top of page

Fresh Daily News (Новини українською) - 03/10/2022

Updated: Mar 10, 2022


Політика

Результати перемовин глав МЗС України та Росії Дмитра Кулеби та Сергія Лаврова

Тристороння зустріч міністрів закордонних справ України, Туреччини та Росії відбулася в рамках Анталійського дипломатичного форуму 10 березня. Глава МЗС України Дмитро Кулеба та глава МЗС РФ Сергій Лавров обговорили питання гуманітарного коридору в Маріуполі та припинення вогню, однак сторони не досягли прогресу. Про це заявив глава української дипломатії на пресконференції за підсумками переговорів, передає Укрінформ. Кулеба зауважив, що у Маріуполі наразі найбільш трагічна ситуація. «На жаль, міністр Лавров не був у змозі взяти на себе ці зобов’язання, однак він зв’яжеться з відповідними органами щодо цього питання», - сказав глава МЗС. Можливість припинення вогню російська сторона привʼязала до виконання вимог, висунутих президентом РФ Володимиром Путіним до України. «У звʼязку з цим я хочу підтвердити ще раз, що Україна не здалася, не здається і не здасться», - сказав Кулеба. Міністр констатував, що Київ готовий до дипломатії, шукає дипломатичні рішення, але поки що їх немає, а також відзначив, що Росія бажає, щоб Україна здалася, однак Україна бореться і вона зробила так, що план рф провалився.


Війна РФ проти України

Російські війська розбомбили лікарню та пологовий будинок у Маріуполі

Російські війська 9 березня розбомбили лікарню та пологовий будинок в Маріуполі. Серед персоналу та породіль 17 поранених, повідомив голова Донецької військової адміністрації Павло Кириленко. Президент Володимир Зеленський заявив, що шокований тим, що російські військові розбомбили лікарню. "Маріуполь. Прямий удар російських військ по пологовому будинку. Люди під завалами. Діти під завалами. Це звірство!" - написав він. Незадовго до авіанальоту місцева влада повідомила, що в Маріуполі за час війни вже загинули 1300 людей. Поліція міста документує наслідки бомбардування пологового будинку і збирають докази для Міжнародного суду ООН. У середу, речник ООН Стефан Дюжаррік на брифінгу в Нью-Йорку повідомив, що Організація Об’єднаних Націй «терміново» розглядає «шокуючі повідомлення» про бомбардування лікарні в Маріуполі та заявляє, що лікарні та медичні працівники «ніколи, ніколи не повинні бути мішенню».


Два тижні Україна чинить опір російській агресії

10 березня — п'ятнадцятий день від вторгнення Росії в Україну. ЗСУ стримують наступ окупаційних військ. Росія не полишає спроб оточити Київ, нарощує угруповання військ на Миколаївському напрямку, регулярно обстрілює Чернігів, Житомир, Харківську, Сумську області, пише Суспільне. На тимчасово окупованій Херсонщині та у Мелітополі відбуваються регулярні акції проти РФ під прапорами України. Волноваха та Маріуполь оточені, там чекають на евакуацію. Частково евакуація відбулась під Києвом. Через втрату боєздатності підрозділів Росія перекидає сили до українських кордонів з інших стратегічних напрямків. Білорусь продовжує підтримувати РФ: надає паливно-мастильні матеріали, залізничну інфраструктуру, аеродромну мережу. За даними Міноборони, у війні вже загинуло понад 12 тисяч російських солдатів. РФ зазнає втрат в особовому складі, втрачає техніку та озброєння, але розвідники США вважають, що це не зупинить Путина від другої хвилі ескалації.


