top of page

Fresh Daily News (Новини українською) - 03/30/2022


Політика

Черговий раунд мирних переговорів України з РФ у Стамбулі

Україна та Росія завершили черговий раунд мирних переговорів у Стамбулі. На цей час зустріч делегацій стала найпродуктивнішою з усіх. Україна озвучила ключові моменти власної позиції. Про це повідомив заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко у Telegram. За його словами, Україна вимагає гарантії безпеки, які будуть жорсткішими, ніж 5 стаття НАТО. Гарантії мають бути у формі договору, який має бути підписаний та ратифікований усіма країнами-гарантами. "Механізм гарантій: у разі будь-якої агресії проти України протягом трьох днів мають проходити консультації, після цього країни-гаранти повинні надати нам військову допомогу збройними силами, озброєнням закрити повітряний простір", - зазначив Тимошенко. Гарантами українська сторона бачить країни Радбезу ООН. Всі країни-гаранти не заперечуватимуть і не допомагатимуть вступу України до ЄС. «Тимчасово гарантії не працюватимуть на території окупованого Криму та ОРДЛО», — наголосив Тимошенко. Крім того, він запевнив, що усі запропоновані рішення мають бути узгоджені з українським суспільством.


Світ

Нідерланди, Бельгія, Ірландія та Чехія висилають частину російських дипломатів

Нідерланди висилають із країни 17 осіб, акредитованих як дипломати при російських представництвах. Міністр закордонних справ Нідерландів Вопке Гукстра назвав росіян «розвідниками, відрядженими до російських представництв під дипломатичним прикриттям». У твітері він заявив, що «офіцери розвідки становлять загрозу безпеці», а такий крок було здійснено «в координації з іншими країнами-однодумцями». Водночас уряд Бельгії оголосив, що вишле 21 російського дипломата, підозрюваного в шпигунстві. Це співробітники посольства Росії у Брюсселі та російського консульства в Антверпені. Вони мають два тижні, щоб залишити країну. Цього дня влада Ірландії також оголосила про висилку чотирьох дипломатів через діяльність, несумісну з їхнім дипломатичним статусом. Чехія також вирішила вислати одного російського дипломата.


Війна РФ проти України

Росія скоротить військову активність на Київському та Чернігівському напрямах

У Росії кажуть, що переговори у Стамбулі були конструктивними. Заступник голови Міноборони РФ Олександр Фомін заявив, що Росія скоротить військову активність на Київському та Чернігівському напрямах. Про це він сказав на брифінгу за результатами перемовин у Стамбулі. Росія, як уточнив Фомін, отримала у Стамбулі від України зрозуміло сформульовану позицію. Усі деталі росіяни обіцяють повідомити після повернення їхньої делегації до Москви. Тим часом у Пентагоні наголосили, що не потрібно обманювати "себе заявами Росії" нібито про відведення військ. За даними Міністерства оборони США, незважаючи на те, що невелика кількість російських військ відійшла від Києва за останній день, це не можна назвати деескалацією. Про це на брифінгу повідомив прессекретар Пентагону Джон Кірбі, передає CNN. За його словами, Росія передислоковує війська для наступу на інші райони України. Він додав, що сили РФ переміщення рухаються більш на північ, але про кінцеве призначення окупантів - невідоме. "Ми оцінюємо, що це, швидше за все, перепозиціонування, яке буде використано деінде в Україні. Де саме, ми не знаємо", – сказав Кірбі.


Соціум

30 європейських країн повністю або частково вимкнули російські пропагандистські канали

Станом на 28 березня, шість країн Європи повністю вимкнули зі свого ефіру російські пропагандистські канали, ще 24 країни частково відмовились від російського телебачення, зокрема заборонили канали "RussiaToday" і "Sputnik". Про це повідомляє Національна рада України з питань телебачення та радіомовлення. Польща, крім того, заборонила і білоруські канали, а деякі країни, зокрема Греція та Латвія, блокують доступ до російських вебресурсів. Європейська мовна спілка призупинила діяльність росіян в організації. Водночас у Великій Британії, Чехії, Німеччині, Польщі та Латвії запускають проєкти з трансляції українських мовників та програм українською. Так найбільший польський радіомовник RMF Group створив україномовне радіо «Ви слухаєте RMF Україна!». У випусках новин радіостанції цілодобово надається корисна інформація для українських біженців у Польщі. Водночас у Празі у складі медіагрупи «Медіа Богемія» розпочало мовлення «Радіо Україна». Його контент спрямований на підтримку українських громадян, які залишили свою країну, рятуючись від російської агресії.


Технології

Дані мільйонів користувачів смартфонів можуть потрапляти на сервери в Росії

Інформація про мільйони користувачів додатків смартфонів може потрапляти на російські сервери, повідомляє Financial Times. Розроблене Yandex програмне забезпечення дозволяє розробникам створювати додатки для операційних систем Apple та Android. Це забезпечення збирає інформацію про користувачів і може надсилати його на сервери в РФ. FT повідомляє про це спираючись на дані, дослідження Заха Едвардса з неурядової організації Me2B Alliance, перевіреного експертами для Financial Times. За визнанням компанії, це програмне забезпечення надсилає інформацію про ІР адреси, мережі та пристрої на сервери в Росії та Фінляндії. Видання вказує, якщо така інформація збирається, місцеві закони в Росії можуть вимагати передавати її урядові. Голова Комітету Сенату з фінансів Рон Вайден раніше закликав Google та Apple зробити кроки, щоб захистити смартфони від програмного забезпечення Yandex.


Мистецтво, культура, шоу-бізнес

Шон Пен допомагатиме українським переселенцям на Львівщині

Голлівудський актор та режисер Шон Пенн приїхав на Львівщину, щоб налагодити роботу своєї благодійної організації в Україні, яка має на меті підтримати українців у боротьбі за свободу та суверенітет. Про це повідомив очільник Львівської ОДА Максим Козицький у своєму Telegram. Під час їхньої першої зустрічі Шон Пен сказав, що досвід боротьби України є прикладом для всього світу. Зі свого боку, Козицький поділився, що Львівщина перетворилася на дорогу життя для вимушено переміщених українців та тих, хто залишився в епіцентрі бойових дій. "Але досі ми не маємо належної підтримки від міжнародних гуманітарних організацій, зокрема від International Committee of the Red Cross. Сподіваюся на плідну співпрацю з організацією Шона Пенна. Заради блага людей, які цінують свободу", – написав він. Нагадаємо, на момент повномасштабного вторгнення окупантів Пенн перебував в Україні, тому на власні очі бачив, що відбувається в країні. Наразі він допомагає українським переселенцям.


Погода

У середу, 30 березня, у Чикаго буде тепло але дощитиме. На стовпчиках термометрів +14…+15˚С.

В Україні також по весняному тепло, подекуди невеликі дощі. Максимальна температура повітря досягне +11… +16 градусів.




Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Svoboda Express

6 views0 comments

Comments


bottom of page