top of page

Fresh Daily News (Новини українською) - 04/06/2022


Політика

Країни НАТО продовжать надавати зброю Україні для оборони на півдні та сході — Столтенберг

Країни НАТО продовжать надавати Україні обладнання та зброю, що дозволить ефективно стримувати наступ російських сил на півдні та сході. Про це cказав генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, пише Суспільне. Він зауважив, що це питання обговорюватиметься на рівні міністрів НАТО. За його словами, це стосується не лише зброї, а й пального, боєприпасів, різного роду захисного обладнання, медичного постачання. Та додав, що НАТО очікує побачити продовження наступу РФ "найближчими тижнями". На запитання преси, чи наполягатиме НАТО на повному виведенні російських військ з України на позиції, що були до початку агресії 24 лютого, керівник Альянсу відповів: «Завдання НАТО – надати підтримку Україні. Ми робимо це, надаємо фінансову підтримку, обладнання, військову та гуманітарну допомогу. Від України залежить, від її уряду, від Президента Зеленського та від народу України, якого роду мирні домовленості вони можуть прийняти», - зазначив Столтенберг. Він зауважив, що існує прямий зв'язок між тим, що можливо досягти за столом переговорів, і тим, наскільки сильні позиції на полі бою.


Війна РФ проти України

Росія готує новий наступ на Україну

Військове керівництво Росії готує новий наступ на Україну. В загарбницьких планах РФ - оточити українські сили Операції об'єднаних сил та захопити Харків. Про це повідомив речник Міністерства оборони України Олександр Мотузяник. За його словами, противник налагоджує маршрути логістичного забезпечення угруповання військ, створює запаси боєприпасів, ракет та паливно-мастильних матеріалів. Також речник зауважив, що Росія продовжить застосовувати високоточне озброєння для знищення об'єктів критичної інфраструктури України. Нагадаємо, у зведенні Генштабу ЗСУ повідомили, що окупанти готуються штурмувати Маріуполь, щоб взяти його під повний контроль. Раніше керівник Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай попередив жителів області, що російські окупанти готуються до масштабного прориву на Луганщині: людей просять евакуюватися.


Економіка

Захід заморозив 60% російських резервів, але країну живить енергоімпорт ЄС

Західні санкції заморозили 350 млрд доларів російських золотовалютних резервів, що становить близько 60% їхнього обсягу, але агресор далі може підтримувати рубль коштом від поставок у ЄС газу та нафти, повідомляє The Guardian. Загальний обсяг російських резервів оцінюється у 604 млрд доларів.Таким чином після західних санкцій, спрямованих на Центробанк РФ та Фонд національного багатства, Росія не може використовувати більшу частину золотовалютних резервів для підтримки рубля. При цьому резерви падають. З огляду на це, знадобиться менше року, щоб вичерпати решту валютних резервів, до яких РФ може отримати доступ. Але на практиці Росія використовує кошти, отримані в результаті закупівлі російського газу в Європі через Газпромбанк, для отримання іноземної валюти і підтримки рубля. Третина російського експорту вугілля спрямовується в Європу до країн економічного співробітництва та розвитку. Але вводити ембарго на газ блок не зміг навіть після різанини, яку влаштували росіяни на Київщині. Щодо вугілля, то у вівторок блок анонсував ембарго на нього. Тобто найменшої частини енергетичного експорту РФ. Також очікуються санкції на російську нафту.


Соціум

МЗС закликає українців переконувати знайомих за кордоном, що санкції допоможуть Україні перемогти

Спецпредставник МЗС України з питань санкційної політики Олексій Макеєв на презентації порталу «Війна і санкції» закликав українців доносити до громадян інших держав, що санкції можуть допомогти Україні, яка воює за весь світ, виграти війну з Росією. «Тому, шановні співгромадяни, комунікуйте в соцмережах, за допомогою цього порталу, підтримуйте заклики наших урядових інституцій та посольств, розмовляйте зі своїми знайомими по всьому світу і переконуйте їх не залишатися осторонь цієї війни, бо сьогодні Україна воює за весь світ», - сказав Макеєв. За його словами, надзвичайно важливо розпалити всередині західних суспільств це вогнище підтримки, бо коли громадяни вимагатимуть від німецького чи французького уряду накладення санкцій, наприклад запровадження повного ембарго на російські нафту і газ, то жоден уряд не зможе відмовити своїм виборцям і платникам податків. Спецпредставник МЗС з питань санкційної політики зауважив, що левову частку роботи задля перемоги України роблять наші Збройні сили, але санкції сьогодні є найважливішим дипломатичним механізмом стримування агресії.


Авто-мото

General Motors та Honda розробляють бюджетні електромобілі

Американський і японський автовиробники General Motors і Honda Motor спільно розроблять модельний ряд електрокарів вартістю менше 30 тисяч доларів. Про це йдеться у їх спільному пресрелізі. Очікується, що компанії розпочнуть масове виробництво у 2027 році. "Підвищення доступності електромобілів є ключовою проблемою у процесі масової адаптації споживачів до нових технологій. Незважаючи на те, що популярність таких автомобілів зростає, їх, як і раніше, можуть дозволити в основному багатші верстви населення", – йдеться у повідомленні. GM та Honda домовилися також співпрацювати у питанні розробки нових технологій виробництва акумуляторів для ще більшого зниження вартості електрифікації, покращення технологій керування та підвищення стійкості виробництва. Згідно з планами GM, компанія має намір до 2025 року виробляти та продавати близько 2 млн електрокарів у світі щорічно. Honda раніше фокусувалася переважно на випуску гібридних автомобілів, але останнім часом почала розширювати пропозицію електрокарів.


Мистецтво, культура, шоу-бізнес

Співачки Руслана та Тіна Кароль допомагають дітям під час війни

Відома українська співачка Руслана відвідала селище Бородянка та села, які розташовані неподалік Бучі, де раніше велися активні бойові дії. Виконавиця привезла гуманітарну допомогу для немовлят. Разом з тим, Руслана опублікувала моторошні кадри зруйнованого російськими окупантами міста. На відео видно, обстріляні будинки. Тим часом Бланодійний фонд співачки Тіни Кароль у партнерстві з ізраїльською громадською організацією Israeli Freinds of Ukraine придбали необхідні ліки для двох лікарень України, які спеціалізуються на лікуванні онкохворих дітей. "Місія фонду незмінна – порятунок дитячих життів. Під час війни в Україні фонд продовжує допомагати дітям воювати із хворобою. Ми будемо тримати цей подвійний удар, і неодмінно здобудемо перемогу над злом", - сказала Тіна Кароль.


Погода

У середу, 6 квітня, у Чикаго весь день буде хмарно, але опадів не передбачається. Стовпчики термометрів піднімуться до +10°С.

В Україні температура поступово підніматиметься майже у всіх областях. В середньому вона становитиме +10…+15°С. Подекуди можливий невеликий дощ.



Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Svoboda Express

10 views0 comments

コメント


bottom of page