top of page

Fresh Daily News (Новини українською) - 04/05/2022


Політика

Звірства росіян у Бучі: реакція світу

Президент США Джо Байден закликав до проведення судового розгляду вчинків кремлівського лідера володимира Путіна й російських сил в Україні та заявив, що добиватиметься нових санкцій проти РФ після повідомлень про звірства в Бучі. Про це він заявив журналістам у понеділок, передає Укрінформ. Німеччина дасть по 1 млн євро органам, які розслідуватимуть злочини російської армії в Україні, а також посилить постачання зброї. Про це заявила міністр закордонних справ Анналена Бербок у понеділок на брифінгу. За її словами, Міжнародний кримінальний суд вже розслідує події в Бучі, і наразі треба подбати про збереження доказів, збір свідчень, аби вся правда стала відома світу. Тому Німеччина виділяє Міжнародному кримінальному суду додатково 1 млн євро, а також надає спеціалістів, наголосила політик. Крім того, вона анонсувала подальше посилення обороноздатності України. Третім кроком Бербок назвала суттєве посилення санкцій, щодо яких Берлін надав у Брюсселі чимало пропозицій.


МЗС Британії та США закликають виключити Росію з Ради ООН

Міністерство закордонних справ Великої Британії слідом за Сполученими штатами закликало виключити Росію із Ради ООН з прав людини через системне вчинення злочинів проти людяності, зокрема після дій російських військових щодо цивільних у Бучі Київської області. Про це повідомляє міністерка закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс. Водночас, Федеральний уряд Німеччини визнав 40 російських дипломатів «небажаними особами». Про це оголосила міністр закордонних справ ФРН Анналена Бербок, передає Укрінформ. Йдеться про 40 співробітників дипломатичного персоналу посольства, які, як вважається, працюють на російські спецслужби. Франція також видворяє низку російських дипломатів, діяльність яких суперечить інтересам безпеки країни. Про це йдеться у заяві прессекретаря МЗС Франції. За інформацією телеканалу BFMTV , йдеться про висилку близько 30 співробітників. Литва висилає російського посла - у відповідь на злочини РФ в Україні.


Світ

Президент Німеччини вперше визнав свої помилки щодо Росії

Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр, який виступав за зближення Заходу з Росією, висловив жаль за свою попередню позицію, передає Reuters. Штайнмаєр заявив, що його багаторічна підтримка газопроводу “Північний потік-2” була явною помилкою. Політик сказав, що після вторгнення Росії в Україну він та інші повинні чесно визнати, що вони зробили не так. “Ми чіплялися за мости, в які Росія більше не вірила і про які нас попереджали наші партнери”, — сказав Штайнмаєр. Він також визнав невдачу щодо включення Росії до загальної архітектури безпеки. “Нам не вдалося побудувати спільний європейський дім. Я не вірив, що Володимир Путін допустить повне економічне, політичне та моральне розорення своєї країни заради свого імперського божевілля”, — сказав Штайнмаєр. За словами президента, у цьому він, “як і інші, помилився”.


Війна РФ проти України

У Пентагоні прокоментували рухи військ Росії, арсенал крилатих та балістичних ракет

У Пентагоні вважають, що вже близько двох третин сил Росії, які розташовувались поблизу Києва, відбули, і значна їх частина прибуває для Білорусі. Після поповнення ці підрозділи повернуться до виконання завдань, можливо, на сході України. Про це повідомляє кореспондент "Голосу Америки" Джефф Селдін, посилаючись на заяву високопосадовця Міноборони США. У Пентагоні, також вважають, що на території України досі перебуває переважна більшість із 125 батальйонно-такичних груп. Поблизу Києва було зосереджено менше 20. "Максималістичні цілі, поставлені Путіним, не було досягнуто", - наводить слова посадовця Селдін, - "Але це не значить, що Київ не під загрозою". За оцінками Міноборони США, Росія досі має у своєму розпорядженні більшу частину арсеналу крилатих та балістичних ракет. ВПС Росії щодня здійснюють близько 200 бойових вильотів, не маючи контролю повітряного простору України. Як вважають у Міноборони США, на даний момент: Росія не досягнула жодного прогресу щодо захоплення Маріуполя; зайняла більш оборонну позицію навколо Херсона; концентрує повітряні удари на Ізюмі.


Економіка

ЄС розглядає альтернативу ембарго для нафти та вугілля з РФ

Найближчим часом в ЄС розглянуть новий пакет санкцій проти РФ, що включатиме й обмеження проти нафти та вугілля. Не всі країни готові підтримати повну заборону російського імпорту, тому у ЄС обговорюють альтернативний варіант. Про це пише The Wall Street Journal, посилаючись на свої джерела у дипломатичних колах ЄС. Суть альтернативи – введення додаткових мит проти російської нафти та вугілля. Такий крок хоч і не заборонить імпорт з РФ, проте зробить його суттєво дорожчим, стимулювавши європейські країни швидше шукати заміну енергоресурсам із РФ. Як зазначає видання, після оприлюднення інформації про злочини російських військових на Київщині, низка європейських країн вже готова підтримати повну заборону. Проте інші країни вагаються, за такого сценарію варіант додаткових мит може стати компромісним варіантом.


Соціум

У США описали вплив пандемії COVID-19 на підлітків

За результатами опитувань проведених Центрами з контролю та профілактики захворювань Міністерства охорони здоров’я США щодо поведінки та досвіду підлітків, більше половини учнів-підлітків зазнали емоційного насильства у своїх домівках під час карантину, викликаного пандемією COVID-19, і більше 10% повідомили про фізичне насильство. В опитуванні зазначено, що пандемія мала «сейсмічний вплив на громади по всій країні, і на молодих людей особливо вплинули способи у які було змінено їхнє повсякденне життя». Більш ніж третина учнів повідомляли про незадовільне психічне здоров'я під час пандемії, і майже половина постійно відчували смуток або безнадію. Більше третини всіх учнів старших класів відчували, що до них погано, або несправедливо ставляться через їх расову або етнічну приналежність. Майже третина чорношкірих учнів повідомили, що під час пандемії в їхніх домівках було недостатньо їжі, повідомляє CDC.


Діаспора

У Чикаго українська громада зустрілася з сенатором Іллінойсу

В Українському культурному центрі Чикаго відбулася зустріч української громади з сенатором Іллінойсу Таммі Дакворт. Про це йдеться на фейсбук-сторінці Генерального консульства України в Чикаго. «Сенатор поінформувала присутніх, які заходи вживаються американськими законодавцями та нею особисто, для надання допомоги Україні у боротьбі з російською навалою та відповіла на гострі питання представників української громади», – повідомили у ГКУ. Своєю чергою Генеральний консул Сергій Коледов звернувся до сенатора з проханням посилити тиск на іллінойські компанії ADM, Mondelez, AbbVie, Abbot, які не припинили повністю свою діяльність у Росії. Зауважується, що сенатор пообіцяла продовжити роботу щодо припинення усіма провідними компаніями штату Іллінойс їхнього бізнесу в Росії.


Погода

У вівторок, 5 квітня, у Чикаго хмарно з проясненням, у другій половині дня невеликий дощ. Температура вдень +11…+13°С.

В Україні холод відступає. У більшості областей максимальна температура повітря становитиме +12 градусів. Місцями сильний вітер та дощ.




Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Svoboda Express

8 views0 comments

Comments


bottom of page