top of page

Fresh Daily News (Новини українською) - 03/08/2022

Updated: Mar 8, 2022


Політика

Третій раунд переговорів України та Росії

Третя зустріч української та російської делегацій у рамках переговорів щодо припинення вогню відбулась 7 березня у Біловезькій Пущі, про це у Twitter повідомив радник голови ОП Михайло Подоляк. "Є невеликі позитивні зрушення щодо покращення логістики гуманітарних коридорів…», написав він. А також повідомив, що зрушень щодо примирення не відбулося, тому консультації продовжаться. Член російської делегації, помічник президента Росії Володимир Мединський за підсумками переговорів заявив, що очікування росіян не справдилися, однак вже 8 березня очікують відкриття "зелених коридорів". Він додав, що говорити щось позитивне поки зарано, делегація РФ прибула із певними політичними документами, які не вдалося підписати – офіційний Київ забрав їх на вивчення. 10 березня МЗС України та Росії Дмитро Кулеба і Сергій Лавров проведуть перемовини в турецькій Анкарі. Це перша зустріч на урядовому рівні з початку повномасштабного російського вторгнення в Україну.


Війна РФ проти України

Українська оборона втримує рубежі: темпи просування ворожих військ значно уповільнились

Розпочато тринадцяту добу героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню. Противник продовжує наступальну операцію, але темп просування його військ значно уповільнився, про це повдомляє Генштаб ЗСУ. У Генштабі кажуть, що у російських військ наразі завдання: забезпечення сухопутного коридору між окупованим Кримом та континентальною частиною Росії, взяття під повний контроль Маріуполя; оточення з подальшим захопленням Києва, вихід на адміністративні кордони Луганської та Донецької областей, передає Радіо Свобода. ЗСУ продовжують вести оборонну операцію на Півдні, Сході та Півночі. На Сіверському напрямку триває героїчна оборона міста Чернігова. Сили оборони Києва продовжують захищати столицю. На півдні проводиться оборонна операція вздовж державного кордону та здійснюється прикриття морського узбережжя, ведуться оборонні бої у передмісті Миколаєва. Окупанти деморалізовані та все частіше вдаються до мародерства та порушень норм Міжнародного гуманітарного права щодо ведення воєнних конфліктів.


Економіка

Ціни на нафту злетіли на тлі обговорень нових можливих обмежень щодо РФ

Ціна на нафту досягла найвищого значення за 13 років і сягнула 139 доларів за барель нафти брент і 130.5 дол за WTI, повідомляють західні ЗМІ. У своєму відеозверненні український президент Володимир Зеленський закликав міжнародну спільноту бойкотувати російські нафтопродукти. Європейська Комісія розгляне шляхи обмеження залежності від російського викопного палива у вівторок. Про це заявила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, передає Голос Америки. Пропозиції Єврокомісії спрямовані на диверсифікацію енергопоставок, інвестиції у відновлювані джерела енергії, покращення енергоефективності. Сполучені Штати розглядають можливість відмови від імпорту російської нафти, заявив держсекретар США Ентоні Блінкен в інтерв’ю на каналі CNN у неділю. За його словами, Вашингтон разом із союзниками в Європі вивчають таку можливість.


Світ

ЄС має готуватись прийняти приблизно 5 мільйонів біженців з України

Європа "має створити коаліцію, щоб допомогти біженцям з України" і бути готовою "прийняти приблизно п'ять мільйонів людей", заявив Верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики Жозеп Боррель у понеділок, пише Голос Америки. Європейською "кризою біженців, що зростає найшвидше з часів Другої світової війни" назвав потік біженців з України верховний комісар ООН із питань біженців Філіппо Гранді. Він заявив в неділю, що більше 1,5 млн біженців виїхали з України до сусідніх країн за 10 днів. У вихідні Гранді відвідав об'єкт для біженців у Польщі, де його вразили вияви солідарності громад в Польщі у підтримці біженців, про це він написав у Twitter. Раніше президентка Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн вказала, що ЄС вперше звернувся до Директиви про тимчасовий захист, щоб допомогти біженцям з України, яка по суті відкриває права проживати та працювати у ЄС для більшості біженців, мати доступ до послуг охорони здоров'я, або, шкіл щонайменше на рік, сказала Урсула фон дер Ляєн.


