top of page

Fresh Daily News (Новини українською) - 04/13/2022


Політика

СБУ затримало опозиційного депутата Віктора Медведчука

Завдяки спецоперації, проведеній Службою безпеки України, затримано народного депутата Віктора Медведчука з фракції "Опозиційна платформа – За життя". Про це президент Володимир Зеленський повідомив в Інстаграмі. Він також оприлюднив фотографію Медведчука. Як повідомлялося, 27 лютого стало відомо, що народний депутат Віктор Медведчук, підозрюваний у державній зраді, втік з-під домашнього арешту. Суд обрав Медведчуку запобіжний захід у вигляді домашнього арешту в межах двох кримінальних справ - щодо видобутку нафти і газу в Чорному морі й стосовно сприяння діяльності терористичної організації через поставки вугілля з тимчасово окупованих територій Донбасу. Народний депутат Віктор Медведчук був затриманий, коли намагався втекти за кордон. Володимир Зеленський запропонував обміняти затриманого на українців, які опинилися в російському полоні. Про це глава держави заявив у відеозверненні. Він назвав особливо цинічним з боку Медведчука використовувати військовий камуфляж для маскування.


Світ

Німеччина постачатиме зброю Україні – Штайнмаєр

Берлін постачатиме зброю до зони воєнних дій попри те, що це суперечить філософії безпеки, яку Німеччина сповідувала донедавна. З такою Росією, після того, як її воєнні злочини побачив світ, не може бути повернення до нормальних відносин. Про це під час спільної прес-конференції з президентом Польщі Анджеєм Дудою заявив у Варшаві президент ФРН Франк-Вальтер Штайнмайєр, передає Укрінформ. Під час перебування у Варшаві він також заявив, що Україна відхилила його візит. Штайнмаєр повідомив, що президент Польщі Анджей Дуда останніми днями обговорював візит глав двох держав разом із президентами Естонії, Латвії та Литви. «Я був готовий (поїхати в Україну - ред.). Але, очевидно, — і я мушу це визнати, — цього не хотіли в Києві», - сказав Штайнмайєр. Офіційний Київ наразі не коментував цю заяву німецького президента. Напередодні видання BILD написало, що президент України Володимир Зеленський не хоче проводити зустріч з президентом Німеччини Франком-Вальтером Штайнмаєром через його тісні зв’язки з Росією.


Війна РФ проти України

Загроза ракетних обстрілів залишається високою — Генштаб

Загроза застосування Росією ракетного озброєння по об’єктах військової та цивільної інфраструктури на всій території України залишається високою. Про це йдеться у вечірньому зведенні Генштабу ЗСУ. Так само високою є ймовірність активізації дій військ РФ з метою просунутись до адмінкордонів Донецької та Луганської областей. У Маріуполі українські військові в оточенні, що не дозволяє отримати їм підкріплення. Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк повідомив, що військово-політичне керівництво країни в курсі ситуації із заблокованими військовими у Маріуполі. Він закликав "поставитися до цього з розумінням". "Президент України і керівництво Збройних Сил роблять усе можливе (та неможливе), щоб знайти рішення й допомогти нашим воїнам. Але ми не можемо комунікувати наші плани та дії публічно, щоб не інформувати ворога. Просимо поставитися до цього з розумінням", — повідомив Подоляк.


Економіка

США боротимуться із зростанням цін, за допомогою біопалива

Стратегія США щодо активізації індустрії біопалива у країні є частиною відповіді на підвищення цін на пальне всередині США, яке пов'язане із війною Росії проти України. Про це йдеться сайті Білого дому. Така стратегія США має дозволити розширити доступність біопалива, а у ширшій перспективі зменшить залежність від викопних джерел енергії, передає Голос Америки. На додачу до попередніх заходів щодо вивільнення резервів пального адміністрація наводить наступні дії у даному напрямку: збільшення доступності марки пального E16, яке містить біопаливо, інвестиції у галузь біопалива та відповідну інфраструктуру, підтримки ринку більш сталого авіапального, розширення використання олії канола. «Разом вони створять добре оплачувані робочі місця, підтримають американське сільське господарство та виробництво, а також прискорять перехід до чистої енергії", - відзначає Білий дім.


