, які доводять: окупанти планували швидко захопити Київ (хоча публічно це заперечували) і остерігалися хімічної зброї. Про це розповів начальник поліції Київщини Андрій Нєбитов. Поліцейські зокрема знайшли полишені російськими військами костюми хімічного захисту, які складалися з чобіт і плаща — ймовірно, вони були взяті зі складів. Це, за його словами, може свідчити про те, що окупантів готували до можливого використання хімічної зброї. Крім того, начальник поліції Київщини показав робочу карту з позначкою «Секретно», підписану у двох екземплярах 14 лютого цього року. На карті зображена частина Києва з позначеннями російських підрозділів, які мали туди заходити — від захоплення й оборони аеропорту в Гостомелі до встановлення блокпостів і діяльності диверсійно-розвідувальних груп. Нєбитов припускає, що йшлося про командира поліцейської частини.


Економіка

Додаткова допомога для біженців від війни

Вимушені переселенці в Україні отримають додаткову соціальну допомогу у зв'язку з війною. Про це президент Володимир Зеленський повідомив у неділю, під час свого традиційного звернення. Кожен переселенець може отримати грошову допомогу на проживання, щомісячно це 2 тисячі гривень на дорослого та 3 тисячі гривень на дитину. Оформити її можна в найближчому ЦНАПі, органах соцзахисту, а вже від середи, 20 квітня, – у додатку “Дія”. Крім того, для евакуйованих із районів, охоплених бойовими діями, уряд розгортає спеціальні пункти для забезпечення тимчасового проживання і надання грошової допомоги одразу на залізничних станціях та вокзалах. Збір заяв щодо зруйнованого чи пошкодженого житла відбувається також через додаток «Дія». За кожного переселенця, якого бізнес бере на роботу, підприємство отримає від держави співфінансування витрат на оплату його праці. Це 6 тисяч 500 гривень. Заяву також можна буде подати на порталі.


Технології

Ілон Маск планує придбати соціальну мережу Twitter

Ілон Маск має намір придбати соціальну мережу Twitter за 41,4 мільярда доларів. Про це повідомляють західні ЗМІ з посиланням на документи регулятора SEC, пише uapost. У них йдеться, що керівник компанії Tesla пропонує за кожну акцію Twitter 54,20 долара - на 38% більше, ніж на момент закриття біржі 1 квітня, передає DW. "Це моя найкраща і остання пропозиція", - сказав Маск, попередивши, що якщо ця пропозиція не буде прийнята, то він "перегляне свою позицію як акціонер". Нагадаємо, 2 квітня Маск придбав 9,2% акцій Twitter, ставши в результаті власником найбільшого пакету. Напередодні вартість акції соцмережі становила майже 46 доларів. Маск уже оголосив про намір вивести Twitter із біржі після його придбання та заявив, що зацікавлений у покупці Twitter, оскільки вірить у потенціал цієї компанії як "платформи для вільного вираження думок у всьому світі".


Соціум

Білий дім відновлює традицію "катання яєць" на Великдень

У неділю, 17 квітня, християни західного обряду відзначили Воскресіння Господнє, а східного - Вхід Господній до Єрусалима, або Вербну неділю. Президент Джо Байден разом з першою леді Джилл Байден привітали християн світу з Великоднем – «днем радості, надії, відновлення та відродження». Джо Байден зазначив, що американці вдячні мати змогу відсвяткувати цей день відновлення та радості після пандемії відвіданням церковних служб та в колі родин. Після двох років перерви, Білий дім у США відновлює традицію дитячого свята "катання яєць" на Великдень. Ця традиція триває з 1878 року. У святі, у понеділок, візьмуть участь більше 30 тисяч гостей. Джилл Байден присвятила його темі освіти і назвала "Eggucation!". "Моє серце вчителя завжди у класній кімнаті", - твітує вона. Галявину перед Білим домом перетворили на шкільну громаду, де облаштовані розваги для дітей, на тему шкільного класу, шоу талантів, дня фотографії, екскурсії на ферму, фізкультури та їдальні, де діти зможуть навчитись робити смаколики.


Діаспора

Діаспора запропонувала Володимиру Зеленському перенести День Європи на 9 травня

Світовий конгрес українських молодіжних організацій (СКУМО) та іспанська ГО «Інститут 9 травня» звернулися до Президента України з пропозицією перенести День Європи з третьої суботи травня на 9 травня. Про це повідомив представник обох організацій Андрій Якубув, пише Укрінформ. «У цей час, коли ми читаємо, що окупанти готують «парад Перемоги» у Маріуполі, стає очевидно, як на це свято мілітаризму може відповісти решта України – Днем Європи», – зазначив Якубув. День Європи є одним з офіційних символів Європейського Союзу, встановлений задля відзначення миру та єдності на континенті саме на 9 травня, коли в 1950 році Робертом Шуманом була проголошена декларація, яка започаткувала європейську інтеграцію держав. Нагадаємо, День Європи щорічно відзначається в Україні в третю суботу травня, – що не має прив’язки до жодної події та являється винятковим випадком серед усіх інших країн.


Мистецтво, культура, шоу-бізнес

Гурт "Без обмежень" виступив у напівзруйнованому окупантами Ірпені

Гурт "Без обмежень" приїхав у неділю з акустичним концертом до напівзруйнованого російськими окупантами Ірпеня. Про це розповів лідер колективу Сергій Танчинець в Instgram. За його слова, вони приїхали до міста, аби підтримати бойовий дух місцевих жителів, українських захисників та волонтерів. До цього, колектив виступав в Ірпені ще 15 січня, коли на території України не було російських загарбників, а місто не зазнало таких жахливих руйнувань. "17 квітня ми знову маємо змогу зіграти у Ірпені! Нашому українському Ірпені. Дякуємо нашим захисникам! Слава Україні", - написав Танчинець. Нагадаємо, в Ірпені під Києвом пошкоджено понад 1000 будівель: 115 зруйновано повністю,близько 700 значно пошкоджено, майже 200 частково. Це – понад 70% від території міста.


Погода

У понеділок, 18 квітня, у Чикаго буде триматися хмарна погода. Йтиме дощ, який послабшає у другій половині дня. На стовпчиках термометрів +5…+6°С.

В Україні у більшості областей хмарно, але без опадів, на решті території помірні дощі. Вдень 11-16° тепла.



Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Svoboda Express

5 views0 comments

Commenti


bottom of page