top of page

Fresh Daily News (Новини українською) - 03/15/2022


Політика

Зеленський у середу виступить перед Конгресом США

Президент України Володимир Зеленський виступить з віртуальним зверненням до Конгресу США у середу о 9:00 за місцевим часом. Про це йдеться у листі, надісланому членам Палати представників і Сенату спікером Палати представників Ненсі Пелосі та лідером більшості у Сенаті Чаком Шумером, повідомляє CNN. Пряма трансляція відеозверненя буде доступна для загального перегляду. Лідери Конгресу зазначили, що з нетерпінням чекають на звернення Президента Володимира Зеленського та хочуть передати свою підтримку українцям у той час, як вони мужньо захищають демократію. Тим часом Білий дім розглядає можливість поїздки президента США Джо Байдена до Європи впродовж найближчих тижнів, під час якої обговорюватиметься ситуація в Україні, повідомив телеканал NBC News. Водночас парламент Естонії вирішив закликати країни-члени ООН закрити небо над Україною від російсько-окупаційних військ. Це перше рішення парламенту країни, що входить до ЄС та НАТО.


Війна РФ проти України

Війна Росії проти України - день двадцятий

15 березня — двадцятий день вторгнення російських військ в Україну. Президент України Володимир Зеленський направив Раді проєкт про продовження воєнного стану після 26 березня. Також анонсував максимальну дерегуляцію бізнесу, аби українці продовжували працювати і підтримувати економіку. ЄС та США продовжують запроваджувати санкції проти Росії. За даними ЗМІ, РФ просить підтримки Китаю, але публічно це спростовує, пише Суспільне. Російські війська намагаються атакувати Миколаїв, не припиняють обстріли на Харківщині, Сумщині, також намагаються прорвати лінію оборони на Донецькому напрямку. Водночас в Генштабі повідомляють про деморалізований стан військ РФ через те, що план Кремля захопити Україну за три дні — провалився, що призводить до відмов військовослужбовцями ЗС РФ виконувати накази командування.


Економіка

МВФ не виключає дефолт Росії, в РФ говорять про сплату боргів в рублях

Дефолт Росії за зовнішніми боргами більше не є "неймовірним". Про це заявила директорка-розпорядниця МВФ Крісталіна Георгієва в інтерв'ю CBS. "Росія має гроші, але не має до них доступу", - сказала вона. Георгієва очікує "глибокої рецесії" в Росії. Втім, за її словами не варто очікувати світової фінансової кризи, через ці події. В Росії заперечили "чутки" про дефлот, однак, заявили, що країна може сплатити зовнішній борг рублями, якщо не матиме доступу до валютних резервів. 16 березня Росія має сплатити 117 млн доларів за двома виплатами з обслуговування зовнішнього боргу, пише Reuters. Російський міністр фінансів Антон Сілуанов заявив, що Росія зможе сплачувати за зовнішні борги в рублях. Ці виплати можна буде конвертувати у валюту, після розмороження золотовалютних резервів, пише RІА. Жоден з контрактів, за якими має бути проведено виплату у середу, не передбачає можливості виплати в рублях, пише FT.


Світ

Члени ЄС узгодили новий пакет санкцій проти Росії

Країни – члени ЄС узгодили четвертий пакет санкцій проти Росії після її вторгнення в Україну, повідомив офіс французького головування в ЄС. Частиною пакету буде скасування торговельного статусу Росії як «країни найбільшого сприяння». Цей крок може дати змогу ЄС забороняти або запроваджувати штрафні мита на російські товари і поставить Росію на один рівень із Північною Кореєю або Іраном, передає Радіо Свобода. Дипломати заявили, що санкції будуть включати заборону на імпорт російської сталі й заліза, заборону на експорт предметів розкоші, включаючи автомобілі вартістю понад 50 000 євро, а також заборону на інвестиції в нафтові компанії й енергетичний сектор. 15 осіб будуть додані до списку російських олігархів-мільярдерів, проти яких застосують санкції ЄС, повідомили дипломати. Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн також заявила, що пакет заблокує доступ Росії до коштів Міжнародного валютного фонду і Світового банку.


Соціум

В Україну заборонили ввозити всю видавничу продукцію з Росії

Держкомтелерадіо, яке відповідає за інформаційну політику в Україні, призупинило видачу та дію дозволів на ввезення видавничої продукції з території Росії, про це йдеться на сайті установи. Дію всіх раніше виданих дозволів на ввезення такої продукції зупиняють. Рішення ухвалили для «недопущення культурного та інформаційного впливу держави-агресора на суспільні настрої українців». Раніше низка українських організацій закликала світову книжкову спільноту зупинити поширення російських наративів через книговидання та інші культурні продукти. Вони закликають зупинити розповсюдження книг російських авторів, купівлю прав у російських видавців, продаж власних ліцензій російським видавцям, припинити надання грантів на переклади творів сучасних російських авторів тощо.


Технології

Facebook знову заборонив бажати Путіну смерті

Компанія Meta заборонила бажати смерті Путіну та розповсюджувати ненависницький контент про росіян. Таким чином Facebook знову змінює політику модерації, передає Reuters. "Ми не дозволяємо заклики до вбивства глави держави… Отже, щоб усунути будь-яку двозначність щодо нашої позиції, ми ще більше звужуємо наші правила", – сказав президент Meta з комунікації Нік Клегг. Він зазначив, що політика щодо мови ворожнечі не буде змінюватися для росіян. За його словами, Meta виступає проти русофобії і в компанії "немає терпимості до закликів до геноциду, етнічної чистки чи будь-якої дискримінації, переслідування чи насильства щодо росіян на платформі". "Зараз ми звужуємо фокус, щоб чітко вказати в керівництві, що це ніколи не повинно інтерпретуватися як потурання насильству проти росіян в цілому", – написав Нік Клегг.


Мистецтво, культура, шоу-бізнес

Сергія Жадана висунули на Нобелівську премію з літератури

Комітет літературознавчих наук польської академії наук висунув письменника і музиканта Сергія Жадана на Нобелівську премію з літератури, про це йдеться на сайті комітету. "Жадан – один з найвидатніших поетів України та чудовий прозаїк, твори якого перекладено багатьма мовами й відзначено численними нагородами, – на нашу думку, лауреат Нобелівської премії. Його голос як поета протягом багатьох років мав особливе значення для українців. Вільна Україна значною мірою говорить і думає словами Жадана, уважно їх слухає. Сьогодні поет у своєму Харкові. І він бореться". Нагадаємо, що Жадан також – громадський активіст. Зараз письменник долучився до волонтерського руху та збирає амуніцію для добровольчих батальйонів у Харкові. Крім того, майже кожного ранку він викладає у фейсбуці фото самотнього, спорожнілого, але прекрасного Харкова та пише зворушливі тексти про рідне місто, які, можливо, після війни стануть основою для його нової книги...


Погода

У вівторок, 15 березня, у Чикаго триматиметься переважно хмарна погода. Без опадів. На стовпчиках термометрів +10…+13°С.

В Україні середина березня очікується сонячною та теплою. У більшості регіонів опадів не передбачається. Вдень від 4 до 10 градусів тепла.



Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Svoboda Express

6 views0 comments

Comments


bottom of page