Соціум

Американські ветерани йдуть воювати за Україну добровольцями

Коли американський ветеран Метью Паркер, який 22 роки прослужив в Армії США, почув, що російські війська вторглися в Україну, він подумав про американського солдата українського походження, який служив разом із ним у військах США в Іраку, і вирішив, що хоче допомогти українцям захищати свою Батьківщину, передає Голос Америки. Представник посольства України у Вашингтоні повідомив, що 3000 американських добровольців відповіли на заклик України долучатися до служби в міжнародному батальйоні, який допоможе протистояти силам вторгнення Росії. Висловили бажання і в інших країнах. Переважно люди із пострадянських держав, таких як Грузія та Білорусь. В емоційному відео, опублікованому 3 березня президент України Володимир Зеленський згадав про "міжнародний легіон" із 16 000 іноземних добровольців, які, за його словами, просять "приєднатися до захисту України, Європи та світу". У дописі Збройних сил України у Facebook, наголошується, що шукають людей з бойовим досвідом. Уряд вже тимчасово скасував візові вимоги для волонтерів.


Діаспора

Над Чикаго підняли найбільший за межами України жовто-синій стяг

Над американським містом Чикаго 6 березня поруч з шосе #90, де щодня проїжджають десятки тисяч машин, замайорів найбільший за межами України державний стяг. Жовто-синій прапор нагадуватиме сотням тисяч жителів США про українську хоробрість. Про це у ФБ повідомило Генеральне консульство України в Чикаго. «У церемонії підняття прапора, спонсором якого виступила компанія Sterling Bay, взяли участь представники української громади міста Чикаго, українсько-американські ветерани, представники місцевих ЗМІ», – йдеться в дописі. Також у багатьох містах США українці вийшли на акції підтримки України. Волонтери у США активізували свої зусилля і допомагають українській армії і цивільним боротися з російською агресією. У Нью-Йорку набирає обертів збір коштів, пакування та відправка вантажів в Україну. У Лос-Анджелесі запрацював великий пункт збору гуманітарної допомоги Україні.


Мистецтво, культура, шоу-бізнес

Як українські зірки боронять Україну

Співачка Наталія Могілевська, яка нині перебуває в Києві, розповіла, що замість сольних концертів на сценах через війну змушена співати у метро, куди ховається під час повітряної небезпеки. Про це вона розповіла вночі 8 березня в прямому ефірі марафону UAразом. Співачка звернулася до Європи та світу з проханням допомогти зупинити війну в Україні. Лідер гурту "Океан Ельзи" Святослав Вакарчук, 6 березня долучився до лав територіальної оборони. Про це повідомив голова Львівської ОДА Максим Козицький. Так само раніше зробили й інші українські зірки: весь гурт "Бумбокс" повним складом, Тарас Тополя разом з гуртом "Антитіла", лідер "ТНМК" Олег Фагот Михайлюта, шоумен Володимир Остапчук, лідер гурту "Тартак" Сашко Положинський і хореограф Дмитро Дікусар записались до лав ЗСУ та багато інших представників шоу-бізнесу стали на захист України.


Погода

У вівторок, 8 березня, у Чикаго день буде ясним, ввечері погода буде хмарною. Без опадів. На стовпчиках термометрів +3…+5°С.

У Міжнародний жіночий день, практично по всій Україні очікується хмарна погода з проясненнями, подекуди можливі опади. Температура коливатиметься в межах +3°...+7°С.




Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Svoboda Express

4 views0 comments

Σχόλια


bottom of page