top of page

Fresh Daily News (Новини українською) - 04/04/2022

Updated: Apr 12, 2022


Політика

Україна скликає засідання Постійної ради ОБСЄ через злочини росіян на Київщині

Українська делегація в ОБСЄ ініціювала спеціальне засідання Постійної ради ОБСЄ у зв’язку з масовими вбивствами та тортурами проти цивільних, вчинених російськими військами на Київщині, передає Укрінформ. У звільнених містах та селах Ірпінь, Буча, Гостомель та по всій Київській області зафіксовано масові вбивства росіянами цивільних людей. Зокрема, у звільненій від загарбників Бучі виявили братську могилу, де поховали майже 300 людей, по вулицях лежать десятки трупів, деякі із них із зав'язаними руками. Світ шокований повідомленнями про звірства російської армії на Київщині. Президент Європейської ради Шарль Мішель наголосив, що на Росію чекають нові санкції. Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що російській владі доведеться відповісти за злочини в Бучі. Міністерка закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс пообіцяла, що винних буде притягнуто до відповідальності. Генсек НАТО Єнс Столтенберг закликав Міжнародний кримінальний суд скоріше приступити до розслідування військових злочинів Росії. Володимир Зеленський повідомив, що воєнні злочини в Бучі та інших містах під час російської окупації будуть предметом розгляду в Раді Безпеки ООН у вівторок, 5 квітня. Також він анонсував новий санкційний пакет проти Росії.


Прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков про умови зустрічі Зеленського та Путіна

Прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що лідери України та Росії зустрінуться, коли делегації завершать роботу із "мирним договором", передає російське видання РБК. Він також додав, що "Путін ніколи не відмовлявся від такої зустрічі, і така зустріч, так, вона гіпотетично можлива". "Але для того, щоб вона відбулася, необхідно, щоб у надрах роботи двох делегацій визрів конкретний документ. Чи не набір ідей, а конкретний письмовий документ. Ось тоді – тоді настане черга такої зустрічі", – пояснив Пєсков. Про це пише Суспільне. Президент Володимир Зеленський заявив, що після звірств російських військових в Україні йому як людині важко говорити про будь-які перемовини з РФ, але як Президент він мусить це зробити. Про це глава держави сказав в інтерв’ю американському телеканалу CBS, відео якого оприлюднене на сторінці Президента у Фейсбуці. Водночас він зауважив, що провести перемовини задля завершення війни можливо лише тоді, коли є згода двох сторін "і розуміння чи хоча б бажання зрозуміти, що має бути діалог".


Війна РФ проти України

Росія не виводить війська по-справжньому, а змінює стратегію – Генсек НАТО

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг в неділю заявив, що Росія змінює свою стратегію в Україні та відкинув ідею, що вона виводитть свої війська з України. «Те, що ми бачимо, це не справжнє виведення. Те, що ми бачимо – Росія змінює позиції своїх військ та виводить деякі з них, щоб переозброїти, посилити їх та поповнити запаси, але ми ніяким чином не повинні бути занадто оптимістичними, тому що напади продовжуватимуться», - сказав Генсек в програмі «Стан Держави» на каналі CNN. Ми також занепокоєні потенційним збільшенням нападів, особливо на півдні та сході. Так що це не справжнє виведення військ, а радше зміна стратегії, з більшим фокусом на півдні та сході», - додав Генеральний секретар.


Світ

Литва першою із країн ЄС повністю відмовилася від російського газу

Литва повністю припинила імпорт газу з РФ, ставши першою країною Європейського Союзу, яка пішла на такий крок. Про це повідомляє Міністерство енергетики Литви. За даними оператора газотранспортної системи Литви Amber Grid, станом на 2 квітня імпорт російського газу для потреб Литви з литовсько-білоруського з'єднання став нульовим. Наразі усі потреби Литви у газі задовольняються через Клайпедський термінал зрідженого газу (СПГ). В офіційно оголошених графіках оператора терміналу зазначено, що щомісяця на термінал надходитиме три великі обсяги газу, якого, як планується, вистачить усім клієнтам. На найближчий період клієнти розмістили замовлення на транспортування газу лише з терміналу. Також за потреби газ можна буде постачати до Литви через газове з'єднання з Латвією, а з 1 травня – і через з'єднання з Польщею. При цьому транзитом через Литву газ продовжує транспортуватись для потреб Калінінградської області.