Лондон допоможе Києву із протиповітряною обороною

Велика Британія має намір поставити Україні зенітні ракети ПВО задля оборони від російського вторгнення, заявив у середу міністр оборони Об'єднаного королівства Бен Воллес. Міністерка закордонних справ Британії Ліз Трасс, яка перебуває з візитом у Вашингтоні, заявила, що надання Києву засобів протиповітряної оборони, на думку Лондона, найкращий спосіб допомогти українцям захистити себе. Адже, за її словами, закриття авіапростору над Україною за участі країн Заходу чи НАТО призведе до прямої конфронтації із Росією, а "це не те, чого вони прагнуть". Під час прес-конференції журналісти також запитали про можливу передачу Україні літаків МІГ із Польщі. Блінкен відповів, що Вашингтон і Варшава ведуть з цього приводу переговори, зокрема, обговорюючи "значні логістичні виклики".


Економіка

Економіка війни: як працюють українські фінанси

Система української економіки банки та платежі продовжують працювати. Щоб втримати систему Нацбанк терміново перерахував до бюджету 19 млрд. грн., обмежив валютні операції і контролює стабільність курсу, а банки практично ввели кредитні канікули для клієнтів, передає Голос Америки. За словами члена ради Нацбанку Олександра Петрика безготівковий обіг зараз не обмежений, а от готівковий – так. Адже іноді доставити готівку в банкомати дуже ризиковано. Натомість рітейлери зараз працюють як банкомати. МВФ 9 березня оголосив, що планує надати 1 млрд. 400 млн. екстреного фінансування Україні. Втім, експерти кажуть цих грошей може вистачити на місяць, а не на рік фінансування. Надходження скоротяться, особливо в регіонах де війна, а витрати зростуть на соціальну допомогу громадянам і гуманітарну підтримку. Додаткові кошти Україна може отримати через права запозичення МВФ, вважають фінансисти. В Нацбанку очікують на додаткові кошти донорів.


Соціум

Cейм Польщі ухвалив спецзакон про підтримку біженців з України

Нижня палата польського парламенту у середу ввечері прийняла закон про підтримку громадян України, які прибувають у Польщу у зв’язку з розв'язаною росією війною проти України, передає Укрінформ. Закон урегульовує питання щодо легальності перебування українських біженців у Польщі, а також надання їм усебічної підтримки. Зокрема, спецзакон передбачає надання біженцям з України ідентифікаційного коду (PESEL), їх перебування у Польщі визнаватиметься легальним упродовж 18 місяців. Вони зможуть легально працевлаштуватись, отримають доступ до безкоштовної медицини. Українські учні та студенти матимуть змогу навчатися у школах та університетах. Завдяки новому закону особам та організаціям, які нададуть біженцям з України житло та харчування, виплачуватиметься допомога з розрахунку приблизно 1,2 тис. злотих на місяць. Допомога виплачуватиметься максимально упродовж 60 днів. Польська держава також виплатить одноразову допомогу біженцям з України з розрахунку 300 злотих на одну особу.


Технології

Росіяни не зможуть отримати гроші на YouTube - відключили монетизацію

Відеохостинг YouTube відключив монетизацію контенту для користувачів із росії. Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров у Телеграм. «Введені обмеження поширюються на підписки YouTube Premium та Music Premium», - написав він. Крім того, обмеження поширюватимуться і на функції спонсорства, суперстікерів та суперчата. Також за повідомленням Михайла Федорова, робота сервісу Google Play в росії буде обмежена можливістю завантажити лише безкоштовні програми. Як повідомлялося, Apple Pay у росії більше недоступний, водночас компанія Sony зупинила роботу PlayStation Store, а також припиняє постачання до рф консолей.Як повідомлялося, Європейський Союз та низка інших країн, зокрема США, Канада, Австралія, запровадили проти росії санкції через війну в Україні. Багато компаній оголосили про припинення роботи в рф та вихід із проєктів з російськими партнерами.


Погода

У четвер, 10 березня, у Чикаго з ранку до самого вечора небо буде вкрите хмарами. Майже весь день мине без опадів, тільки ближче до вечора може розпочатися дрібний сніг. Вдень -1°С.

Україну накриє невелике похолодання: температура впаде до +3°С. В окремих областях очікуються невеликі дощі, місцями - з мокрим снігом.




Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Svoboda Express

7 views0 comments

Comments


bottom of page