top of page

Fresh Daily News (Новини українською) - 03/23/2022


Політика

На спецсаміті НАТО Польща офіційно пропонуватиме направити миротворчу місію в Україну

На спеціальному саміті НАТО, який відбудеться 24 березня, Польща має намір офіційно подати пропозицію щодо направлення миротворчої місії в Україну, повідомляє польське видання Wpost. "Проєкт має бути представлений урядом спільно з Анджеєм Дудою", - йдеться у повідомленні. Проте, видання наголошує, що направити миротворчу місію Польща зможе лише, якщо отримає дозвіл від США. Миротворча місія НАТО має налічувати до 10 тис. солдатів із країн НАТО. Над великими містами України має створитися безпольотна зона. Міжнародний авіаресурс OSINTdefender повідомляє, що сім країн НАТО заявили, що підтримають миротворчу місію. "Цими країнами є Словенія, Чехія, Польща, Латвія, Литва, Естонія, а тепер і Данія", - йдеться у повідомленні, оприлюдненому у твіттері. Міністр оборони Данії Мортен Бедсков заявив, що його країна готова направити своїх солдатів в Україну.


Війна РФ проти України

Вторгнення Росії в Україну - день двадцять восьмий

Розпочалася двадцять восьма доба протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню. На Східному напрямку українські сили оборони діють у Донецькому, Слобожанському та східній частині Таврійського районів, про це повідомляє Генштаб ЗСУ на своїй сторінці у ФБ. Не дають противнику можливості відновити наступ в напрямках на Слов’янськ, стримують просування в напрямку Запоріжжя та Кривого Рогу. Здійснюють кругову оборону Маріуполя. Утримують оборону Чернігова та стримують просування противника у напрямку столиці. Продовжується оборона Миколаїва. На території російської федерації продовжується прихована мобілізація. Військові комісаріати намагаються залучити до проходження служби і підписання відповідних контрактів колишніх військовослужбовців, віддається перевага тим хто вже має бойовий досвід. За наявною інформацією, по території республіки Білорусь триває активне переміщення російської та білоруської військової техніки і подальше її накопичення вздовж українського кордону.


Економіка

Майже 240 компаній пішли з ринку РФ

Майже 240 компаній пішли з ринку РФ і з кожним днем їх стає все більше. Про це повідомило Міністерство закордонних справ України у Фейсбуці. «Закликаємо всі міжнародні компанії припинити підтримку агресора та залишити російський ринок», - зазначають у відомстві. Французька нафтогазова компанія TotalEnergies ухвалила рішення про поступове згортання своєї діяльності у Росії через її агресію проти України. З тієї ж причини шведська косметична компанія Oriflame призупиняє роботу та онлайн-продажі у РФ. Друга за величиною у світі транснаціональна фармацевтична корпорація Novartis обмежує свою роботу в Росії. Google останніми тижнями почала вивозити співробітників, які вирішили виїхати з країни, повідомляє Bloomberg з посиланням на джерела в компанії. Тим часом в російській асоціації електронних комунікацій заявили, що з країни вже виїхало 50-70 тисяч IT-спеціалістів, про це повідомляє Росбалт. Здебільшого фахівці їдуть до пострадянських країн. В асоціації також спрогнозували від'їзд з РФ у квітні ще до 100 тисяч IT-фахівців.


Соціум

Володимир Зеленський став найвпливовішою людиною в Європі за версією Politico

Президент України Володимир Зеленський став найвпливовішою людиною в Європі за підсумками опитування читачів Politico, повідомляє видання. З того часу, як вранці 24 лютого в Україні почалися бої, Зеленський регулярно публікував відеозвернення у соціальних мережах, зняті у центрі Києва та у президентському офісі. Український лідер також виступив із потужними відеозверненнями в Конгресі США, парламенті Великобританії та в Бундестазі Німеччини. Його меседжі допомогли змінити характер дебатів у європейських столицях, спричинивши зміни в урядовій політиці, які були неможливі ще кілька місяців тому. Наприклад, Німеччина призупинила роботу газопроводу «Північний потік-2» і порушила давнє табу на відправку зброї в зони конфлікту, а також пообіцяла збільшити витрати на оборону. В інших країнах, які нещодавно критикували міграційну політику Європи, такі як Польща та Угорщина, відкрили свої кордони для мільйонів біженців, які тікають від російської агресії проти України.


США, Ілліной, Чикаго

США працюють над полегшенням в’їзду українських біженців на територію країни

Білий дім розпочав роботу над документом, який спростить умови в’їзду українських біженців в Сполучені Штати. Раніше, представники адміністрації Байдена неодноразово заявляли, що США готові прийняти українських громадян у разі російської агресії проти України, проте за перші тижні війни лише невеликій кількості людей вдалося перебратися за океан, повідомляє Reuters. Білий дім має намір розробити пришвидшену процедуру утвердження віз та «грін-карт» українським громадянам. Сюди також можна включити отримання так званого «гуманітарного пароля» (humanitarian parole), який дозволяє людям без громадянства США, які зіткнулися з непередбачуваними подіями на території своєї держави, безперервно жити в Сполучених Штатах один рік. За даними ООН, з початку повномасштабного російського вторгнення в Україну, територію держави покинуло вже понад 3,5 млн осіб.


Мистецтво, культура, шоу-бізнес

"Доброго вечора, ми з України" - звідки взялося культове привітання

Фраза "Доброго вечора, ми з України" стала вже культовим привітанням для українців. У жовтні 2021 року діджеї з Кременчука ProBass (Артем Ткаченко) та Hardi (Максим Мокренко) випустили трек "Доброго вечора", який написали значно раніше. Композиція полюбилася юзерам у TikTok. Користувачі зняли вже понад 319 тисяч роликів під цей трек. А під час війни, яку Росія розпочала 24 лютого, трек і фраза здобули шалену популярність. Зокрема, саме так вітається у своїх відеозверненнях голова Миколаївської ОДА Віталій Кім, міністр оборони Резніков, а бійці Збройних сил України створили низку потужних відеороликів. Зараз трек прослухали на YouTube майже 3 млн разів. Чимало слухачів були переконані, що голос у запису – Сергія Притули. Втім, Артем Ткаченко спростував це в інтерв’ю українському телеканалу. "Це не так. Просто з YouTube списали цю фразу", – сказав музикант. Нещодавно автори треку отримали відзнаки від мера Кременчуга "За заслуги перед містом".


Погода

У середу, 23 березня, у Чикаго буде хмарно з проясненням, часом невеликий дощ. На стовпчиках термометрів +11…+13°С.

В Україні найпрохолодніше буде на Приазов’ї та у Криму до +10°С. На решті території буде сонячно, максимальна температура повітря в межах +10…+17 градусів.



Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Svoboda Express

8 views0 comments

Comments


bottom of page