top of page

Fresh Daily News (Новини українською) - 03/11/2022

Updated: Mar 11, 2022


Політика

Макрон не уявляє дипломатичного розв'язання війни в Україні «найближчим днями»

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що не уявляє дипломатичного рішення стосовно війни в Україні найближчими днями. Про це він сказав на початку саміту ЄС у Версалі, передає Укрінформ. "Ми знову будемо говорити з президентом Путіним найближчими днями і спробуємо побачити, чи будуть рухатися справи з обох сторін", - сказав Макрон. Французький президент не підтримує вступ України до Євросоюзу. «Чи можемо ми відкрити процедуру вступу з країною, яка перебуває у стані війни? Я так не думаю», – сказав він. Тим часом, Європейська рада визнала європейські прагнення України та запропонувала Європейській комісії надати висновки щодо заяв на вступ до ЄС України, Молдови та Грузії, пише Суспільне. Також лідери урядів країн ЄС визнали, що Росія та її поплічниця Білорусь несуть повну відповідальність за війну в Україні й будуть притягнуті до відповідальності за свої злочини.


Росія скликала Радбез ООН, щоб поширювати фейки про біологічну зброю в Україні

Росія надіслала запит в Раду Безпеки ООН щодо проведення 11 березня засідання Радбезу з приводу «військово-біологічної діяльності США на території України». Засідання відбудеться у Нью-Йорку о 10:00 за східноамериканським часом, повідомляє Укрінформ. Росія намагається поширювати фейки дипломатичними каналами для виправдання можливої ескалації воєнних дій в Україні. Раніше РФ множила брехливі повідомлення про те, що в Україні нібито працює мережа спільних з Пентагоном біолабораторій. Спроба запустити такий фейк робилася ще до початку війни. Як заявила у четвер речниця Білого Дому Джен Псакі, «усе це - очевидна хитрість задля обґрунтування подальшого цілеспрямованого, неспровокованого і невиправданого нападу на Україну». «Тепер, коли Росія зробила ці брехливі заяви… ми всі маємо бути насторожі з огляду на можливість застосування Росією хімічної чи біологічної зброї в Україні», - сказала вона.


Війна РФ проти України

Вторгнення Росії в Україну - день шістнадцятий

11 березня — шістнадцятий день від вторгнення Росії в Україну. ЗСУ стримують наступ окупаційних військ. Росія продовжує обстріли Чернігова, Маріуполя, Житомира, Харківської, Сумської області. За даними Генштабу, на території Херсонської області розгортається російська пропаганда, окупанти намагаються домовитися з місцевим населенням та роблять спроби запровадити адміністративно-поліцейський режим. У тимчасово окупованих населених пунктах створюють систему комендатур для підтримання "порядку". Близько 5 ранку російські війська завдали авіаударів по Луцьку, Івано-Франківську, Дніпру, є загиблі. У Чернігові вночі російські окупанти розбомбили стадіон і бібліотеку. Пошкоджено водопровідну мережу.


Економіка

Через війну в Україні інфляція у США та ЄС зростає рекордними темпами

Показник щорічної інфляції в Америці досяг рекордних із 1982 року 7,9%, повідомляє Міністерство праці США. Найбільше зростання відбулось у категоріях: бензин, житло та продукти харчування. The Hill пише, що раніше до подорожчання призвели перебої у мережі поставок і нестача робочої сили, і це знову "вдарило по гаманцю американців попри загалом сильне відродження після пандемії COVID-19". Тепер, як зазначає Reuters, через російську війну в Україні споживчі ціни й далі, ймовірно, зростатимуть, зокрема, через подорожчання палива. Деякі експерти заявили, що загроза ембарго та санкцій, а також зростання небезпеки для вантажів у Чорному морі і репутаційні ризики від співпраці з Росією, фактично зробили російську нафту "токсичним" товаром. Окрім американців, через агресію Росії проти України зростання вартості життя відчувають і європейці. За даними Європейського центробанку, інфляція у єврозоні досягла 5,8%.


Соціум

Українцi із Кремнієвої долини об'єднали зусилля аби переконати великі корпорації розірвати стосунки з Росією

Cancel Russia – таке гасло взяли на озброєння у кремнієвій долині. «Tech-фронт – це програмісти it-шники з різних компаній, яким не все одно, що відбувається, не всі вони українці, але всі вони хочуть одного – зупинити війну», - каже співробітник Google Нік Білгородський. На мітингу у місті Сан-Хосе близько тисячі активістів вимагали компанії Salesforce, Microsoft вийти з російського ринку, передає Голос Америки. Інший спосіб впливу, коли люди всередині компанії створюють групи, чати і намагаються лобіювати своє керівництво робити потрібні речі, каже Нік Білгородський. Інше завдання Tech-активістів - зупинити постачання програмного забезпечення та блокада продажу апаратного забезпечення. Під їх тиском Intel та інші компанії відмовились постачати чіпи до Росії. Робота на допомогу Україні ведеться і в Apple, FB та Google. Щоправда деталі не розголошують. Теch-сотня координує свої дії із запитами України. Їх регулярно публікує віце-прем’єр-міністр Михайло Федоров на своїй сторінці у Twitter.


Технології

Facebook та Instagram тимчасово дозволять заклики до насильства проти Путіна, Лукашенка та армії РФ

Компанія Meta Platforms тимчасово дозволить користувачам Facebook та Instagram з деяких країн закликати до насильства проти російських солдатів, Володимира Путіна та Олександра Лукашенка у контексті вторгнення в Україну. Таке рішення стало серйозною зміною правил компанії щодо мови ненависті (hate speech), насильства та підбурювання, пише Reuters з посиланням на корпоративні листи у яких співробітникам повідомили про послаблення обмежень. Заклики до смерті не будуть дозволені, якщо вони містять інші цілі або мають два індикатори достовірних загроз, такі як місце розташування або спосіб. Прессекретар компанії Meta Енді Стоун пояснив, що Facebook і Instagram не дозволять закликати до насильства проти російських мирних громадян. При цьому в компанії підтвердили, що в деяких країнах заклики до насильства щодо російських солдатів не блокуватимуться.


Мистецтво, культура, шоу-бізнес

Як українські зірки допомагають армії та цивільним

Українська телеведуча Леся Нікітюк від перших днів війни допомагає мирним жителям. З Києва вона поїхала з до свого рідного Хмельницька, де відкрила центр допомоги для біженців. Там можуть залишитися всі, хто цього потребують. Окрім цього, Леся допомагає передавати їжу українським військовим на передову. Відома українська акторка Ольга Сумська намагається у соцмережах комунікувати і об’єднувати людей, аби знайти ліки, їжу для тих, кому це наразі необхідно. Народна артистка та Герой України 84-річна Ада Роговцева займається волонтерством у себе вдома. До неї наші захисники приходять помитися, випрати свої речі та поїсти. Її зять та онук перебувають у добровольчих загонах, донька з невісткою організували волонтерський пункт. Співачка Руслана закликала підтримати сім'ї загиблих українських рятувальників. Відтепер відкрито розрахункові рахунки, на які прийматимуть благодійні кошти, зокрема з-за кордону.


Погода

У п’ятницю, 11 березня, у Чикаго весь день буде хмарним. Дрібний сніг ітиме до середини дня. Вдень на стовпчиках термометрів від 0 до -1°С.

У четвер, 11 березня, практично по всій території України очікується хмарна погода з проясненнями. На Сході буде морозна погода, на решті території очікується до +6°С.



Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Svoboda Express

10 views0 comments

Comments


bottom of page