top of page

Fresh Daily News (Новини українською) - 03/31/2022

Updated: Mar 31, 2022


Політика

Переговори з РФ в онлайн-форматі відновляться 1 квітня — Давид Арахамія

Переговори з російською делегацією в онлайн-форматі відновляться 1 квітня. Про це у Telegram повідомив голова фракції "Слуга народу" та учасник переговорної групи Давид Арахамія. “На переговорах у Туреччині ми також оголосили, що наразі настала потреба зустрічі лідерів двох держав”, — написав Арахамія. За його словами, російська делегація відповіла, що для початку потрібно мати більш узгоджений проект договору. “За тиждень ми напрацюємо те, що залежить від учасників переговорного процесу. І будемо сподіватися, що далі будуть зустрічатися президенти країн”, — додав Арахамія. Водночас, за його словами, українська сторона наполягає, щоб така зустріч відбулася не на території Росії чи Білорусі. Українська делегація оприлюднила свою переговорну позицію публічно для того, щоб російська федерація не змогла імітувати процес перемовин. Про це Давид Арахамія сказав в ефірі телемарафону.


Cвіт

Німеччина готова стати гарантом безпеки для України

Німеччина в цілому готова стати гарантом безпеки України, але за наявності мирної угоди між сторонами війни. Про це на брифінгу в середу сказав речник федерального уряду Німеччини Штеффен Гебештрайт, пише Укрінформ. «Президент України Володимир Зеленський під час кількох телефонних розмов з канцлером Олафом Шольцем запитував, чи готова Німеччина стати для неї одним з гарантів міжнародної безпеки, на що канцлер просигналізував про загальну готовність», – сказав Гебештрайт. Утім, додав він, говорити про якісь конкретні зобов’язання ще зарано, оскільки передумовою є укладання мирної угоди між Україною та РФ, а також потрібно розуміння, як могла б виглядати така угода та як саме будуть визначені гарантії безпеки. На тему можливого залучення Бундесверу в разі подальшої агресії, речник лише повторив, що позиція Берліна щодо того, що ФРН не стане безпосереднім «учасником цієї війни», не змінилась.


Війна РФ проти України

Міноборони РФ оголосило 31 березня "режим тиші", в Україні попередили про можливі провокації

Міноборони РФ оголосило 31 березня "режим тиші" і відкриття гуманітарних коридорів для евакуації мирних жителів та іноземних громадян з Маріуполя до Запоріжжя, повідомляє пресслужба відомства. «Для успішного здійснення зазначеної гуманітарної операції пропонується її провести за безпосередньої участі представників Управління Верховного комісара ООН у справах біженців та Міжнародного Комітету Червоного Хреста», — йдеться у повідомленні. Водночас, віцепрем'єр-міністерка України Ірина Верещук, яка опікується цим питанням в уряді, заявила що українську сторону про це не попереджали, тому не виключаються провокації. Вона додала, що має значення лише письмове повідомлення нашої сторони з чітким вказанням маршрутів, переліком населених пунктів тощо. "Те, що вони пишуть не вперше. І майже ніколи не дотримуються режиму припинення вогню. Щоб мати гарантії є механізм залучення Червоного Хреста. Ми готові надати режим припинення вогню і забезпечити всю логістику", — сказала Верещук.


Соціум

Понад 70% американців заявили, що довіряють Володимиру Зеленському

Президент України Володимир Зеленський здобув 72% підтримки у громадян США, що є найбільшим показником з-поміж усіх міжнародних лідерів. Про це йдеться в останньому соціологічному опитуванні компанії Pew Research Center, результати якого оприлюднені в середу. Зокрема, 33% респондентів заявили, що мають високий рівень довіри до українського президента, ще 39% зазначили, що довіряють йому певним чином. Далі в рейтингу йдуть президент Франції Еммануель Макрон (55%), канцлер Німеччини Олаф Шольц (53%), президент США Джо Байден (48%). Позиції «антирейтингу» очолюють Лідер Китаю Сі Цзіньпін, проти якого виступають 83% опитаних, а також кремлівський очільник – Путін, проти нього висловилися 92% американців. Як повідомили організатори, дослідження проводилося з 21 по 27 березня, всього було опитано понад 3,5 тисячі респондентів.


Діаспора

Українські біженці намагаються потрапити до Сполучених Штатів через кордон з Мексикою

Тисячі людей щоденно перетинають американо-мексиканський кордон у місті Тіхуано в районі Каліфорнії. Тепер серед них і українці, які сподіваються отримати прихисток у Сполучених Штатах, передає Голос Америки. Когось війна застала у відпустці, інші виїхали з України вже після її початку та опинилися у Мексиці. Прикордонна служба пропускає українців на територію США. Росіянам, які тікають від путінського режиму, пощастило менше, їх завертають на кордоні. Потрапити на територію Мексики для українців і росіян не складно, каже влада Тіхуани, – купляєш квиток та потрапляєш на територію Мексики як турист. Багатьох українців у США пускають без проблем. Для шукачів прихистку з інших країн без американської візи справа зовсім інша. Американська волонтерка, яка допомагає українським біженцям, переживає і за росіян, каже вони також потребують допомоги. Нагадаємо, як повідомили в уряді США, 100 тисяч українців можуть отримати статус біженців.


США, Ілліной, Чикаго

Держдеп оновив попередження про подорожі до України, Росії

Державний департамент США повідомив американців про ризики залякування та затримання громадян США російськими силами. Постійно надходять повідомлення, що "російські військові виокремлюють та затримують громадян США в Україні та під час евакуації наземним шляхом через окуповані Росією території, або до Росії та Білорусі". Таке доповнення до попередження про подорожі до України видав Державний департамент США 29 березня. Рівень небезпеки подорожей до України залишився на рівні "4", що означає "не їдьте". В Держдепі закликають громадян США, які перебувають в Україні, виїхати, "якщо це безпечно зробити, використовуючи будь-який наявний приватний чи комерційний наземний транспорт" і наголошуть на ризиках через російське військове вторгнення, а також COVID-19. Держдеп США також залишив на рівні "4" попередження про подорожі до Росії.


Мистецтво, культура, шоу-бізнес

Ед Ширан, Джамала та Каміла Кабельйо на концерті у Британії зібрали 16 млн доларів для українців

У британському місті Бірмінгем на Resorts World Arena 29 березня відбувся благодійний концерт на підтримку України. У заході взяли участь відомі артисти, зокрема Ед Ширан, який став ініціатором концерту, Каміла Кабельо, Джамала, Емелі Санде, Том Оделл та Ніл Роджерс. У результаті, їм вдалося зібрати понал 12 мільйонів фунтів стерлінгів (це приблизно 16 млн доларів), пише ВВС. Ед Ширан виконав свій хіт Perfect, а також разом із Кабельо вперше виконав їхній новий спільний трек Bam Bam. Також на концерті виступила українська співачка Джамала. Вона зворушила глядачів піснею 1944, з якою виграла "Євробачення-2016". "Дякуємо, що прийшли. Це така важлива справа, і для мене велика честь бути тут", – сказав Ед Ширан, звертаючись до 8-тисячної аудиторії та глядачів телеканалу ITV.


Погода

У четвер, 31 березня, у Чикаго буде прохолодна та похмура погода, часом ітиме невеликий дощ. Вдень на стовпчиках термометрів +2…+4°С.

В Україні стане ще тепліше, однак у деяких регіонах буде вітряно та ітиме дощ. Вдень 15-20 градусів тепла.




Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Svoboda Express

11 views0 comments

Comments


bottom of page