Економіка

Рівень безробіття у США знизився у березні до 3,6%

Створення робочих місць у США тривало у березні швидкими темпами, а заробітна плата знову збільшилася, передає Голос Америки. Рівень безробіття знизився за місяць до 3,6% – найнижчої позначки з лютого 2020 року. При тому при рівні 5,0% ситуація у сфері зайнятості вже традиційно вважається благополучною, що може спонукати Федеральну резервну систему на підвищення у травні облікової процентної ставки на піввідсотка. Звіт про зайнятість, опублікований Міністерством праці, показав, що минулого місяця кількість американців, які працюють у несільськогосподарському секторі, збільшилася на 431 тисячу. В урядовому звіті наголошується, що зростання на ринку праці відбувається незважаючи на те, що американська економіка останнім часом зіткнулася з численними проблемами, включно із зростанням інфляції, посиленням грошово-кредитної політики, а також війною Росії проти України, яка ще більше ускладнила ситуацію з глобальними ланцюжками поставок та посилила ціновий тиск.


Соціум

Україна потерпає під бомбами у святотатській війні – папа Франциск

Папа Франциск у своєму недільному зверненні у Флоріані на Мальті осудив війну Росії проти України. Понтифік закликав вірян молитися за мир. Він сказав, ті, хто слухає, повинні замислитись про «гуманітарну трагедію замученої України, яка досі потерпає під бомбами у святотатській війні». Понтифік неодноразово закликав припинити війну в Україні. Він навіть відвідав посольство Росії в Італії, щоб висловити своє занепокоєння на початку російського вторгнення, що не є звичайним протоколом. Також Папа Римський Франциск підтвердив, що готовий приїхати в Україну. Про це пише католицька газета Avvenire. Президент України Володимир Зеленський запросив понтифіка в Україну ще 23 березня. У коментарі газеті Папа Римський зазначив, що не знає, чи можливий цей візит. Раніше відвідати Київ понтифіка запрошував мер столиці Віталій Кличко.


Мистецтво, культура, шоу-бізнес

Володимир Зеленський виступив на врученні Grammy

Президент України Володимир Зеленський у ніч на понеділок, 4 квітня, виступив із відеозверненням на 64-тій церемонії вручення музичної премії Grammy. Він закликав учасників церемонії та глядачів підтримати Україну у війні з Росією — у будь-який спосіб, тільки не мовчанням. Про це передає The New York Times. Він розповів, що українські музиканти нині носять бронежилети замість смокінгів, а співають перед пораненими у госпіталях. Після виступу українського президента американський співак Джон Роджер Стівенс та українська поетеса Любов Якимчук виконали композицію, присвячену Україні. Тим часом український співак Макс Барських замість мікрофону буде тримати в руках автомат. Артист, який з першого дня вторгнення Росії в Україну вів інформаційну війну в мережі, вирішив вступити до лав ЗСУ. Йому належить пройти двотижневе навчання. "Друзі, всім привіт. З завтрашнього дня починаю навчання. Хто б міг собі уявити. Ще місяць тому в моїх руках був тільки мікрофон, але зараз... Час змінюється", - сказав Барських.


Погода

У понеділок, 4 квітня, у Чикаго буде хмарно з проясненням. Можливий невеликий дощ. Денна температура +11…+13°С.

В Україні цього тижня потеплішає, але йтимуть дощі. У понеділок вночі ще трохи приморозить, вдень до +5 градусів. Без опадів.




Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Svoboda Express




7 views0 comments

Comments


bottom of page