top of page
Writer's pictureURC Radio

Fresh Daily News (Новини українською) - 03/22/2021


Політика

Президент Джо Байден розкритикував Туреччину за вихід зі Стамбульської конвенції

Після того як 20 березня стало відомо, що президент Туреччини Реджеп Ердоган вивів країну зі Стабульської конвенції, президент США Джо Байден приєднався до світових лідерів і міжнародних організацій, які різко засудили такий крок. У заяві Байдена, оприлюдненій 21 березня, йдеться про те, що США «глибоко розчаровані» рішенням Туреччини, яке стало «приголомшливим кроком назад» у світовій боротьбі за припинення насильства щодо жінок. Генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич назвала це «руйнівною новиною». Свою стурбованість у зв’язку з рішенням Анкари висловили в Євросоюзі, зокрема у Німеччині та Франції.


Світ

Євросоюз не готовий ділитися вакцинами від коронавірусу з бідними країнами

Європейський союз не буде ділитися вакцинами від коронавірусу з бідними країнами поки не покращиться ситуація з виробництвом і постачанням вакцин в ЄС. Про це заявила очільниця Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, передає Deutsche Welle . «Зараз є надзвичайний тиск в країнах-членах, щоб вони самі отримали вакцини», — сказала вона. Та додала, що ЄС продовжить підтримувати механізм Всесвітньої організації охорони здоровʼя COVAX щодо забезпечення вакцинами країн, що розвиваються. За словами фон дер Ляєн, у рамках цього механізму 52 бідні країни вже отримали 30 мільйонів доз вакцини.


Економіка

Перезидент Володимир Зеленський анонсував запровадження економічних паспортів

Президент Володимир Зеленський обіцяє, що незабаром на персональному рахунку кожного неповнолітнього українця будуть накопичуватись кошти за користування та видобутку надр країни, про це глава держави повідомив у відеозверненні. "Хочу повідомити, що незабаром ми запропонуємо механізм для втілення в життя однієї з моїх передвиборчих обіцянок – а саме про економічний паспорт українця. За ним усі діти, народжені в Україні, до моменту настання 18 років зможуть отримати кошти від користування та видобутку надр України, що будуть накопичуватися на їхньому персональному депозитному рахунку в банку. І після досягнення повноліття зможуть бути витрачені ними на здобуття вищої освіти.


Технології

Facebook готує запуск дитячого Instagram

Компанія Facebook працює над створенням версії застосунку Instagram для дітей віком до 13 років, про це повідомляє Bloomberg. За даними видання, новий застосунок анонсували на внутрішній нараді. Однак дитячу версію ще не запустили. Наразі Instagram вимагає, щоб користувачі мали вік не менше 13 років. “Діти все частіше запитують своїх батьків, чи можуть вони приєднатися до додатків, які допомагають їм не відставати від своїх друзів. Зараз для батьків не так багато варіантів, тому ми працюємо над створенням додаткових продуктів, як, наприклад, з Messenger Kids – які підходять для дітей, якими керують батьки”, – сказав речник Facebook Джо Осборн. Технічних деталей щодо цього проєкту у компанії поки не розголошують.


Діаспора

Конґрес Українців Канади закликав громаду підтримати кампанію за визнання Голодомору

Конґрес Українців Канади закликав громаду підтримати розпочату 18 березня кампанію за визнання Голодомору в Атлантичній Канаді, надіславши листа членам місцевих законодавчих асамблей. Мета кампанії – офіційно визнати Голодомор як акт геноциду та встановити щорічний День пам’яті жертв Голодомору в провінціях Ньюфаундленд та Лабрадор, Нью-Брансвік, Нова Шотландія та Острів Принца Едварда. «Протягом десятиліть Радянська влада приховувала і заперечувала Голодомор ми сподіваємось на співпрацю з українською канадською громадою в Атлантичній Канаді та урядами провінцій, щоб усі канадці дізнались про Голодомор, сказав Виконавчий Директор Конґресу Ігор Михальчишин.


США, Ілліной, Чикаго

За кілька тижнів у США почнеться нашестя цикад

Із кінця квітня до початку травня у США від Іллінойса на північному заході до Джорджії на півдні й до Нью-Йорка на північному сході розпочнеться унікальне явище, що трапляється лише на цій території, - нашестя цикад. Комахи виду Brood X, що живуть під землею 17 років, їдять коріння й виходять лише раз за цей період, щоб на поверхні знайти партнера для спарювання, пояснюють науковці. Самці починають "співати", приваблюючи самиць, гучність цвіркотіння іноді сягає рівня 100 децибел. Увесь процес триває лише кілька тижнів. Новонароджені личинки закопуються у землю, оселяються в норах та починають новий 17-річний цикл. Виводок Brood X востаннє з'являвся у 2004 році. Ці комахи не кусають і не жалять, не переносять збудників хвороб і не є отруйними.


Мистецтво, культура і шоу-біз

Amazon не продаватиме книжки, у яких ЛГБТ-ідентичність описано як психічне захворювання

Компанія Amazon вирішила не продавати книжки, у яких ідентичності ЛГБТК+ розглядаються як психічні захворювання. Про відповідне рішення компанія повідомила у відповідь на запит чотирьох американських сенаторів- республіканців, до керівника компанії Джеффа Безоса після видалення з платформи Amazon, Kindle і Audible книжки «Коли Гаррі став Саллі» консервативного автора Райана Андерсона, яка була видана в 2018 році. Про це повідомляє The Wall Street Journal. В Amazon заявили, що надають своїм клієнтам «доступ до різних точок зору, у тому числі до книжок, які деякі клієнти можуть вважати небажаними”, однак залишають за собою право не продавати певний контент, - йдетьсяу заяві компанії.


Погода

Понеділок, 22 березня, у Чикаго буде хмарним, але без опадів. Вдень буде по весняному тепло. Стовпчики термометрів піднімуться до 16-18 градусів тепла. Україну не покидають сніг, дощі та нічні морози. Денна температура від 3 до 8 градусів тепла.



Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Selfreliance Federal Credit Union

7 views0 comments

Comments


bottom of page