top of page

Fresh Daily News (Новини українською) - 03/18/2022

Updated: Mar 18, 2022


Політика

У Латвії Сейм закликає закрити повітряний простір над Україною

У Латвії Сейм 17 березня, ухвалив рішення, в якому закликає країни ООН негайно домовитися про створення безпольотної зони над Україною задля збереження життя людей, зокрема, щоб гарантувати безпеку українських атомних станцій. Про це повідомляє Delfi. Сейм посилається на резолюцію президента України Володимира Зеленського від 28 лютого, у якій він просить оголосити повітряний простір над Україною безпольотною зоною. Депутати відзначають, що російські агресори використовують на території України дедалі більш жорстку тактику і зброю, атакують цивільних людей і масово бомблять цивільні об'єкти. Напередодні, під час свого виступу перед обома палатами Конгресу, Володимир Зеленський закликав США та західних союзників зробити все можливе, аби закрити небо над українською територією. Речниця Білого дому Джен Псакі, своєю чергою, вкотре заявила, що Вашингтон не зацікавлений у початку третьої світової війни, до чого, за словами Білого дому, може призвести закриття неба над територією України.


Війна РФ проти України

Війна Росії проти України - день двадцять третій

18 березня — двадцять третій день війни Росії проти України. Російські окупаційні війська продовжують наступ, але цілі щодо розгрому угруповань Збройних сил України, виходу на адміністративні кордони Донецької і Луганської областей, встановлення контролю над лівобережною частиною України не виконані, про це повідомили в Генштабі, пише Суспільне. Командування збройних сил Росії продовжує вживати заходів щодо поповнення втрат особового складу за рахунок іноземців. Росія підібрала близько 1000 добровольців із представників, так званої армії Башара Асада та "Хезболли". З Маріуполя виїхали майже 800 приватних авто, люди також виходили з міста пішки. До Запоріжжя доїхало більше ніж 2000 людей, але потік не припиняється. Всього гуманітарними коридорами 17 березня було евакуйовано 3810 людей.


Економіка

США створили спеціальну структуру для пошуку активів російських олігархів

США оголосили про початок роботи спеціальної групи (Russian Elites, Proxies, and Oligarchs (REPO) multilateral task force), яка займатиметься пошуком та арештом активів російських еліт та олігархів, а також використовуваних ними підставних осіб. У ній беруть участь США, Великобританія, Канада, Японія, Німеччина, Франція, Італія та Єврокомісія, передає Голос Америки. Глава Мінфіну США Джанет Єллен пообіцяла, що із запуском групи тиск на російські еліти збільшиться і всі зусилля будуть спрямовані на «заморожування та арешт активів цих осіб в юрисдикціях по всьому світу», щоб унеможливити переховування «нечесно отриманих доходів». Мінфін надав учасникам робочої групи REPO список із 50 осіб, пошук активів яких є пріоритетним для США. З цього списку оприлюднено прізвища 28 людей, які перебувають під санкціями кількох країн, включно із США. Окремо було обговорено, як притягувати до відповідальності фізичних осіб та кампанії, які допомагають переміщати та ховати активи олігархів, які потрапили під санкції.


Соціум

В Україні щоранку буде хвилина мовчання за загиблими на війні

Президент України Володимир Зеленський 16 березня підписав указ про загальнонаціональну хвилину мовчання за загиблими внаслідок збройної агресії Росії проти України. Хвилина мовчання проводитиметься щодня о 9:00. «Щоранку о 9-й годині на всій території нашої держави будемо згадувати українців, які віддали своє життя. Усіх, хто воював. Усіх військових і усіх цивільних. Дорослих і дітей. Усіх, хто міг би ще жити, якби Росія не почала цю війну», – заявив Зеленський під час звернення 16 березня. Управління Верховного комісара ООН із прав людини повідомило, що з початку бойових дій в Україні загинули 726 цивільних жителів, серед яких 52 дітей, також 1174 людини зазнали поранень, із них – 63 дитини, передає Радіо Свобода. Це дані від 24 лютого до 15 березня, які організація змогла офіційно підтвердити.​ Водночас в ООН додали, що реальні втрати є набагато вищими.


Технології

Понад 50 тисяч твітів містили брехню про війну в Україні

Соцмережа Twitter видалила або позначила як недостовірні понад 50 тисяч дописів, що містили оманливу або неточну інформацію щодо війни РФ проти України. Про це повідомила віцепрезидент із публічної політики Twitter Шинейд МакСвіні. За її словами, зокрема, у соцмережі публікували старі відео конфліктів, які видавали за нібито зняті в Україні. Також зазначається, що з початку повномасштабного російського вторгнення в Україну Twitter видалив понад 75 тисяч профілів, що містили спам та маніпуляції. Крім того, соцмережа почала додавати позначки для багатьох профілів державних ЗМІ з Білорусі, а також позначила один профіль державного засобу масової інформації в Україні, але не уточнюється який саме. "Ми додаємо відповідні позначки до урядових профілів, що відповідають визначеним критеріям, щоб забезпечити додатковий контекст. Цього тижня ми плануємо забезпечити позначки урядових профілів для урядових профілів з України", — додала віцепрезидент компанії.


США, Ілліной, Чикаго

У Чикаго провели акцію проти російського вторгнення в Україну

В Українській околиці міста Чикаго відбулась акція проти російського вторгнення та війни в Україні. Про це повідомила пресслужба Генерального консульства України в Чикаго. «Під час свого виступу Генеральний консул України Сергій Коледов закликав усіх об’єднувати зусилля для надання всебічної підтримки Україні та українцям, які постраждали від дій путінського режиму, а також продовжувати тиск на бізнеси, які і далі працюють з російськими окупантами», – повідомили у консульстві. Підтримати українців прийшли – сенатор Дурбін і конгресмен Квіглі, які відстоюють інтереси української громади та України ще з 2013 року. Також до акції приєдналися представники польської, литовської, латвійської, естонської та білоруської громад міста Чикаго. Генконсульство подякувало учасникам протестного заходу за підтримку, а також анонсувало наступну акцію, що відбудеться у неділю, 19 березня.


Мистецтво, культура, шоу-бізнес

Земфіра у кліпі на пісню «Не стріляйте» показала кадри війни в Україні

Відтоді, як на території України почалася війна, деякі російські зірки почали засуджувати дії російської влади та публічно демонструвати свою громадянську позицію. Зокрема, співачка Земфіра раніше публікувала дописи з закликами припинити війну. Нині ж вона у своєму YouTube-каналі виклала відео на пісню "Не стреляйте" у версії гурту The Uchpochmack, заснованому разом із її племінниками. У ролику виконавиця показала моторошні кадри війни в Україні: як російські окупанти обстрілюють житлові будинки, руйнують міста, вбивають людей. Разом з тим Земфіра у кліпі висвітлила, як минають антивоєнні мітинги в РФ, як поліція забирає росіян до відділків. Окрім цього, на своєму YouTube-каналі співачка видалила майже всі відео. Вона залишила лише кліп "Не стреляйте" та кавер на пісню "Відпусти" гурту "Океан Ельзи".


Погода

У п’ятницю, 18 березня, у Чикаго протягом дня буде хмарно та дощитиме. Денна температура +5…+6°С.

В Україні суха, переважно сонячна, погода. Подекуди рвучкий вітер. Вдень від 1 до 4 градусів тепла.



Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Svoboda Express

6 views0 comments

Comments


bottom of page