top of page

Fresh Daily News (Новини українською) - 03/22/2022

Updated: Mar 23, 2022


Політика

Формат компромісів з РФ буде вирішуватись на всеукраїнському референдумі – Володимир Зеленський

Формати компромісів на переговорах між Україною та Російською Федерацією вирішуватимуться на всеукраїнському референдумі. Йдеться про питання гарантій безпеки, а також тимчасово окупованих територій Донецької і Луганської областей та Автономної Республіки Крим. Про це Президент Володимир Зеленський заявив в інтерв'ю українському, британському та чеському мовникам, пише Суспільне. Зеленський вкотре зауважив, що Україну не беруть у НАТО, бо члени Альянсу бояться Росію. "Нам треба заспокоїтись, сказати: "окей, інші гарантії безпеки". Є країни НАТО, які хочуть бути гарантами безпеки, які, на жаль, не можуть нам запровадити стовідсоткове членство в Альянсі, але готові робити все те, що повинен був би робити Альянс, якби ми були членами Альянсу. І я вважаю що це нормальний компроміс", — додав він. За словами Зеленського, у питаннях гарантії безпеки йтиметься про конституційні зміни та зміни чинного українського законодавства. Конкретної дати зустрічі Володимира Зеленського та Володимира Путіна наразі немає, передає Укрінформ.


Війна РФ проти України

Вторгнення Росії в Україну - день двадцять сьомий

Розпочалася двадцять сьома доба протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню. Суттєвих змін в положені та характері дій сил оборони протягом останньої доби не відзначено, про це повідомляє Генштаб ЗСУ на своїй сторінці у ФБ. Проте, Збройні Сили України досягли успіху на окремих напрямках. За наявною інформацією, російські війська, що діють на території України мають запаси боєприпасів та продовольства не більше ніж на три дні. Аналогічною є ситуація з пальним. Російські загарбники продовжують проводити агресивну пропагандистську роботу про необхідність прийняття участі у війні з Україною з особовим складом збройних сил республіки Білорусь. У більшості областей України ніч на 22 березня минула спокійно, передає Суспільне. Водночас на Київщині та Сумщині тривали артилерійські обстріли, на Донеччині росіяни застосовували реактивні системи залпового вогню та влаштовували зачистки, а у Маріуполі військові продовжують боронити місто попри облогу. Всього за день вдалось евакуювати 8057 людей. Зокрема з Маріуполя до Запоріжжя евакуювали 3 007 жителів.


Економіка

П'ятий пакет санкцій ЄС проти Росії буде без ембарго на нафту і газ

Через неконструктивну позицію окремих держав у пʼятий пакет санкцій Європейського Союзу не буде включено ембарго на російські нафту і газ. Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в ефірі телемарафону, передає Укрінформ. «Пʼятий пакет дійсно готується, щоправда, є держави, які закликають не поспішати з його ухваленням. Ми активно з тими державами працюємо, пояснюємо, що це неприпустима позиція. Я переконаний, що пʼятий пакет буде», - зазначив він. Глава української дипломатії додав, що пакет міститиме додатковий перелік осіб, які причетні до російської агресії, до вчинення воєнних злочинів, які будуть заведені під санкції, і він також передбачає певні економічні санкції.

Кулеба висловив переконання, що Київ обов’язково дотисне пʼятий пакет, а зрештою і газ із нафтою, «але це просто займе додатковий час». Нагадаю, раніше повідомлялося, що уряди країн ЄС мали розглянути питання про запровадження ембарго на російську нафту в рамках п'ятого пакету санкцій проти РФ.


Соціум

Джо Байден попередив країну про можливість масштабної кібератаки росіян

Президент США Джо Байден заявив, що США можуть зазнати кібератаки з боку Росії проти урядових установ і об’єктів критично важливої інфраструктури. Про це глава Білого дому поінформував в офіційній заяві, оприлюдненій у понеділок, із посиланням на дані американської розвідки, передає Укрінформ. «Раніше я попереджав, що Росія може вдатися до зловмисної кіберактивності проти Сполучених Штатів, у тому числі у відповідь на безпрецедентні економічні наслідки, які ми завдали РФ разом із нашими союзниками й партнерами», - наголосив президент США. Він підкреслив, що це є частиною стратегії Росії. За словами глави Білого дому, адміністрація США продовжить застосовувати всі інструменти для стримування, зриву, а також – у разі необхідності – реагування на кібератаки проти критично важливої інфраструктури. У цьому зв’язку він закликав бізнес та приватний сектор, який працює у критично важливій інфраструктурі США, також докласти зусиль для посилення кібербезпеки.


Екологія

ООН: війна в Україні може зірвати плани подолання зміни клімату

Війна Росії проти України може зірвати досягнення цілей із уповільнення зміни клімату, заявив генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш на конференції з питань зміни клімату в понеділок. "Основні економіки залучають все можливе, щоб замінити викопне паливо з Росії, короткострокові заходи можуть створити довгострокову залежність від викопного палива і закрити вікно можливостей щодо обмеження зростання температи 1,5 градусів Цельсію до 2100", - заявив посадовець. В Лондоні розпочалося двотижневе засідання Міжурядової панелі ООН зі змін клімату. Серед учасників - представники майже 200 країн. Гутерріш назвав "божевіллям" і "взаємним гарантованим знищенням" залежність світу від викопного палива. Він закликав країни "прискорити виведення із вжитку вугілля та всії видів викопного палива", щоб досягнути енергобезпеки.


Діаспора

У Торонто стартував Всесвітній кіномарафон на підтримку України

Українські кінематографісти ініціювали проєкт благодійних показів вітчизняного кіно за кордоном "Всесвітній кіномарафон на підтримку України" (Support for Ukraine: World Film Marathon), про це повідомляє пресслужба Держкіно. «У канадському Торонто 20 березня з аншлагом відбувся перший захід проєкту», - ідеться у повідомленні. До організації проєкту долучилися канадські партнери - Міжнародна організація українських громад "Четверта хвиля". Всесвітній кіномарафон на підтримку України передбачає проведення системних заходів на підтримку України по всьому світу. Це благодійні покази українського кіно, збір гуманітарної та фінансової допомоги, залучення світових ЗМІ та донесення до світових спільнот правди про війну, що мотивуватиме країни світу до збільшення тиску на агресора. Як повідомляють в Держкіно, у найближчі тижні проєкт стартує в Туреччині, США, Великій Британії, Бельгії, Австралії, Італії, Німеччині, Франції, Польщі та інших країнах світу.


США, Ілліной, Чикаго

На штат Техас обрушився торнадо

На американський штат Техас ввечері 21 березня обрушився торнадо, інформація про постраждалих наразі не надходила, повідомляє NBC. При цьому значних збитків у результаті торнадо завдано лише ряду будівель. Зокрема, у місті Джексборо постраждали притулок для тварин та школа. За даними Національної метеорологічної служби США, наразі загроза торнадо зберігається у штатах Техас та Оклахома. Раніше в результаті торнадо, який обрушився на американський штат Кентуккі, загинуло 77 людей. Торік у березні в американському штаті Алабама жертвами торнадо стали п'ять людей.


Погода

У вівторок, 22 березня, у Чикаго протягом дня триматиметься хмарна погода, часом ітиме невеликий дощ. На стовпчиках термометрів +11…+12°С.

В Україні буде суха, сонячна та тепла погода. Подекуди сильний вітер. Температура повітря вдень коливатиметься в межах +10…+15 градусів.




Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Svoboda Express

11 views0 comments

Comments


bottom of page