top of page

Fresh Daily News (Новини українською) - 04/01/2022


Політика

Вже дві країни НАТО підтримали пропозиції України щодо надання гарантій безпеки

Уже дві країни-члени НАТО підтримали пропозиції України щодо надання гарантій безпеки, які наразі напрацьовуються на переговорному майданчику. Про це голова української делегації, керівник парламентської фракції "Слуга народу" Давид Арахамія повідомив у Телеграмі. "Вітаємо позицію Реджепа Тайїпа Ердогана, який висловив готовність Туреччини стати гарантом безпеки України, згідно із запропонованою нами концепцією. Також вчора глава МЗС Німеччини Анналена Бербок заявила, що Німеччина готова надати Україні гарантії безпеки", – зазначив Арахамія. Він висловив вдячність союзникам України. Президент України Володимир Зеленський узгодив із президентом Туреччини Реджепом Тайїпом Ердоганом подальші спільні кроки на шляху до досягнення миру. Про це глава Української держави повідомив у Твіттері.


Війна РФ проти України

Росія перекидає до Білорусі ракетні комплекси та найманців з Близького Сходу – Генштаб

«Російські окупаційні війська намагаються створити нове угруповання військ на Слобожанському напрямку з метою встановлення контролю над частинами територій Харківської, Луганської та Донецької областей, включаючи блокаду міст Слов’янськ та Краматорськ», - про це повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України у Фейсбуці. На Сіверському напрямку фіксується перекидання до білоруського міста Гомель найманців з країн Близького Сходу. Росія також продовжує перекидати ракетні підрозділи до Білорусі для збільшення інтенсивності обстрілів балістичними ракетами населених пунктів та об’єктів інфраструктури України. Крім того, почастішали випадки використання противником мін-пасток. На тимчасово зайнятих територіях російські війська продовжують обмежувати пересування місцевого населення, беруть громадян у заручники та вивозять награбовані товари. Крім того, у Генштабі інформують, що у Росії розпочалась практика подання позовів на військове керівництво родичами загиблих в Україні російських військових.


Росіяни залишили Чорнобильську АЕС та Славутич — Енергоатом

Російські військові, які захопили Чорнобильську АЕС та інші об‘єкти у Зоні відчуження, двома колонами вирушили в бік українського кордону з республікою Білорусь, пише Суспільне. Як повідомили в "Енергоатомі", наразі на станції залишається тільки невелика кількість російських військових. Наміри покинути ЧАЕС росіяни вранці 31 березня озвучували українському персоналу станції. "Вони підписали акт здачі ЧАЕС, в якому написано, що вони охороняли станцію з 24 числа", — заявив керівник пресцентру "Енергоатому" Леонід Олійник. Окрім того, за даними "Енергоатому" наразі формується для руху в бік Білорусі ще й колона військових РФ, які тримали в облозі місто Славутич. Подальші дії на території ЧАЕС будуть здійснені після проведення перевірки силами українських фахівців на наявність вибухових пристроїв". Водночас є інформація, ніби окупанти забрали з собою полонених нацгвардійців, яких захопили на ЧАЕС 24 лютого.


Економіка

Нові санкції США обмежують доступ Росії до високих технологій

Міністерство фінансів США ввело санкції проти 21 організації і 13 осіб. Ці заходи спрямовані на обмеження діяльності високотехнологічних компаній, які "використовуються військовою машиною Кремля" а також на запобігання ухилянню від санкцій. Одна з компаній включених до переліку експортує більше 50% російської мікроелектроніки і є найбільшим виробником чіпів в Росії, йдеться в повідомленні Міністерства фінансів США. 10 осіб і 17 організацій в новому переліку беруть участь в мережі ухиляння від санкцій, з метою придбання західних технологій, заявили в Держдепі. Мережу, спрямовану на ухиляння від санкцій, очолює російська установа OOO Serniya Engineering, яка діє за вказівкою російської розвідки, йдеться в повідомленні урядового відомства США. Уряд Великої Британії також запровадив нові обмежувальні заходи проти Росії за її агресію проти України. Під обмежувальні заходи потрапили 14 осіб, які працюють на російських пропагандистських телеканалах, а також військові РФ. Санкційний список опублікований на сайті уряду.


Соціум

В Україні дозволили працювати закладам культури з 1 квітня

Заклади культури та мистецтв з 1 квітня поступово розпочнуть роботу в Україні. Про це повідомляє пресслужба Міністерства культури та інформаційної політки. "Культура – це м’яка сила. Вона здатна повернути українців до нормального життя в новій воєнній реальності”, – сказав міністр Олександр Ткаченко. Події у закладах культури відбуватимуться з урахуванням вимог воєнного стану. У випадку повітряної тривоги глядачі повинні пройти в укриття. При вході може здійснюватися поверхневий огляд. Кожен заклад культури готуватиме свою програму та працюватиме за власним графіком. Тому детальну інформацію про розклад, а також щодо придбання квитків потрібно дізнаватися на сайтах закладів. Частина коштів від придбаних квитків йтиме на допомогу українським захисникам або на гуманітарну підтримку.


США, Ілліной, Чикаго

З 11 квітня американці зможуть обирати позначку "X" у графі про стать

З 11 квітня громадяни США зможуть обирати позначку "X", як маркер статі в аплікаційній формі для отримання американського паспорта. Наступного року дана опція буде доступна і для інших видів документів. Про це повідомляє заява державного секретаря США Ентоні Блінкена. У заяві Держдепу вказується, що "визначення щодо маркера статі "X" буде “невказана, або інша гендерна ідентичність”. "Дане визначення поважає приватність людей і підтримує інклюзивність", - йдеться у повідомленні. Держдеп стає першим федеральним агентством у США, яке пропонує відповідний маркер на посвідченях особи. Дипломатичне відомство також повідомляє про консультації з іншими країнами, які визнаватимуть гендерне розмаїття в американських паспортах. Раніше Держдеп заявляв, що іде назустріч спільноті ЛГБТКІ+: американці зможуть обирати стать у паспортах без медичної сертифікації.


Мистецтво, культура, шоу-бізнес

Режисер останнього фільму Бондіани приїхав до Києва та підтримав українців

Режисер останнього фільму про Джеймса Бонда "Не час помирати" Кері Фукунага приїхав до Києва. Про це він повідомив у своєму Instagram та опублікував відповідні світлини. Кері проїхався вулицями Києва. Він приєднався до проєкту World Central Kitchen, який спрямований на забезпечення харчуванням. Раніше режисер був у Львові. Там він спілкувався з переселенцями, а також волонтерами. Він публікував їхні історії на своїй сторінці в Instagram, аби більша кількість людей знала, що наразі відбувається в Україні. Голлівудське подружжя Міла Куніс і Ештон Кутчер розповіли виданню CNN, що кожен може допомогти українцям. Для початку, треба почати бойкотувати міжнародні компанії, які досі працюють в РФ та не планують йти з російського ринку. Також подружжя розповіло, що вони збирають 20 тис. бронежилетів, аби відправити їх українській армії. Окрім цього, актори допомагатимуть українським дітям, які через війну втратили своїх батьків. «І це тільки початок нашої роботи», - сказала Куніс.


Погода

У п’ятницю, 1 квітня, у Чикаго буде хмарно з проясненням, але без опадів. Вдень на стовпчиках термометрів +6…+8°С.

Квітень дебютує в Україні дощами, мокрим снігом, з коливаннями температури повітря від нуля до +20 градусів. Сьогодні на Заході дощитиме. Середня температура вдень від 8 до 15 градусів тепла.




Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Svoboda Express



7 views0 comments

Comments


bottom of page