top of page
Writer's pictureURC Radio

Fresh Daily News (Новини українською) - 03/25/2021


Політика

Українців позбавлять права власності на землю в Криму

Українці, які володіють землею в анексованому Росією Криму, втратять свою власність. Відповідний указ президента РФ Володимира Путіна, підписаний рік тому, набув чинності. Міністерство закордонних справ України вже назвало це рішення "юридично нікчемним", пише ВВС-Україна. Цим документом Путін включив більшість районів півострова в перелік так званих "прикордонних територій", на яких заборонено володіти землею іноземним громадянам та компаніям. Відповідно до Цивільного кодексу РФ, в українців чи інших іноземців був рік, щоб продати або переоформити свою землю добровільно. Ті, хто цього не зробив, можуть втратити її за рішенням суду. Так звана влада анексованого Криму в квітні 2020 року повідомила, що іноземцям на півострові належить понад 11,5 тис. ділянок землі. Більшість власників - українці.


Економіка

В Україні у "червоних" зонах підприємцям і працівникам виплатять по 8 тисяч гривень

Все більше регіонів України потраляють до червоного рівня епідеміологічної небезпеки. Посилені карантинні заходи обмежують діяльність деяких сфер та підприємств. Держава готова виплатити підприємцям та працівникам, які постраждають внаслідок карантинних обмежень у червоних зонах, по 8 тис грн.(285 доларів) , про це під час засідання уряду заявив прем'єр – міністр України Денис Шмигаль. Зокрема, розроблено комплекс заходів з підтримки людей та бізнесу, які будуть реалізовані у співпраці з органами місцевого самоврядування. Очікується, що останні запровадять додаткові виплати, - наголосив прем'єр-міністр.


Соціум

Штат Вірджинія скасував смертну кару

Вірджинія стала першим південним штатом США, який скасував смертну кару. Губернатор Ральф Нортем підписав відповідний закон, повідомляє ВВС. За його словами, скасування смертної кари зупинить "машину смерті" з історією расової нерівності. 296 з 377 осіб, страчених в США у 20 столітті, були темношкірими. У Вірджинії стратили більше людей, ніж в будь-якому іншому штаті, крім Техасу, відтоді як 1976 року Верховний суд залишив смертну кару в силі. З того часу переважна більшість страт сталося в південних штатах США, які раніше входили до Конфедерації рабовласників. Страти, як і раніше, дозволені у 27 штатах, хоча в деяких з них введено мораторій на приведення у виконання смертних вироків.


Авто-мото

Електромобілі Tesla тепер можна купити за Bitcoin

Засновник компанії Telsa Ілон Маск заявив про можливість покупки електромобілів за криптовалюту. Про це він повідомив у Twitter. Щоб прийняти платіж, Tesla використовує внутрішнє програмне забезпечення з відкритим вихідним кодом. Маск додав, що Bitcoin залишиться у вигляді криптовалюти і не буде конвертований у звичайну. Поки такий спосіб оплати доступний лише для клієнтів з США. Пізніше бізнесмен дописав, що можливість купити машину за електронну валюту для інших країн з'явиться цього року але згодом. Після твіту Ілона Маска вартість біткоїна зросла на півтори тисячі доларів.


США, Ілліной, Чикаго

Як американці захищаються від «ґанкових піратів»

За час пандемії американці почали більше купляти онлайн із доставкою товарів додому. Це дало поштовх іншому тренду - крадіжок покупок просто із ґанків. Кожного дня американці не дораховують мільйони пакунків, передає Голос Америки. Згідно з дослідженнями компанії C&R у 2020 році у понад 43% покупців вкрали принаймні 1 пакунок. Для вирішення проблеми можна встановити контейнери під замком або пускати службовця доставки в дім. Підприємець Ларрі Адамсон придумав інший спосіб – пристрій, який надсилає попередження про доставку через Wі-Fі. Його можна причепити на будь-який пакунок чи конверт, при цьому активізується сигналізація. Пристрій також передбачає надання чайових службовцю доставки за застосування додаткових заходів безпеки.


Діаспора

Українська родина з Іллінойсу відкрила компанію з виробництва органічних олій

Українська родина Лесних-Таратул, яка живе в Іллінойсі освоїла виробництво екологічно чистої олії. Спочатку дружина Оксана захопилась цілющими властивостями олій і мало не щодня просила чоловіка Михайла про інсталяцію дерев’яного пресу в гаражі для потреб родини. Ідеєю виробництва органічних олій поділилась братова дружина з Тернополя, яка розвиває цю справу в Україні. З появою коронавірусу перший бізнес родини Таратул дещо уповільнився і у чоловіка з’явилося трошки більше вільного часу на реалізацію бажання дружини. Зараз в асортименті у компанії “Live Oil by Lesna” 11 олій та 11 видів муки, які є надзвичайно корисними добавками до їжі. Також компанія почала розробки настоянок з власної органічної олії на травах, ягодах і квітах для використання у косметичних цілях.


Мистецтво, культура і шоу-біз

В Україні розпочався "Марафон фільмів" до 30-ї річниці Незалежності країни

Державне агентство України з питань кіно розпочинає "Марафон фільмів" до 30-ї річниці Незалежності України. Під час якого, глядачі обиратимуть улюблені українські фільми, які зможуть побачити на екранах кінотеатрів у тридцятий День народження країни. Опитування проходить на сайті Держкіно та сторінках Агентства у мережі. Кожен із учасників матиме змогу обрати три картини за наступними категоріями: фільми для широкої глядацької аудиторії, авторські фільми, документальне кіно. Опитування триватиме до кінця липня. Картини, що наберуть найбільшу кількість голосів, вийдуть на екрани країни у серпні, до 30-ї річниці Незалежності України.


Погода

У четвер, 25 березня, у Чикаго буде хмарна погода. Ввечері очікується сильний дощ. Вдень на стовпчиках термометрів до +9°С.

В Україні погода переважно буде теплою і малохмарною. Місцями мокрий сніг та дощ. Температура повітря сягатиме +8°С.



Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Selfreliance Federal Credit Union

6 views0 comments

Comments


bottom of page