top of page
Writer's pictureURC Radio

Fresh Daily News (Новини українською) - 03/08/2021

Updated: Mar 8, 2021



Політика

США і ЄС припинили взаємні мита, введені через Boeing та Airbus

США і Європейський Союз оголосили про припинення дії взаємних мит, введених у зв'язку із суперечкою між авіавиробниками Boeing і Airbus, що триває вже шістнадцять років. Це сталось після телефонної розмови між президентом США Джо Байденом і главою Європейської комісії Урсулою фон дер Ляйен. Мита будуть заморожені на чотири місяці. У спільній заяві Брюссель і Вашингтон підкреслили, що це рішення охоплюватиме всі мита, які виникли в результаті тривалих судових розглядів в рамках Світової організації торгівлі. Це дозволить зосередити зусилля на вирішенні спору та усуненні недобросовісної конкуренції з боку країн з неринковою економікою, зокрема, Китаю, йдеться у заяві.


Економіка

Сенат США схвалив пакет економічних стимулів, поданий Джо Байденом

Після більш ніж доби розгляду, Сенат США затвердив запропонований президентом Джо Байденом пакет стимулів доларів економіки США та допомогти американцям у часи пандемії обсягом 1,9 трильйона. За законопроект проголосувало 50 сенаторів від Демократичної партії, проти проголосувало 49 сенаторів-республіканців. Пакет передбачає зокрема прямі виплати $1400 американцям, які заробляють до 80 тис. доларів на рік, доплати обсягом $300 до виплат за безробіттям, збільшення харчової допомоги нужденним, надання допомоги на виплати за оренду житла, запроваждення пільгового кредитування для малого бізнесу, який постраждав від пандемії, тощо. Для того, щоб набути дії закону, законопроект має отримати схвалення Палати представників та підпис президента.


Соціум

США ввели санкції проти Ігоря Коломойського

Державний департамент США вніс до санкційного списку олігарха і колишнього державного чиновника України Ігоря Коломойського через його причетність до значної корупції під час перебування на посаді губернатора Дніпропетровської області, - про це заявив держсекретар США Ентоні Блінкен 5 березня. Він також висловив занепокоєння теперішніми «спробами Коломойського підірвати демократичні процеси й інституції в Україні, що становить серйозну загрозу для її майбутнього». Окрім самого Ігоря Коломойського санкції поширюються на членів його родини.


Наука

Марсохід НАСА здійснив першу подорож поверхнею Червоної планети

Марсохід «Наполегливість» (Perseverance) вперше проїхався Марсом. Подорож не була далекою - ровер проїхав лише 6,5 метра, поїздка тривала 33 хвилини і включала поворот на 150 градусів. Інженер НАСА Річ Рейбер відзначила історичність першої дослідницької подорожі на поверхні планети. «Це буде як з Одисеєм, який зустрічав пригоди на шляху», сказала вона. Марсохід має попрямувати до місця, що вважається дельтою давньої річки, в пошуках ознак давнього життя на планеті. «Наполегливість» може просуватись на 200 метрів за день. НАСА також оголосила назву місця, де марсохід здійснив посадку 18 лютого. Цей майданчик названо на честь Октавії Батлер, афроамериканської письменниці- фантастки з Каліфорнії.


США, Ілліной, Чикаго

Епідеміологи у США радять, як підготуватись до "зомбі-апокаліпсису"

Центр США з контролю над хворобами (CDC) нещодавно оновив свою сторінку з рекомендаціями під жартівливо назвою «Як підготуватись до зомбі-апокаліпсису».Поради можна використовувати для підготовки до будь-якої надзвичайної ситуації, включаючи землетрус, ураган, або повінь, йдеться на сайті. Епідеміологи радять запастись необхідними речами. У наборі мають бути вода з розрахунку 4 літри на людину в день, харчові продукти тривалого зберігання, ліки, інструменти, товари для гігієни, одяг, важливі документи та набір для надання першої допомоги. Також варто скласти план дій на випадок непередбачуваної ситуації а також мати перелік контактів тих, до кого звертатись. Також план із підготовки має передбачати місце, де ваша родина може зустрітись.


Діаспора

До дня народження Шевченка у діаспорі згадують великого поета

У Лос-Анджелесі 7 березня за підтримки Управи Українського Культурного Осередку міста з нагоди вшанування пам'яті Тараса Шевченка відбулась вистава першого українського театру «Гармонія» – «Музи Великого Генія». У ній йдеться про п’ять найбільш значущих жінок в житті Тараса Григоровича, про їх стосунки, бачення Шевченка та пройдені разом з ним найскладніші події життя великого поета. Виставу можна було переглянути он-лайн на Фейсбук-сторінці Українського культурного центру. 14 березня музичний колектив «Крещендо» (Crescendo Music Group) з канадського міста Торонто проведе віртуальний концерт зі вшанування Тараса Шевченка. Він також транслюватиметься на кількох ФБ-сторінках та Ю-тубі.


Мистецтво, культура і шоу-біз

У Києві презентували книгу "Україна. Їжа та історія"

В українській столиці Український інститут та проєкт "їzhakultura презентував історико-гастрономічне видання "Україна. Їжа та історія". "Місія книги – закохати світ в українську кухню. Вона має провести кожного у світ кулінарної дипломатії та кулінарного мистецтва", – розповіла засновниця проєкту "їzhakultura (їжа культура)" Олена Брайченко. За її словами, автори намагалися показати кулінарні традиції кожного регіону України. До видання ввійшли рецепти популярних і незвичайних страв української та кримськотатарської кухонь, історії та розповіді про культуру їжі та гостинності в Україні. Над книгою працювала команда шеф-кухарів і дослідників гастрономічних студій з різних регіонів України. Електронна версія книги доступна на сайті Українського інституту.


Погода

Понеділок, 8 березня, у Чикаго обіцяє бути ясним та без опадів. Вдень +14…+16°С.

У більшості регіонів України буде хмарно, місцями сніг з дощем. Сонячно та без опадів буде тільки на півдні. Вдень стовпчики термометрів показуватимуть переважно 1-4 градуси тепла.



Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Selfreliance Federal Credit Union


7 views0 comments

Comments


bottom of page