top of page

Fresh Daily News (Новини українською) - 03/14/2022

Updated: Mar 14, 2022


Політика

Чергові переговори між РФ та Україною 14 березня

У понеділок зранку розпочався четвертий раунд перемовин між Україною та РФ у форматі відеоконференції. Українська та російська сторони висловлюють свої уточнені позиції. Комунікація йде, але важко, повідомив радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк у Twitter. «Причина розбіжностей у тому, що ми маємо дуже різні політичні системи. Україна – це вільний діалог у суспільстві та обов'язковий консенсус. Росія – це ультимативне придушення власного суспільства», - зазначив він. Завдання української делегації у переговорах із представниками російської федерації - зробити все, щоб відбулася зустріч президентів. Про це заявив Президент України Володимир Зеленський напередодні у своєму відеозверненні, повідомляє Укрінформ. Як позитивний приклад попередніх раундів переговорного процесу він назвав організацію 10 гуманітарних коридорів.


Війна РФ проти України

Вторгнення Росії в Україну - день 19-й

14 березня — дев'ятнадцятий день вторгнення Росії в Україні. Українські військові тримають оборону Києва, Чернігова, Харкова та інших міст. Водночас окупанти РФ є в Херсонській області, Мелітополі, у місті Волноваха на Донеччині, яке повністю зруйноване. Бої ідуть в Сумській області, РФ обстрілює Житомирщину, Миколаїв. За даними Генштабу, РФ готує наступ на Бровари, Харків, Суми та Сєвєродонецьк, повідомляє Суспільне. Київ сьогодні зазнав атак ворога. Рано вранці снаряд потрапив у 9-ти поверховий житловий будинок на Оболоні. Одна людина загинула,10 отримали поранення. Уламки російської ракети впали на дорогу на Куренівці в Києві. У МАГАТЕ 13 березня повідомили, що персонал Чорнобильської АЕС більше не може проводити ремонт та технічне обслуговування станції через фізичну та психологічну втому. Лінію, яка живить Чорнобильську АЕС та Славутич, знову пошкодили окупанти після того, як «Укренерго» відремонтував її.


В Ірпені окупанти розстріляли американського журналіста

13 березня, у неділю, російські війська в Ірпені Київської області розстріляли авто з американськими журналістами. Загинув журналіст Брент Рено, він працював для The New York Times, але в цього разу був в Україні не за їхньою акредитацією. У виданні Time повідомили, що Рено працював на них. Він висвітлював глобальну кризу біженців, пише Суспільне. Ще п'ятеро людей, зокрема американський журналіст, фотокореспондент Хуан Арредондо дістали поранення. За словами останнього, разом із Брентом Рено вони намагалися зняти, як відбувається евакуація жителів Ірпеня, але після перетину блокпосту біля мосту по них почали стріляти. Хуан бачив, що Брент Рено був поранений у шию. За даними фонду "Справедливість для журналістів" (JFJ), з початку війни Росії проти України було вбито трьох журналістів та скоєно 10 замахів на вбивство.


Економіка

Мотоцикли, тютюн, хутро та парфуми: товари, які заборонять ввозити зі США до РФ

Сполучені Штати на 19 сторінках опублікували перелік товарів розкоші, які забороняється ввозити до Росії в рамках санкцій. Про це йдеться у проєкті рішення Міністерства торгівлі, яке буде опубліковано 16 березня. Заборонено експорт до країни-агресора як слабких (пиво, вино) так і міцних (ром, віскі, горілка, текіла) алкогольних напоїв. Також РФ не зможе купувати у Штатів тютюнові вироби, зокрема сігари та сігарілли, будь-які парфуми і туалетну воду, вироби з хутра та шкіри, шовку. Крім того, у переліку – туристичне спорядження. Заборона розповсюджується на люксовий одяг та взуття вартістю понад 1000 доларів, дорогоцінне каміння, перлини, срібні прикраси, немонетарне золото, дорогі годинники, піаніно та антикваріат. Крім того, у переліку є двигуни для суден та інше обладнання, окремі нові та вживані транспортні засоби. Так, росіяни вже не зможуть придбати американський мотоцикл чи мопед. До переліку внесено і доларові банкноти, про що стало відомо у суботу.


