top of page
Writer's pictureURC Radio

Fresh Daily News (Новини українською) - 03/05/2021

Updated: Mar 8, 2021


Політика

У Байдена назвали Китай «єдиним конкурентом»

Китай залишається для США єдиним конкурентом, здатним створити потужний виклик стабільності нинішнього міжнародного порядку, водночас Росія прагне певною мірою вплинути й дестабілізувати глобальну систему. Про це йдеться в доповіді «Тимчасове стратегічне керівництво у сфері національної безпеки», оприлюдненому на сайті Білого дому, передає Укрінформ. У ній також згадуються Іран і Північна Корея як країни, що продовжують погрожувати союзникам і партнерам США та створюють проблеми регіональній стабільності. Як відповідь на нинішні виклики в адміністрації Джо Байдена планують оцінити можливості та власні сили й у взаємодії з Конгресом США створити переваги у сфері національної безпеки.


Економіка

Володимир Зеленський підписав закон про електронні трудові книжки

Президент Володимир Зеленський підписав закон про введення електронних книжок, який Верховна Рада ухвалила 5 лютого, повідомляє пресслужба Офісу президента. Закон передбачає п'ятирічний перехідний період, після якого українці зможуть користуватися і паперовою, і електронною трудовою книжкою. Зміни дозволять роботодавцям скоротити витрати на паперовий документообіг, спростять доступ до інформації про стаж працівників, а також облік даних про освіту та кваліфікацію. Передбачено запровадити можливість автоматичного призначення пенсії зі збереженням права відстрочки.


Соціум

У Нью-Йорку створили арт-інсталяцію на підтримку відкриття шкіл

Через пандемію COVID-19, школи було закрито для 168 мільйонів учнів. Про це нагадує арт-інсталяція, створена дитячим фондом ООН ЮНІСЕФ в Нью-Йорку, передає Голос Америки. 168 стільців та порожніх шкільних рюкзаків кожен символізують по мільйону учнів, які постраждали від закриття шкіл у часи пандемії. "Ми не можемо дозволити другий рік обмеженого, чи навіть позакласного навчання для цих дітей. Треба не шкодувати зусиль, щоб лишати школи відкритими, або зробити їх пріоритетом для відкриття", - заявила виконавчний директор ЮНІСЕФ Генрієтта Фор. У Вашингтоні навчальні заклади частково працюють з лютого. Сусідні штати Вірджинія та Меріленд готуються зустрічати учнів з початку березня. Втім, система навчання в США буде залишатися змішаною.


Здоров`я

В Україні почалась третя хвиля епідемії COVID-19-прем’єр-міністр

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль на пресконференції заявив, що в Україні вочевидь розпочалась третя хвиля пандемії. «Уже в Івано-Франківській області і Чернівецький запроваджено дуже жорсткі обмеження. Ще кілька областей на підході»,- сказав посадовець. За його словами, якщо ситуація буде погіршуватись, і медицина не буде справлятись, то не буде іншого виходу, ніж запровадження жорсткого карантину такого типу, який українці уже переживали. Ситуація близька до критичної зараз у ще кількох західних областях і Києві.


США, Ілліной, Чикаго

Школярі Іллінойсу отримають харчові картки

Сім'ї мільйонів учнів державної школи K-12 у штаті Іллінойс протягом наступних декількох тижнів поштою отримають картку, яка буде поповнена на певну суму, для того щоб допомогти сім'ям з недостачею продуктів харчування через пандемією. Штат отримав федеральні кошти на це і розподілятиме їх через шкільні округи. За словами секретаря департаменту соціальних служб штату Грейс Хоу, з цією картою можна буде купувати їжу в роздрібних і продуктових магазинах по всьому штату. Посадовці закликають сім'ї упевнитися, що у дитини в школі записана актуальна адреса. Картки почнуть надходити наступного тижня. Студенти, які в цьому році навчалися дистанційно, матимуть право на додаткові кошти, які будуть автоматично переведені на їхні карти.


Діаспора

У Нью-Йорку відбудеться фестиваль української музики

У Нью-Йорку 5–7 березня відбудеться другий щорічний фестиваль сучасної української музики – UkrainianContemporaryMusic Festival, який цього року пройде в онлайн-форматі. Про це йдеться на сторінці Українського інституту у Facebook. Організатори кажуть, що фестиваль популяризує внесок України до світової традиції сучасної академічної музики. Тема цьогорічного заходу – «Голоси через покоління» (Voices Across Generations) – присвячена 30-й річниці незалежності України. У програмі – твори молодої генерації українських композиторів, а також доробок митців-шістдесятників.


Мистецтво, культура і шоу-біз

Вперше в історії штучний інтелект написав п’єсу

Вперше в історії штучний інтелект написав драму під назвою «Коли робот пише п’єсу», яка порушує теми кохання й самотності, але переважно – сексу, повідомляє The Guardian. Критики вважають, що її складно назвати справжнім літературним твором. У розробці програми, яка писала п’єсу, брали участь IT-фахівці, театральні діячі та академіки. Проєкт був створений за участі Чеського центру в Лондоні й празького театру. Головним героєм п’єси є робот, який подорожує сценами з виглядом класичного зомбі. Його господар Віктор помер, і йому доводиться змагатися з людством. На своєму шляху він зустрічає підозрілих жінок… Також у п’єсі є жарти. Вистава йде чеською мовою з англійськими субтитрами.


Погода

У п’ятницю, 5 березня, у Чикаго очікується ясна погода, лише у другій половині дня небо затягнеться хмарами. Без опадів. Вдень від 4 до 8 градусів тепла.

В Україні погода погіршиться - більшість регіонів накриють опади у вигляді мокрого снігу та дощу, однак буде тепло. Температура протягом доби 0-5° тепла.



Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Selfreliance Federal Credit Union

7 views0 comments

Comments


bottom of page