top of page

Fresh Daily News (Новини українською) - 03/21/2022

Updated: Mar 21, 2022


Політика

Джо Байден обговорить введення миротворців в Україну під час візиту до Польщі

Президент США Джо Байден, який їде в Європу на екстрений саміт НАТО, під час візиту до Польщі 25 березня обговорить питання введення миротворчого контингенту в Україну. Про це повідомила пані посол США в ООН Лінда Томас-Грінфлід, передає Укрінформ. Вона зазначила, що США не збираються відправляти свої війська в Україну, але підтримають своїх союзників по НАТО у разі нападу на них. «Що я можу сказати, то це те, що наразі американських військ в Україні не буде. Президент ясно сказав про це. Інші країни НАТО можуть вирішити, що вони хочуть вести війська на територію України. Це буде рішення, яке вони мають ухвалити», — наголосила Томас-Грінфлід. Водночас, прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон розглядає можливість візиту до Києва, щоб продемонструвати підтримку України, повідомляє Daily Mail з посиланням на джерела. Тим часом перемовини між українською та російською делегаціями можуть відновитися в понеділок, 21 березня. Про це повідомив радник керівника Офісу Президента України Олексій Арестович.


Президент України увів у дію рішення, що призупиняє діяльність 11 проросійських партій

Президент України Володимир Зеленський увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони від 18 березня щодо призупинення діяльності окремих політичних партій. Відповідний указ опублікований на сайті глави держави, повідомляє Укрінформ. У документі зазначено перелік 11 політичних сил. Заборона діяльності низки проросійських політичних партій має на меті завадити зусиллям спрямованим на розкол українського суспільства. Про це написав секретар РНБО Олексій Данілов у Фейсбуці. «Це рішення унеможливить дії тих політиків-колабораціоністів, які протягом всієї своєї діяльності сповідують проросійську позицію і поділяють фашистську ідеологію «русского мира». Це рішення має на меті завадити зусиллям спрямованим на розкол українського суспільства та підштовхування до співпраці з ворогом. Є ворог зовнішній, а є його представники всередині країни, і ця п‘ята колона має припинити своє існування», - наголосив Данілов.


Війна РФ проти України

Вторгнення Росії в Україну - день двадцять шостий

21 березня — триває двадцять шоста доба протистояння українців військовій агресії РФ. Російські війська продовжують завдавати ударів по важливих об’єктах цивільної інфраструктури та житлових кварталах українських міст, пише Суспільне. Зокрема, в Маріуполі війська РФ обстрілювали металургійний комбінат “Азовсталь”, східні околиці та центр міста. Крім того, російська авіація скинула бомбу на школу мистецтв де переховувалися від обстрілів близько чотирьохсот мирних людей. У Києві було завдано авіаудару по Подільському району. За даними Офісу генпрокурора загинули вісім людей. У Святошинському районі Києва уламки сняряду потрапили у житловий будинок. Внаслідок обстрілів військами РФ у Сумах стався витік аміаку із заводу "Сумихімпром". Зона ураження становить близько 2,5 км. Аварію ліквідовано. На понеділок погоджено 11 гуманітарних коридорів у декількох областях.


Економіка

Проведення посівної в Україні та загроза продовольчої кризи

Війна Росії проти України загрожує погіршити проблему голоду в світі, адже 30% експорту пшениці припадає на Україну та Росію. Саме з України продовольча програма ООН минулого року закупила більше половини своїх поставок для нужденних. В ООН заявляють – війну в Україні треба зупинити негайно, щоб не допустити погіршення голоду в країнах, що потерпають від конфліктів, таких як Ємен та інші. Попри небачені виклики, українські агровиробники готуються до посівної. Голова міжнародного агрохолиднга «МХП» Джон Річ говорить, що провести посівну можливо якщо ситуація не змінюватиметься. За його словами, у компаніїї все для цього готово. Натомість, каже - «малим і середнім фермерам необхідний робочий капітал. Надзвичайно важливо, щоб уряд допоміг... Однозначно є проблеми логістики. Величезне питання – наявність добрив». В районах бойових дій не можна буде провести посівну в звичному обсязі, кажуть аграрії. Втім, попри це, Україна буде забезпечена продуктами харчування в повному обсязі проблеми будуть скоріше для світу, кажуть експерти.


Авто – мото

Volkswagen та BMW призупинили виробництво в Європі через брак запчастин з України

Європейські автоконцерни змушені тимчасово зупинити виробництво через брак автомобільних кабелів, що виготовляються на українських підприємствах. Зокрема, роботу призупинили заводи Volkswagen та BMW, повідомляє Financial Times. За даними видання, на території України необхідну продукцію випускали близько 40 заводів. За оцінками AutoAnalysis, вони забезпечували 20% європейських поставок дротів. Ці запчастини також виробляються в інших країнах Східної Європи та у Північній Африці. Зокрема, автоконцерн BMW зупинив роботу двох заводів у Німеччині та заводу Mini у Великій Британії. Водночас у Volkswagen зазначили, що 9 із 11 її постачальників в Україні продовжують роботу, але знизили потужність. Як пише видання, дроти вважаються не найважливішим компонентом, але без них неможливо розпочати збірку автомобіля. До того ж вони виробляються за індивідуальним замовленням, адже кожна марка авто має свої особливості.


США, Ілліной, Чикаго

Джордж Буш та Білл Клінтон відвідали українську церкву в Чикаго

Колишні президенти США, Білл Клінтон та Джордж Буш відвідали українську католицьку церкву Святих Володимира та Ольги в Чикаго. На знак солідарності з народом України, Клінтон та Буш взяли участь в церемонії покладання квітів. "Америка підтримує народ України в боротьбі за свободу і проти агресії", - написав колишній президент США від Демократичної партії Білл Клінтон у Twitter. Він розмістив також відео церемонії. Джордж Буш, колишній президент США від Республіканської партії, твітує: "Америка солідарна з Україною в боротьбі за її свободу та майбутнє". Представники Церкви подякували колишнім американським президентам за візит. "Тепер Україна є фортецею боротьби за свободу", - йдеться у зверненні Церкви у Facebook.


Діаспора

Ресторатори Чикаго зібрали для України 500 тисяч доларів

Кулінарна спільнота Чикаго (США) зібрала у рамках ініціативи #ChicagoChefsCookForUkraine для потреб українців 500 тис. доларів. Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомив Київський комітет Міжнародної організації міст-побратимів Чикаго (Kyiv Committee of Chicago Sister Cities International). «Дякуємо кулінарній спільноті Чикаго за величезну підтримку України. Захід #ChicagoChefsCookForUkraine пройшов з величезним успіхом: понад $500 тисяч було зібрано для World Central Kitchen – мільйон обідів для сімей в Україні, Польщі, Румунії, Молдові та Угорщині у рамках акції #ChefsForUkraine, проведеної у відповідь на гуманітарну кризу, спричинену війною», – йдеться в дописі. Нагадаємо, що організація вже роздала мільйон обідів для біженців з України.


Погода

У понеділок, 21 березня, у Чикаго хмарно з проясненнями. Без опадів. Вдень температура підніметься до 17-18 градусів тепла.

В Україні цього тижня синоптики прогнозують потепління. Без опадів. Температура вдень сягне позначки +10 …+12°С.




Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Svoboda Express

4 views0 comments

Comments


bottom of page