top of page
Writer's pictureURC Radio

Fresh Daily News (Новини українською) - 03/09/2021


Політика

Президент Джо Байден назвав історичним візит Папи Франциска до Іраку

Президент США Джо Байден вважає візит Папи Римського Франциска до Іраку історичною подією, яка дає надію всьому світові, про це йдеться у заяві, оприлюдненій на сайті Білого дому. «Це було важливе повідомлення, як сказав сам Папа Франциск, що «братство міцніше, ніж братовбивство, що надія сильніша за смерть, а мир потужніший за війну», – заявив Байден. Під час першого в історії візиту голови Римо-католицької церкви до Іраку папа Франциск побував у чотирьох містах, включаючи Мосул, що раніше був «фортецею» угруповання «Ісламська держава» і зустрівся з мусульманськими та християнськими лідерами, повідомляє Радіо Свобода. Понтифік також провів першу зустріч із верховним аятоллою Іраку Алі аль-Сістані, найвищим іракським мусульманським священнослужителем.


Економіка

Посухи у Тайвані можуть погіршити дефіцит у техіндустрії

Через найгіршу за 56 років посуху у Тайвані авто та техвиробники можуть залишитися без необхідних для виробництва напівпровідників, повідомляє Bloomberg. Тайвань є важливим світовим постачальником напівпровідників, необхідних для виробництва чипів. Брак води посилює їх нестачу на ринку на тлі активного попиту на електроніку за часів карантину. Це вже спричинило затримку у виробництві на фабриках автовиробників, зокрема General Motors Co. та Volkswagen AG. У Міністерстві економічних справ Тайваню повідомили, що заходи зі збереження водних ресурсів дозволять забезпечити індустрію запасами до кінця травня, коли до регіону повернуться мусони та завершать найгіршу за півстоліття посуху.


Соціум

Міжнародний жіночій день в США та Україні

8 березня, у Міжнародний жіночий день президент США Джо Байден підписав два укази, спрямовані на досягнення більшої ґендерної рівності. Йдеться про перегляд політики боротьби із сексуальним насильством у вищих навчальних закладах та створення Ради із ґендерної політики при Білому домі. Також в цей день Держдепартамент провів віртуальну церемонію вручення Міжнародної жіночої премії за відвагу. У Києві на Михайлівській площі відбувся Марш жінок. Тисячі учасниць і учасників акції закликали жінок України до боротьби за дотримання своїх прав, а також вимагали від держави ратифікації Стамбульської конвенції, що покликана посилити законодавчо захист жінок і дітей від домашнього насильства.


Авто – мото

Volvo оголошує про повний перехід на електромобілі до 2030 року

Шведський автовиробник Volvo Cars у 2030 році планує випускати виключно електромобілі. «Я впевнений, що тоді вже не буде клієнтів, які захочуть залишитися з бензиновим двигуном. Ми переконані, що електромобілі більш привабливі для людей», — наводить Reuters слова генерального директора Volvo Хокана Самуельссона. До 2025 року автовиробник планує, що половину його продажів становитимуть електромобілі, а іншу половину — гібридні, які перестануть продавати до 2030 року. Таким чином компанія хоче встигнути скористатися зростаючим попитом на електрокари. Багато автовиробників переходять на більш екологічні автомобілі через тиск європейських і американського урядів, які просувають суворі стандарти викидів.


США, Ілліной, Чикаго

12 штатів подали позов на Байдена через кліматичного указу

Влада Міссурі і ще 11 штатів США подали позов щодо Джо Байдена і його адміністрації за підписання указу про захист здоров’я населення та навколишнього середовища. Як повідомив телеканал Fox News, позивачі вважають, що розширення повноважень федеральних регуляторів може завдати серйозного економічного збитку. Згідно з наведеними в клопотанні проміжним підрахунками робочої групи Байдена, загальна сума таких суспільних витрат становить 9,5 трлн доларів. На думку позивачів, указ порушує принцип влади. Нагадаю, президент Джо Байден в перший день перебування на посаді підписав указ про повернення країни до зобов’язань в рамках Паризької угоди по клімату, яке передбачає радикальне зниження парникових газів.


Діаспора

Український стартап допомагає попередити інсульт

Українці розробили пристрій “Кардіомо”, що вимірює електрокардіограму пацієнтів і може повідомити про небезпечні зміни серцебиття. Для цього потрібно прикріпити його до грудини. Дані надходять у додаток на телефон, а потім до хмарного сховища. Штучний інтелект аналізує інформацію. Окрім цього додаток вимірює температуру тіла, частоту дихання. Ці пристрої виявляють короткі порушення ритму, що може допомогти попередити інсульт. Ідея розробки пристрою належить киянину Роману Бєлкіну. Він розробив «Кардіомо» для того, аби знати як почувається його мама. Вона, як багато хто, має проблеми із серцем. “Кардіомо” уже сертифікують у Нідерландах. Також у планах стартапу - вихід на американський ринок.


Мистецтво, культура і шоу-біз

В Україні відзначають 207 річницю з дня народження Тараса Шевченка

Сьогодні в Україні і по всьому світу відзначають 207 річницю з дня народження Тараса Шевченка. Національний герой і символ України народився 9 березня 1814 року. А 10 березня 1861 року пішов з життя у Санкт-Петербурзі, йому тільки-но виповнилося 47. До Шевченківських днів на великі екрани України знову виходить стрічка "Тарас. Повернення". Про це повідомляє Міністерство інформполітики у Телеграмі. Фільм розповідає про Тараса Шевченка на засланні у Казахстані, перед самим його звільненням із солдатчини. Поет отримує звістку від друзів про помилування його царем Олександром II. Однак військове керівництво Новопетрівського форту не поспішає повідомляти про це Тарасові й не видає наказ про його звільнення. Більше того, до форту із таємною місією прибуває агент із Петербурга…


Погода

У понеділок, 9 березня, у Чикаго триматиметься похмура погода, лише ввечері небо стане чистим та ясним. Без опадів. Денна температура +16…+18°С.

В Україні буде сухо, але холодно і морозно. Місцями невеликий сніг. Вдень від 3 до 6 градусів з позначкою «мінус».



Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Selfreliance Federal Credit Union


8 views0 comments

Comments


bottom of page