top of page
Writer's pictureURC Radio

Fresh Daily News (Новини українською) - 04/12/2021

Updated: Apr 12, 2021


Політика

США працюють із союзниками, щоб посилити стійкість України – Держдеп

США закликають Україну продовжувати не піддаватися на російські провокації, зберігати стриманість та відповідальність, - про це заявив заступник помічника Держсекретаря США Джордж Кент, який, серед іншого, відповідає за політику щодо України. За його словами, Росія одночасно нарощує війська на кордонах з Україною та активізувала агресивну кампанію з дезінформації, що змушує хвилюватись, втім Вашингтон закликає Київ до стриманості. За його словами, аби досягти успіху, Україна має справитись не лише з російською агресією, а реформуватись зсередини, і США готові в цьому їй допомогти.


Економіка

Інфляція в Україні прискорилася до 8,5% - Держстат

Зростання споживчих цін в Україні за підсумками березня прискорилося в річному вимірі до 8,5%, повідомляє Держстат. У відомстві відзначили, що на споживчому ринку в березні ціни на продукти харчування зросли на понад 2%. Найбільше (майже на 10%) подорожчала соняшникова олія. Також зросли ціни на цукор, фрукти, зернові вироби, рис, хліб, м’ясо, овочі та ін. В Україні останнім часом помітно прискорилася інфляція. 2020 року зростання споживчих цін склало 5%, що майже на відсоток більше ніж у попередньому. У січні і лютому цього року зростання цін продовжило прискорюватися. Щоб стримати інфляцію, Нацбанк на початку березня підвищив облікову ставку до 6,5%. До цього вона залишалася на історично низькому рівні 6% з червня минулого року.


Соціум

Джо Байден створив комісію для реформування Верховного суду США

Президент США Джо Байден підписав указ про формування експертної комісії із вивчення питань щодо реформування Верховного Суду США. Як повідомляє France Press, серед іншого, комісія розгляне питання розширення суддівського складу. Впродовж останніх кількох місяців у США тривають активні дискусії про те, чи варто у Верховному суді збільшити кількість суддів. Питання стало актуальним після того, як попередній президент Дональд Трамп своїми призначеннями, за згодою сенату, забезпечив більшість консервативних суддів у Верховному суді країни. Комісія має підготувати звіт щодо своєї роботи впродовж 180 днів після першого засідання.


Здоров`я

Китай вперше визнав низьку ефективність своєї вакцини

Центри із контролю за хворобами Китаю вперше визнали низьку ефективність двох вакцин від Covid-19. Директор урядової агенції Гао Фу під час прес-конференції заявив, що дві вакцини, які виробляють приватна компанія Sinovac та державна компанія Sinopharm, “не мають дуже високого рівня захисту”, повідомило Associated Press. При цьому МЗС Китаю раніше повідомило, що близько 20-ти країн отримали їхні вакцини на використання, серед яких Туреччина, Угорщина, Бразилія та Україна. За даними українського МОЗ Україна домовилась про отримання 1,8 мільйонів доз вакцини проти Covid-19 від китайської компанії Sinovac


Наука

Маск показав відео з мавпою, яку навчили грати у відеоігри силою думки

Компанія Neuralink Ілона Маска показала відео з макакою Пейджер, яку навчили грати у відеоігри завдяки вживленому в її мозок нейроімпланту, повідомляє The Verge. 9-річній мавпі-макаці імплантували один з комп’ютерних чіпів приблизно за шість тижнів до зйомки відео. "Спочатку мавпу навчили грати у відеоігри за допомогою джойстика, за це вона в нагороду отримувала банановий смузі. Поки мавпа грала, пристрій Neuralink записував інформацію про те, які нейрони активізувалися. Після вивчення цих даних джойстик відключили, а мавпа продовжила грати у Pong, використовуючи тільки свій розум", - йдеться у відео.


Діаспора

У Колорадо українці можуть безплатно навчитися кулінарному мистецтву

Колишня сумчанка Наталія Богданова після закінчення безкоштовних швидких кулінарних курсів Денвера готує випічку для учнів початкових класів в місті Арвада у штаті Колорадо, передає Голос Америки. Блейк Стайн, один з викладачів та засновник кулінарних курсів Денвера каже, що до них приходить чимало українців. «Ми відкрилися чотири роки тому, оскільки в ресторанах Денвера катастрофічно не вистачає кухарів. Метою курсів є швидко навчити студентів якісно готувати популярні страви різних народів світу», – розповів він. Прийти на ці заняття можна у будь-якому віці. По закінченню курсів студентів щомісяця запрошують на ярмарок працевлаштування.


Мистецтво, культура і шоу-біз

Злата Огнєвіч випустила романтичну пісню для власного весілля

Українська співачка Злата Огнєвіч випустила романтичну пісню для власного весілля. Нова композиція отримала назву "Я твоя єдина" і присвячена майбутньому чоловіку, заінтригувала артистка. "Я твоя єдина" – це саундтрек мого майбутнього весілля. Вже гарною традицією для мене стало те, що історії в піснях, які я співаю, втілюються в реальність. Саме тому я написала новий сингл, яким закликаю свого майбутнього нареченого та своє очікуване весілля" - прокоментувала Злата Огнєвич. Артистка додала, що мріє, щоб під цю пісню дівчата зустрічали найромантичніший та найважливіший день в своєму житті.


Погода

У понеділок, 12 квітня, у Чикаго на зміну похмурому ранку прийде ясний день. Вранішній дрібний дощ завершиться ближче до середини дня. На стовпчиках термометрів до +16°С.

В Україні в більшості регіонів буде по-весняному тепло і сонячно, на сході помірно дощитиме. Повітря прогріється до 12 градусів тепла.



Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Selfreliance Federal Credit Union

9 views0 comments

Comentários


bottom of page