top of page
Writer's pictureURC Radio

Fresh Daily News (Новини українською) - 04/05/2021



Політика

Для українсько-американських відносин минулий тиждень був безпрецедентним - Кулеба

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в ефірі українського телеканалу заявив, що минулий тиждень був безпрецедентним для відносин України і США, передає Укрінформ. Тому що впродовж нього вперше переговорили радник з питань національної безпеки Президента США і керівник Офісу Президента України, міністри закордонних справ, начальники генеральних штабів та міністри оборони двох країн. А у п`ятницю відбулась перша телефонна розмова президента США Джо Байдена і президента України Володимира Зеленського. Джо Байден висловив підтримку Україні з огляду на дії Росії на окупованих територіях, а також глави держав обговорили реформи. За словами міністра – «це дуже чіткий сигнал».


Економіка

Чи зможе Джо Байден пробачити американцям студентські борги?

Президент США Джо Байден доручив міністру освіти дослідити, чи може глава держави скасувати своїм указом студентські борги, пише USA Today. У свій перший день на посаді Джо Байден підписав указ про продовження дозволу людям, які брали кредит на навчання в університеті, не виплачувати борги в умовах фінансової скрути через пандемію. Під час передвиборчої кампанії, Байден говорив про необхідність реформувати цю систему. Зокрема, що кредити на навчання мають бути позиками із 0% комісії банку. Водночас, він проти того, аби пробачати борги студентам, які закінчили найпрестижніші університети, як-то Гарвард чи Йель. Загалом же американці заборгували банкам за вищу освіту 1,7 трильйона доларів, йдеться на сайті Федерального резерву США.


Соціум

Мільйони християн святкують другий Великдень в умовах карантину

4 квітня християни західного обряду відзначають Великдень. Другий рік поспіль святкування у багатьох країнах відбуваються в умовах жорсткого карантину. Святкову месу з нагоди Великодня Папа Римський провів у напівпорожній Базиліці Святого Петра, де були присутні лише 150 священнослужителів. У великодньому посланні глава католицької церкви висловив солідарність з тими, хто страждає від наслідків пандемії, закликав до солідарного розподілу вакцин, підтримує молодь, яка змушена навчатися у незвичних обставинах і скерував окрему думку до тих частин світу, де тривають війни та насильство, не оминувши також і Україну.


Технології

Хакери злили особисті дані понад 500 мільйонів користувачів Facebook

Номер мобільного телефону засновника й керівника Facebook Марка Цукерберга - серед особистих даних понад півмільярда користувачів соцмережі, які викрали хакери, повідомляє Business Insider. Також серед "злитих" даних про Цукерберга - його місце перебування, дані про шлюб та ID у Facebook. Крім того, до рук хакерів потрапила особиста інформація про співзасновників соцмережі Кріса Г'юса та Дастіна Московітца. У неділю на запит видання Insider у Facebook повідомили, що йдеться про злам соцмережі у 2019 році й що прогалили у системі вже виправилені у серпні 2019 року. Втім, злита особиста інформація у відкритому доступі на хакерському форумі. А отже, може бути доступною будь-кому, передає Голос Америки.


Наука

Міні-гелікоптер Ingenuity вдало сів на поверхню Марса

Міні-вертоліт NASA Ingenuity був скинутий на поверхню Марса під час підготовки до першого польоту, про це космічне агентство США написало у Твіттері. Ультралегкий двокілограмовий літак був закріплений до Perseverance, який дістався поверхні Червоної планети у лютому. Ingenuity працював від енергетичної системи марсохода, а відтак буде використовувати власний акумулятор, щоб підтримувати роботу нагрівача, який має захистити електричні компоненти від низьких до -90 градусів температур марсіанської ночі. Ingenuity спробує здійснити політ за умов коли щільність атмосфери в сто разів менше земної, а сила тяжіння в три рази менша. Міні-гелікоптер коштував НАСА близько 85 мільйонів доларів, і вважається підтвердженням концепції, яка може революціонізувати дослідження космосу.


Діаспора

СКУ обговорив з новим послом України у США низку важливих питань

Провід Світового Конґресу Українців провів онлайн-зустріч з новим послом України в США Оксаною Маркаровою, під час якої сторони обговорили низку важливих питань, зокрема розбудову співпраці з українською діаспорою. Також учасники зустрічі обговорили спільні зусилля з підтримки України у протистоянні російській збройній агресії, підтримку реформування ключових сфер, поглиблення політичної, культурної та економічної співпраці між Україною і США та підготовку до відзначення 30-ї річниці незалежності України. Маркарова подякувала СКУ та усім закордонним українцям за їхню підтримку та активну працю в інтересах України.


Мистецтво, культура і шоу-біз

Сталлоне зніме фільм про братів Кличків

Американський кінорежисер і актор Сильвестр Сталлоне вирішив зняти фільм про екс-боксерів Володимира і Віталія Кличка, про це повідомляє klitschko-brothers.com. Зйомки картини почнуться цього року, а в прокат фільм вийде тільки у 2022 році. Також на сайті йдеться про те, що Сталлоне дружить з братами Кличками та захоплюється їх талантом. А в 2009 і 2012 роках він навіть відвідував їх поєдинки. Клички вже не вперше стають героями кінематографа. У 2011 році вийшла німецька стрічка "Кличко". Володимир Кличко зіграв самого себе в картині "11 друзів Оушена", а також фільмах "Красунчик" і "Красунчик-2". У 2013 році він знявся в "Кров'ю і потом: Анаболіки".


Погода

У понеділок, 5 квітня, у Чикаго синоптики обіцяють хмарну, але теплу погоду. Без опадів. Вдень до +23°С.

В Україні буде прохолодно, місцями - крапатиме дощ. Вдень близько 7 градусів тепла.



Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Selfreliance Federal Credit Union

6 views0 comments

Comments


bottom of page