top of page

Fresh Daily News (Новини українською) - 03/09/2022

Updated: Mar 9, 2022


Політика

США заборонили імпорт російської нафти і газу

«Сьогодні я оголошую, що США завдають удару по головній артерії російської економіки. Ми забороняємо весь імпорт російської нафти, газу та енергоносіїв», - про це у вівторок, заявив президент США Джо Байден. У Білому Домі пояснили, що глава держави підпише виконавчий указ, який забороняє «імпорт до США російської сирої нафти та деяких нафтопродуктів, скрапленого природного газу та вугілля». За даними Адміністрації, минулого року США імпортували щоденно майже 700 000 барелів сирої нафти та нафтопродуктів з Росії. Також указ забороняє нові інвестиції США в російський енергетичний сектор, «що гарантує, що американські компанії та американські інвестори не підтримують зусилля Путіна щодо розширення виробництва енергії в Росії». І останнє – американцям відтепер забороняється «фінансувати або надавати підтримку іноземним компаніям, які здійснюють інвестиції у виробництво енергії в Росії».


Росія має зрозуміти, що санкції не обійти – президент України Володимир Зеленський

Президент України Володимир Зеленський 8 березня виступив онлайн перед Палатою громад Великої Британії. Цей виступ став історичним: вперше звернення іноземного лідера транслювалося безпосередньо до Палати. Володимир Зеленський закликав британського прем’єр-міністра Бориса Джонсона зміцнити санкції проти РФ, визнати її державою-терористом та знайти спосіб зробити безпечним українське небо. Під час відеозвернення до українців Володимир Зеленський сказав: «Світ не вірить у майбутнє Росії, а говорить про Україну, допомагає і готується підтримати нашу відбудову після війни». Він подякував президенту США Джо Байдену за ембарго на імпорт нафти, газу та вугілля з Росії. Також зазначив, що заборону на імпорт нафти та нафтопродуктів з РФ запроваджує і Велика Британія. Володимир Зеленський наголосив, що очікує жорстких санкційних рішень проти Росії від Європейського Союзу. Росія має знати, що більшість країн світу об'єдналися та засуджують цю війну, тому санкції обійти не вдасться, заявив український президент.


Війна РФ проти України

Чотирнадцята доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню

Триває чотирнадцята доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню. На Північному та Північно-західному напрямках продовжуються бойові дії в Поліському та Волинському районах, а також вздовж ділянки державного кордону та в районах населених пунктів Ніжин, Іваниця, Тростянець, триває оборона міста Чернігова, про це повідомляє Генштаб ЗСУ у ФБ. Оборонні сили Києва відбивають наступ противника та стійко утримують визначені рубежі. За наявною інформацією, у зв’язку з численними втратами особового складу противник продовжує проводити приховану мобілізацію під виглядом навчальних зборів на тимчасово окупованій території Криму, Краснодарському краї та окремих районів Донецької і Луганської областей; активізував таку діяльність на території України. Крім того, зафіксовано випадки відрахування юнаків призовного віку з вищих навчальних закладів РФ з метою поповнення резерву армії загарбників. За наявною інформацією серед особового складу окупаційних військ розповсюджуються панічні настрої через величезні втрати живої силі та техніки.


Економіка

МВФ: надто рано передбачати вплив війни на світову економіку, а РФ ймовірно чекає рецесія

Глава виконавчої ради МВФ Крісталіна Георгієва заявила, що ще зарано передбачати вплив війни та широкомасштабних санкцій, які США та їхні союзники ввели проти Росії, на світову економіку, передає Reuters. Водночас поки що неясно, наскільки може скоротитися російська економіка, але рецесія була "дуже ймовірним результатом", сказала вона. Глава МВФ заявила, що війна завдала удару по світовій економіці, піднявши ціни на енергоносії та продукти харчування, змусивши мільйони людей залишити свої будинки та підірвавши довіру ділових кіл. Тим часом Рейтингове агентство Fitch слідом за Moody’s обвалило кредитний рейтинг Росії з В до С – тобто до переддефолтного стану. Про це йдеться на сайті агенції. "Рейтинг "C" відображає думку Fitch про те, що суверенний дефолт неминучий", – йдеться у повідомленні. Нагадаю, низка компаній припинили співпрацю та поставки своєї продукції до РФ і цей процес триває.


Соціум

Американці хочуть, аби Штати закрили небо над Україною та дали їй більше зброї

Переважна більшість громадян США підтримують закриття неба над Україною, посилення санкцій проти російської федерації та надання українцям зброї. Такі результати онлайн опитувань серед американців на початку березня щодо України оприлюднив Центр протидії дезінформації при РНБОУ в Телеграмі. Виявили, що «американський народ рішуче налаштований у питаннях, пов'язаних з санкціями щодо Росії та закриття неба над Україною». 81% заявив, що Вашингтон повинен ввести додаткові санкції проти Росії, 75% американців вважають, що США та НАТО повинні закрити небо над Україною, 72% підтримують надання зброї від США для України. Крім того, 74% американців переконані, що США повинні прийняти українських біженців, 77% - що слід заарештувати активи російських олігархів. 80% респондентів виступили за припинення закупівель США російської нафти, 62% готові платити більше за пальне та газ для захисту демократичної країни.


Діаспора

У Чикаго тисячі людей закликали закрити небо над Україною

Тисячі українців і друзів України зібралися у центральному парку Чикаго – Millenium park, щоб висловити свою підтримку відважним українським захисникам і закликати світ закрити небо над Україною. Про це повідомило Генеральне консульство України в Чикаго. На відомій State Street та біля мерії міста лунали чіткі вимоги: встановити безпілотну зону на всій території України, бойкотувати російського агресора на всіх рівнях, в тому числі в нафтовій і газовій галузях, блокування портів для російських кораблів, посилити санкційний тиск на окупанта, надавати фінансову, збройну та гуманітарну підтримку Україні. Також у Торонто понад 10 тис. мешканців Канади взяли участь у мітингу на знак підтримки та солідарності з Україною. Про це повідомив Конгрес українців Канади відділ Торонто. Учасники акції вимагали зупинити Путіна та забезпечити безпольотну зону у небі над Україною.


Мистецтво, культура, шоу-бізнес

"Іванківці винесли та забрали їх у свої хати": твори Марії Примаченко вдалося зберегти

Українці цінують власну культуру та роблять усе можливе для порятунку спільних скарбів. Частина робіт відомої художниці Марії Примаченко з Іванкова Київської області врятована. Їх ледь не знищили окупанти. Про це повідомив Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки. Окупанти вкотре намагалися знищити нашу культурну ідентичність, зрівнявши з землею історико-краєзнавчий музей, де зберігались роботи Марії Примаченко. Проте місцеві жителі винесли частину робіт з краєзнавчого музею Іванкова та забрали їх у свої хати. Марія Примаченко — українська народна художниця в жанрі "наївного мистецтва", лауреатка Національної премії України імені Шевченка. Народилася і похована у селі Болотня Вишгородського району Київської області.


Погода

У середу, 9 березня, у Чикаго на зміну похмурому ранку прийде ясний день, та хмар на небі не буде до самого вечора. Без опадів. Денна температура +5…+6°С.

В Україні у багатьох областях буде морозна погода вночі. Опадів не очікується. Лише на Сході місцями невеликий сніг. Вдень 2-5 градусів тепла.




Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Svoboda Express

9 views0 comments

Comments


bottom of page