top of page
Writer's pictureURC Radio

Fresh Daily News (Новини українською) - 03/15/2021

Updated: Mar 15, 2021


Політика

США засудили масові арешти депутатів в Росії

США засудили масові арешти в Росії і закликали «припинити переслідувати незалежні голоси». З відповідною заявою виступив Держсекретар США Ентоні Блінкен, після повідомлень про те, що в суботу на форумі «Муніципальна Росія» було заарештовано майже 200 осіб, передає Голос Америки. Арешти почались лише через годину після його початку. Російського опозиціонера Іллю Яшина було заарештовано прямо під час інтерв’ю для преси. Він розмістив відео свого арешту в соцмережах. Проведення форуму муніципальних депутатів, який мав відбутись у Москві 13-14 березня, організувала російська громадська організація «Об’єднані демократи». Поліція в Москві повідомила, що підставами для затримання стали співробітництво з «небажаною організацією» та порушення санітарно-епідеміологічних вимог, пишуть російські ЗМІ.


Економіка

Кількість авіапасажирів у США сягнула рекордного рівня з березня 2020 року

Минулої п'ятниці через рамки огляду в американських аеропортах пройшли 1,357 млн пасажирів, повідомило Управління транспортної безпеки США. Це найвищий показник з 15 березня 2020 року, що означає, що авіаційна галузь в США поступово починає відновлюватися після різкого спаду, пов'язаного з пандемією. Минулого року попит на авіаперевезення в США знизився на 60% у порівнянні з попереднім роком. Однак зростання числа американців, що пройшли вакцинацію, сприяло збільшенню попиту на авіаквитки. Втім, п'ятничні показники були все ще на 38% нижче, ніж до пандемії.


Соціум

Влада Міннеаполіса заплатить $27 млн родині Джорджа Флойда

Місто Міннеаполіс погодилося виплатити $27 мільйонів для врегулювання позову від сім’ї Джорджа Флойда, який помер після затримання поліцейськими, після чого в країні відбулись протести, повідомляє Reuters. Минулого року рідні Флойда звернулися до суду на місто і поліцейських, запевняючи, що правоохоронці застосували надмірну силу при затриманні й порушили конституційні права людини. Сестра загиблого заявила, що її сім'я рада, що ця частина їхнього шляху до правосуддя вирішена, а сам Флойд, за її словами, "після смерті показав світові, як жити". За словами адвоката родини, ця угода стала найбільшим досудовим врегулюванням судового процесу в справі про неправомірну смерть в історії країни.


Технології

Facebook запустила застосунок Instagram Lite

Корпорація Facebook оголосила про запуск спрощеної версії Instagram під назвою Lite у 170 країнах світу. Про це йдеться у блозі компанії. Це окремий застосунок, який працює лише на пристроях з операційною системою Android. У новому Instagram Lite можна листуватися через особисті повідомлення, а також записувати та публікувати відео. Користувачі зможуть дивитися короткі ролики Reels, але записувати їх не зможуть у цій версії. Важливо, що в Instagram Lite відсутній торговельний майданчик. Наразі у застосунку немає реклами, але Facebook планує додати монетизацію в майбутньому. У компанії зазначили, що Instagram Lite займає лише 2 МБ, користувачі зможуть запускати застосунок навіть при слабкому сигналі мережі.


США, Ілліной, Чикаго

Через снігову бурю в Колорадо тисячі будинків без електрики, скасовані авіарейси

Незвично сильні снігові опади в Колорадо призвели до скасування понад 2 тисяч авіарейсів з аеропорту Денвера - столиці штату. За даними ЗМІ у деяких місцевостях випало понад 60 сантиметрів снігу, і якщо опади не припиняться, то через день сніговий покрив може збільшитись до 120 сантиметрів. В штаті перекрили для руху автостраду I-25, а понад 10 тисяч домів по всьому Колорадо залишились без електрики. Екстрені служби намагаються відновити постачання енергії. Крім Колорадо, шторм зачепив частину штатів Вайомінг та Небраска. У деяких місцях снігова буря супроводжувалась блискавками. Губернатор штату Колорадо залучив до подолання наслідків негоди Національну гвардію, закликавши мешканців залишатись вдома.


Діаспора

В Україні переклали й видали американський посібник з лікування контузій

Напередодні Дня українського добровольця, який відзначають 14 березня, українським військовим медикам передали новий посібник з лікування контузій. Він є перекладом американського підручника. Книгу видали коштом Американсько-української медичної фундації, яку створили американські лікарі українського походження, і це вже третя книга для українських військових медиків, видана на пожертви діаспори. «Місія фундації сконцентрована на перекладі найкращих медичних книг американської медицини і їх виданні для потреб української медицини», - каже представниця організації в Україні Наталія Шульга. Перші 500 примірників посібника уже надійшли в Україну і безоплатно передані Збройним Силам, шпиталям, центрам реабілітації.


Мистецтво, культура і шоу-біз

Джамала випустила новий альбом під назвою "Ми"

Українська співачка Джамала випустила новий студійний альбом під назвою "Ми", про це вона повідомила на своїй сторінці у соцмережі. "Це дуже особливий для мене альбом. І не тільки тому, що в ньому піднімаються особисті теми, а ще й тому, що він натхненний людьми, нашими з вами почуттями", - написала Джамала. За її словами, лейтмотивом всіх композицій є вдячність, віра в себе, в своїх дітей, щоб з них могли вирости справжні люди. "Щоб полюбити себе, потрібно мати силу, яка і є у нас всередині. Але ми постійно слухаємо інших, немов хтось може краще знати, як нам жити. Сила в тобі! Любов в тобі! Віра в тобі!"", - написала співачка.


Погода

У понеділок, 15 березня, у Чикаго весь день буде хмарно, але без опадів. Вдень стовпчики термометрів показуватимуть +6…+7°С.

В Україні попри відлигу і оманливе потепління, синоптики попереджають про ожеледь і нову порцію снігу з дощем. Температура вдень від +5 до +8 градусів.



Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Selfreliance Federal Credit Union

8 views0 comments

Comments


bottom of page