top of page

Fresh Daily News (Новини українською) - 04/15/2022

Updated: Apr 19, 2022


Політика

США готують візит високопоставленого представника уряду до України

Президент Байден заявив у четвер, що зараз вирішується питання про те, чи буде направлено до Києва представника адміністрації Білого дому, на знак підтримки з боку США і як реакцію на запрошення, зроблене раніше Джо Байдену президентом України Володимиром Зеленським, передає Голос Америки. Особи в адміністрації Білого дому, знайомі із ситуацією, повідомили агентству Reuters на умовах анонімності, що про візит до України самого президента Байдена чи віце-президента Харріс не йдеться, але це можуть бути держсекретар США Блінкен або міністр оборони Остін. При цьому, як повідомляє "Радіо Свобода", Джо Байден перебуваючи на об'єднаній базі Ендрюс, штат Меріленд, сказав, що готовий особисто приїхати до України. Тим часом у Бородянці та Бучі на Київщині вже побували американській сенатор Стівен Дейнс та конгресвумен Вікторія Спартц.


Війна РФ проти України

У Німеччині міг бути витік держтаємниці з інформацією розвідки про війну РФ в Україні

У Німеччині голова комітету Бундестагу з оборони подала до прокуратури Берлина заяву про відкриття кримінальної справи через можливий витік інформації про радіопереговори військових РФ в Україні, пише Суспільне. Йдеться про можливе розголошення відомостей, що становлять державну таємницю, оприлюднених під час закритих слухань щодо України. Про це повідомляє DeutscheWelle. За даними журналістів, Федеральна розвідувальна служба Німеччини (BND) перехопила радіопереговори військових РФ. У них міститься детальна інформація про вбивство українських мирних мешканців. Є підозра, що пізніше деталі переговорів передали ЗМІ. За даними журналістів, після того, як стало відомо про надані розвідкою протоколи перехоплення, російські військові закрили канали своїх перемовин. Крім того, за даними співрозмовників, близьких до НАТО, був також заблокований доступ до ряду інших джерел інформації.


Економіка

Малий і середній бізнес скоротив третину найманих співробітників

Власники малого і середнього бізнесу в Україні скоротили третину співробітників, ще третину – відправили у відпустку. Про це йдеться у результатах дослідження 4-ої хвилі Advanter Group. З тих, що залишилися працювати, 42% отримують скорочену зарплату. Більше половини підприємств повністю або майже повністю припинили роботу. Разом з тим, 23% підприємств за останні тижні збільшили обсяг робіт, що є свідченням поступового відновлення ділової активності. 18% бізнесів провели релокацію, ще декілька відсотків у процесі. 12% підприємств повністю або частково перенесли ділову активність за межі України. Загальні прямі втрати малого і середнього бізнесу за чотири тижні війни оцінюються у 85 млрд доларів. Щодо перспектив, то найкращі очікування в ІТ секторі, торгівлі харчовими продуктами, у підприємств з охорони здоров’я, професійних послуг, машинобудування і оптової торгівлі.


Соціум

Чому термін “геноцид” важливий у війні проти України

У своєму коментарі у вівторок президент США Джо Байден звинуватив президента Росії Володимира Путіна у спробі «знищити саму ідею бути українцем», вживши термін «геноцид». Інші світові лідери не зайшли так далеко. Сполучене Королівство офіційно не використовує цей термін, заявляючи, що лише суд може надати таке визначення. Президент Франції Еммануель Макрон вважає, що використання слова «геноцид» стосовно дій Росії «не допоможе» Україні, про це він сказав в ефір France Bleu. Як пише Голос Америки, надання назви “геноцид” кампанії, спрямованій на знищення певної групи населення, може не лише посилити тиск на країну, а й змусити її діяти. Частково це пов’язано з угодою про геноцид, ухваленою Генеральною Асамблеєю ООН після Другої світової війни. Її підписантами є Сполучені Штати та понад 150 інших країн. Прибічники документу наполягали на створенні того, що змусило б світ не просто засудити геноцид, а й запобігти йому та забезпечити покараність майбутніх випадків.


Здоров’я

ВООЗ: Система охорони здоров’я України під ударом Росії

У Всесвітній організації охорони здоров’я стверджують, що напади російських військ на медичний персонал і об’єкти в Україні перешкоджають зусиллям з надання життєво необхідної медичної допомоги постраждалим у війні. ООН зафіксувала майже 4500 жертв серед цивільного населення, з них близько 1900 вбиті. Але в Управлінні Верховного комісара ООН з прав людини вважають цю кількість сильно заниженою. ВООЗ повідомляє, що з початку війни доставила по Україні 216 тонн невідкладної медичної допомоги та обладнання. Однак речник організації Бхану Бхатнагар який перебуває у Львові, каже, що лише трохи більше половини поставок досягли цільового призначення. На даний момент, за його словами, ВООЗ підтвердила більше 100 випадків нападів на систему охорони здоров’я. Бригади екстреної медичної допомоги ВООЗ створюють польові госпіталі там, де медичні установи були пошкоджені або зруйновані. А також працюють з партнерами щодо створення мобільних клінік первинної медико-санітарної допомоги.


Діаспора

Українська діаспора скасувала концерт Сабурова

Українці домоглися скасування стендапшоу російського коміка Нурлана Сабурова у Чикаго. Після його скандального жарту щодо вбитих українців, українська діаспора у США вимагала скасувати наступний концерт, який мав відбутися 16 квітня. Про це повідомив мешканець Лос-Анджелеса Деніел Тонкопі у Facebook. Він зазначив, що до такого бойкоту долучилися також мінімум два консули України. "Мер міста Лорі Лайтфут й адміністрація зали, де був запланований концерт, підтвердили скасування! Офіційно "відклали на невизначений час" (ймовірно, щоб не потрапити під штрафи), але насправді це скасування, — написав Деніел Тонкопі. — ... Усі разом ми створили прецедент, а в Америці дуже люблять прецеденти — тут прецедентне право", додав він. Деніел також звернувся до підписників та закликав їх діяти, оскільки "весь світ готовий "скасовувати" Росію та проросійських клоунів усіх мастей".


Погода

У п’ятницю, 15 квітня, у Чикаго весь день буде хмарним. З середини дня дощитиме, проте ближче до вечора опади припиняться На стовпчиках термометрів 8-11 градусів тепла.

В Україні буде без опадів, тільки на Заході місцями невеликий дощ. Вдень повітря прогріється до 14-18 градусів тепла.



Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Svoboda Express

10 views0 comments

Comments


bottom of page