top of page
Writer's pictureURC Radio

Fresh Daily News (Новини українською) - 04/16/2021

Updated: Apr 26, 2021


Політика

Президент Джо Байден підписав нові санкції проти Росії

США офіційно ввели нові санкції проти Росії. Відповідний указ підписав президент США Джо Байден, повідомляє пресслужба Білого дому. Санкції вводяться проти 32 юридичних та фізичних осіб, які здійснювали спрямовані урядом Росії спроби вплинути на президентські вибори в США 2020 року, а також інші акти дезінформації і втручання, США висилають з Вашингтону десять російських дипломатів, фінансовим установам США з 14 червня заборонена пряма покупка боргових цінних паперів у Центрального банку, Мінфіну та Фонду нацдобробуту РФ, під санкції потрапили шість російських технологічних компаній, які, за даними США, надають підтримку російським спецслужбам.


Джо Байден запровадив надзвичайну ситуацію у США через дії Росії

Президент США Джо Байден формально повідомив американському Конгресу про запровадження в країні надзвичайної ситуації у зв’язку зі зловмисною діяльністю російського уряду. Про це йдеться в офіційному листі президента законодавцям, оприлюдненому в четвер на сайті Білого дому, передає Укрінформ. Така діяльність РФ полягає в зусиллях, спрямованих на підрив виборів та демократичних інституцій у США та союзних країнах, зловмисної кібердіяльності, використанні РФ транснаціональної корупції для впливу на іноземні уряди. Крім того, Росія переслідує дисидентів та журналістів, підриває безпеку в інших країнах та цілих регіонах, важливих для нацбезпеки США, порушує міжнародне право та територіальну цілісність інших держав, підкреслюється в листі глави Білого дому.


Здоров`я

США привітали прибуття вакцини Pfizer в Україну

Сполучені Штати вітають прибуття вакцини за програмою COVAX в Україну. Про це повідомило посольство США у Києві на своїй сторінці у Фейсбук. США є найбільшим у світі донором міжнародної програми COVAX і зробили внесок у сумі 4 мільярди доларів до цієї програми. Безоплатні вакцини за програмою COVAX, у кінцевому підсумку, мають отримати до 20% населення України – тобто понад 8 мільйонів осіб. Про те, що перша партія вакцини Pfizer від американського виробника уже в Україні, повідомив у п'ятницю на своїй сторінці у Фейсбук головний санітарний лікар України Віктор Ляшко. Він також уточнив, що торговельна назва цієї вакцини Comirnaty і щеплення розпочнеться вже 18 квітня.


Економіка

Як українці витрачать гроші в умовах локдауну і пандемії

Українці почали рідше ходити в супермаркети. Але якщо вже йдуть, то витрачають значно більше грошей, ніж раніше, купуючи здорову їжу та заощаджуючи на косметиці й одязі, пише журнал НВ. Працююча жінка 30−44 років із середнім доходом, яка 16 разів на місяць робить закупи в супермаркеті по сусідству і витрачає там 649 грн. (біля 25 доларів) - саме таким є типовий сучасний український покупець, з огляду на дослідження, яке провела консалтингова компанія Делойт. Українці почали набагато частіше купувати в інтернеті, але водночас старанніше економлять ледь не на всьому, крім товарів для здорового способу життя і дітей. При тому, майже 70% покупців вивчають склад продукту, трохи менше переглядають термін придатності. Більше половини звертають увагу країну виробництва.


Авто – мото

Уряд Франції закликає жителів обміняти свій старий автомобіль на електровелосипед

Жителям Франції запропонують обміняти їхні старі автомобілі на електровелосипед. Всім, хто погодиться на угоду, пропонують заплатити 2,5 тис. євро. Ця схема є поправкою до законопроєкту про клімат, який спрямовано на скорочення викидів парникових газів на 40% до 2030 року, пише Reuters. Депутати Національних зборів схвалили ініціативу в ході попереднього голосування. Якщо Франція реалізує цю схему, вона стане першою країною в світі, яка буде обмінювати машини на велосипеди, заявляє Французька федерація велосипедистів. Втім аналогічна схема вже успішно діє у Фінляндії та Литві, хоча уряди цих країн «дарують» менше грошей. Активісти впевнені, що такі ініціативи допомагають знизити навантаження і на екологію, і на транспортні системи міста.


Діаспора

Як українець став співрозробником марсіанського дрону Ingenuity

Одним із розробників дрону Ingenuity, який зараз перебуває на поверхні Марсу біля марсохода Perseverance є українець Ігор Панченко. Він вже 29 років працює інженером у компанії “Aerovironment” у містечку Семі Валлей в Каліфорнії. Ігор розробляв сонячну батарею, лопатки пропелерів і шафт - вертикальний вал, на якому зібрані різні вузли та сполучення. “Коли я бачу світлини поверхні Марсу, відчуваю гордість за те що я мав якийсь дотик до цього”, – каже чоловік. Він приїхав у США у 1999 році. До того закінчив у Києві авіаційний технікум. У США підтвердив диплом і здобув ступінь бакалавра з авіакосмонавтики. Ігор з колегами чекають, коли з'явиться відео першого польоту їхнього творіння. І тоді вони дізнаються, чи витримає технологія перевірку Червоною планетою.


Мистецтво, культура і шоу-біз

Вийшла документальна стрічка про українське вуличне мистецтво

В Україні презентували документальну стрічку про вуличне мистецтво у межах проєкту СПАЛАХ. За останні кілька років в Україні спалахнув інтерес до вуличного мистецтва: мурали, оригінальні малюнки та написи з’явилися на стінах багатьох міст. Проте вуличне мистецтво — це не тільки мурали та графіті. Це напрям, що формує обличчя міста та додає йому нового сенсу, а своїми роботами художники говорять з людьми і намагаються щось змінити. Нагадаємо, «СПАЛАХ» — документальний серіал про нову українську культуру та її сучасних героїв і героїнь від медіа СЛУХ. Кожна серія розкриває важливу тему: від феномену української поп-музики і кліпмейкінгу до кіно, комедії, стрит-арту та локальних брендів одяг.


Погода

У п`ятницю, 16 квітня, у Чикаго весь день триматиметься похмура погода. Без опадів. Стовпчики термометрів піднімуться до +11°С.

В Україні похолодало, майже по всій країні – дощ. Буде хмарно з проясненням, вдень 8-13 градусів тепла.



Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Selfreliance Federal Credit Union

8 views0 comments

Comments


bottom of page