top of page

Fresh Daily News (Новини українською) - 03/24/2022

Updated: Mar 25, 2022


Політика

Країни НАТО посилять допомогу Україні, але війська не відправлять – Єнс Столтенберг

24 березня у Брюсселі пройдуть одразу три саміти: НАТО, "великої сімки" (G7) та Євросоюзу. У всіх трьох візьмуть участь президенти України та США Володимир Зеленський та Джо Байден. Перший підключиться по відеозв'язку, другий вже прибув до Брюсселя. Однією з головних тем надзвичайного саміту НАТО буде збільшення військової допомоги для України для протистояння російській агресії, але Альянс не надсилатиме свої війська в Україну. Про це у середу під час пресконференції перед зустріччю у Брюсселі на вищому рівні заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє Укрінформ. Він висловив впевненість, що лідери країн НАТО підтвердять тверду підтримку України, яка, відповідно до Хартії ООН, має право на самооборону.


США офіційно визнали дії росіян в Україні воєнним злочином – Блінкен

Уряд США на підставі аналізу зібраних фактів визнав дії російської федерації в Україні воєнним злочином. Про це йдеться в офіційній заяві держсекретаря США Ентоні Блінкена, передає Укрінформ. Він підкреслив, що ця позиція ґрунтується на ретельному аналізі доступної інформації з офіційних і розвідувальних джерел. Також Блінкен наголосив, що уряд США продовжить відстежувати всі повідомлення про воєнні злочини РФ та ділитися зібраною інформацією із союзниками, партнерами та міжнародними установами й організаціями. «Ми прагнемо добитися відповідальності, використовуючи всі доступні інструменти, включно з кримінальним переслідуванням», - сказав держсекретар США. Нагадаємо, міжнародний кримінальний суд на початку березня за зверненням 39 країн оголосив про початок розслідування воєнних злочинів внаслідок вторгнення РФ в Україну.


Війна РФ проти України

Місяць від початку вторгнення Росії в Україну

24 березня — двадцять дев'ятий день від вторгнення Росії в Україну. Російські війська обстрілюють і знищують ключові об'єкти інфраструктури, здійснюють масовані обстріли житлових районів українських міст з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет, пише Суспільне. За місяць війни 566 закладів освіти постраждали від бомбардувань та обстрілів, 73 з них зруйновано повністю, повідомив міністр освіти і науки Сергій Шкарлет. Внаслідок обстрілу російськими військами у столиці пошкоджено 87 багатоквартирних та 10 приватних будинків, повідомляє пресслужба КМДА. Російські війська зруйнували 1143 будівлі у Харкові з моменту вторгнення, повідомив міський голова Ігор Терехов. З початку вторгнення Росії в Україну війська РФ запустили понад 1200 ракет, про це повідомляє Міноборони США. За даними Генштабу ЗСУ, від початку повномасштабного вторгнення в Україну війська РФ втратили близько 15 800 особового складу. Збройні сили України стримують наступ РФ — плани Кремля про захоплення зокрема Києва провалились.


Економіка

РФ постачатиме газ в "недружні" ЄС і США за рублі

Президент Росії Володимир Путін дав доручення продавати за рублі природний газ “недружнім” країнам, тобто американцям і європейцям. Про таке повідомляють російські ЗМІ, зокрема РБК і РИА Новости. "І США, і ЄС оголосили в принципі дефолт за своїми зобов'язаннями перед Росією. І тепер у світі кожен знає, що зобов'язання у доларах і євро можуть бути невиконані. Абсолютно очевидно, що у зв'язку з цим постачати і в ЄС, і в США і отримувати оплату у доларах, євро не має для нас жодного сенсу”, — сказав Путін. Тому він ухвалив рішення у найкоротші терміни реалізувати комплекс заходів з переведення оплати російського природного газу, який постачається у “недружні”, за словами Путіна, країни за російські рублі, додав президент РФ, пише Суспільне. Путін також сказав, що Росія продовжить постачати природний газ відповідно до обсягів, зафіксованих у оформлених раніше контрактах.


Соціум

Майже половина українців тимчасово розділені з родинами та не мають нової роботи

44% українців довелося тимчасово розділитися зі своєю сім’єю. Про це свідчать результати загальнонаціонального опитування проведеного соцгрупою “Рейтинг” від 19 березня. Більше половини людей, розділених із родиною виявилось на сході України – дещо менше – на заході. Серед молоді таких половина – це за віком найбільший показник. Окрім розділення з родиною, майже кожен 5-й громадянин покинув своє місто чи село на час війни. Найбільше таких людей виїхало зі сходу. При цьому лише 58% знають, що з їхнім житлом все без змін, 10% знають, що їхнє житло пошкоджене, майже стільки ж, що зруйноване. Решта не знають, що трапилося з їхніми домівками. Серед українців, які мали роботу до війни, половина сьогодні не працюють. Близько 20% працюють у звичному режимі, ще стільки ж віддалено або частково, лише 2% – знайшли собі нову роботу. Економічне становище половини населення значно погіршилося. 40% опитаних вважають, що їх заощаджень вистачить лише на місяць.


Авто-мото

Renault знову зупиняє виробництво в РФ і думає, що робити з часткою в АвтоВАЗі

Рада директорів французького конгломерату Renault після критики щодо своєї роботи в РФ вирішила знову зупинити виробництво на московському заводі та роздумує над діями щодо частки в російському АвтоВАЗі. Про це повідомила пресслужба компанії за підсумками засідання у середу. Renault володіє контрольним пакетом акцій автовиробника "АвтоВАЗ" разом із Ростєхом – російською держкомпанією, яка з 15 березня знаходиться під санкціями ЄС за сприяння оборонному сектору РФ. На московському заводі Renault збирає для Росії кросовери Duster, Arkana та Kaptur і позашляховик Nissan Terrano. Renault є одним з небагатьох світових автовиробників, які після вторгнення Росії в Україну не зупинили роботу в країні-агресорі чи не відмовився від торгівлі з нею. Російський ринок, на якому компанія випускає авто Lada, займає близько 10% прибутків Renault.


Мистецтво, культура, шоу-бізнес

Українські та російські артисти проведуть благодійний концерт та пожертвують всі гроші українцям

Відомі українські та російські артисти вирішили об'єднатися, щоб провести благодійний концерт. Всі зароблені кошти музиканти пожертвуюють на допомогу українським біженцям. Захід відбудеться 27 березня у Варшаві, його також транслюватимуть в онлайн режимі, де кожен охочий зможе пожертвувати кошти українцям. "Виручені кошти будуть відправлені до фонду PAH (Polska Akcja Humanitarna), який протягом 30 років займається допомогою людям у всьому світі. Усі кошти з концерту будуть відправлені на допомогу людям із України", - повідомили музиканти. На концерті виступатимуть українські артисти: репери Makrae, T-Fest, Barz, а також рокгурти "Пошлая Молли", "Нервы". Майже всі вони жили та працювали в РФ. Втім, коли російські військові вороже вторглися на територію України, вони засудили дії влади Росії та почали розповідати у своїх соцмережах правду про війну. Разом з ними виступатиме й російських репер Face, який раніше попросив вибачення в українського народу за росіян та відрікся від РФ.


Погода

У четвер, 24 березня, у Чикаго буде хмарна погода, протягом дня йтиме невеликий дощ. Денна температура опуститься до +5…+6°С.

В Україні також погода стане прохолоднішою, подекуди дощитиме, на півночі країни можливий мокрий сніг. Температура повітря знизиться до +7…+13 градусів.



Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Svoboda Express

11 views0 comments

Comments


bottom of page