Соціум

Джо Байден назвав Путіна диктатором, який вчиняє геноцид в Україні

Президент США Джо Байден висловив оцінку діям Путіна та його сил в Україні, назвавши це геноцидом, адже доказів цьому, за його словами, стає все більше. Такі заяви він озвучив у вівторок під час поїздки до штату Айова, передає Укрінформ. «Ваш сімейний бюджет, ваша здатність заправляти свій бак – це все не повинно залежати від того, чи оголосить диктатор війну і вчинить геноцид за пів світу звідси», – сказав Байден у розмові з місцевими жителями містечка Менло. Пізніше у вівторок, у розмові з журналістами в Де-Мойні Байден пояснив: «Я назвав це геноцидом, тому що стає дедалі більш зрозумілим, що Путін просто намагається знищити навіть ідею бути українцем». Глава Білого дому також підкреслив, що доказів цьому стає все більше, і вони різняться з тими, що сколихнули світ минулого тижня. Він зазначив, що, звісно, юристи визначатимуть, чи підпадає це під визначення геноциду. «Але мені здається, що так», - зауважив він. Тим часом Президент України Володимир Зеленський подякував американському лідеру за визнання злочинів путінського режиму геноцидом.


США, Ілліной, Чикаго

Через стрілянину в Нью-Йорку постраждало 16 людей

На станції метро у Нью-Йорку сталася стрілянина, у вівторок під час ранкової години пік.16 людей, зокрема 10 з вогнепальними пораненнями постраждали. П'ятеро постраждалих перебувають в лікарнях. Їхній стан важкий але стабільний, повідомили правоохоронці. Губернаторка штату Кейті Гочул під час брифінгу для преси після інциденту заявила, що підозрюваного в стрілянині все ще не затримано. Стрілянина відбулась в 8:30 ранку. Згідно з повідомленнями поліції, підозрюваний відкрив каністру в метро, в результаті чого вагон наповнився димом, потім розпочав стрілянину. При цьому сам був у протигазі та в зеленій куртці. Поліція заперечила попередні повідомлення про наявність на місці інциденту вибухових пристроїв, які не спрацювали. Про жертв стрілянини Гочул сказала: "Вони виїхали зі своїх домівок у школу, на роботу у звичайний день. Це відчуття спокою і нормальності було брутально порушене особою, настільки позбавленою серця, що вона не думала про людей на яких нападає".


Мистецтво, культура, шоу-бізнес

"Як ти?": The Hardkiss випустили чуттєву пісню про війну

Гурт The Hardkiss випустив пісню про війну, яка отримала назву "Як ти?". Як зазначили учасники колективу, композиція отримала таку назву, адже саме з цієї фрази починається ранок чи не кожного українця. У цих двох словах закладена любов, турбота, переживання, страх. "Як ти?" — нове "я люблю тебе", каже співачка. Як зізналася Юлія Саніна, вона довго не наважувалася написати нову пісню, яка уособлює душевний стан українців. "Місяць я не наважувалася сісти писати, мене охоплювала ненависть і лють. А потім я вирішила, що не зможу інакше пережити ці емоції, потрібно викричати цей біль. Я відчуваю, що будуть ще написані пісні про вдячність і захоплення нашою нацією в боротьбі з російськими окупантами. Пісні про кохання, про надію… А поки що — "Як ти?", - поділилася Саніна. Колектив вирішив віддати всі зароблені від прослуховувань композиції кошти на гуманітарні потреби українців.


Погода

У середу, 13 квітня, у Чикаго протягом усього дня небо буде вкрите хмарами. Дощ, який розпочнеться у другій половині дня, посилиться ближче до вечора. Температура повітря від 18 до 21 градуса тепла.

В Україні буде дощова та вітряна погода. Хмарно з проясненням. Вдень 6-11° тепла.



Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Svoboda Express

6 views0 comments

Comments


bottom of page