Соціум

У Німеччині чергові велелюдні демонстрації проти війни РФ з Україною

У неділю на вулиці міст Німеччини вийшли десятки тисяч протестувальників проти війни Путіна в Україні, повідомляє Укрінформ. У Берліні, демонстрація, кількість учасників якої сягала 100 тисяч, проходила на Александерплац. Її ініціювали 42 організації. Учасники висловлювали солідарність з Україною та підтримували людей у Росії, які не бояться виходити на вулиці. Аналогічні мирні мітинги відбулися у різних великих німецьких містах, зокрема Мюнхені, Штутгарті, Гамбурзі, Франкфурті та Лейпцигу. Одночасно близько тисячі людей вийшли на акцію підтримки в Лондоні. Учасники акції також встановили екран з мемами перемоги. У Сан-Хосе, (штат Каліфорнія, США) пройшов мітинг CancelRussia. Мітингувальники вимагали, аби компанії Кремнієвої долини розірвали всі зв'язки з Російською Федерацією.


США, Ілліной, Чикаго

Що відбувається із прийняттям українців США

Минулої п’ятниці Президент США Джо Байден заявив, що США мають прийняти українських біженців. Губернатори Нью-Джерсі та Пенсильванії заявили про готовність прийняти біженців з України у своїх штатах, а у конгресі штату Іллінойс подано відповідний законопроект. Втім, як пояснили «Голосу Америки» адвокати, у США наразі немає системи прийому українців, які втікають від війни з Росією, під статусом чи програмою саме як біженців. Подаватися на політичний притулок чи якусь спеціальну візу, українці також не можуть, пояснює адвокатеса Світлана Угрин, яка практикує право у Чикаго. Інші варіанти - такі як отримання так званого гуманітарного пароля (виняткового дозволу на в’їзд) - можуть зайняти рік чи довше, пояснюють юристки. Отже більшість українців, в кого немає документів на в’їзд у США, подаються на звичайну туристичну візу. Але навіть у випадку близьких родичів, як розповіли Голосу Америки з десяток людей, можлива відмова.


Мистецтво, культура, шоу-бізнес

Вакарчук влаштував імпровізований концерт на львівському вокзалі

Відомий український співак, фронтмен гурту "Океан Ельзи" Святослав Вакарчук влаштував імпровізований концерт на львівському залізничному вокзалі. На фортепіано, яке стоїть на площі, Вакарчук заграв і заспівав з десяток своїх пісень. Послухати музиканта зібралося декілька сотень людей, переважно переселенці, які тікають з гарячих бойових точок. Щодня львівський вокзал приймає приблизно 30 тисяч вимушено переміщених осіб. Тим, кому пощастило почути мініконцерт Вакарчука усміхалися, фотографувалися і підспівували. А от пісня "Не твоя війна" до сліз розчулила і самого музиканта. На сам кінець Святослав Вакарчук разом з публікою виконав гімн України. Від початку війни музикант співає для волонтерів, поранених бійців, днями виступив в Одесі біля Дюку, просто на вулиці. Святослав Вакарчук певен, Україна переможе і звитяга уже близько.


Погода

У понеділок, 14 березня, у Чикаго протягом усього дня триматиметься хмарна погода. Без опадів. Денна температура +12…+14°С.

Найближчі два дні в Україні будуть теплими. На північному сході при цьому ще затримається мороз. Сьогодні буде ясно, температура повітря в більшості областей вдень підвищиться до +4…+8 градусів.



Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Svoboda Express

5 views0 comments

Comments


bottom of page