top of page
Writer's pictureURC Radio

Fresh Daily News (Новини українською) - 03/03/2021



Політика

США і ЄС одночасно оголосили нові санкції проти Росії за отруєння і ув’язнення Навального

Адміністрація президента США Джо Байдена та Європейський Союз 2-го березня одночасно оголосили про запровадження нових санкцій стосовно Росії у зв’язку з отруєнням та ув’язненням російського опозиціонера Олексія Навального. ЄС ще у жовтні минулого року запровадив санкції проти Росії, заявивши про відповідальність Москви за застосування забороненої міжнародними угодами хімічної зброї. ЄС назвав під санкціями чотирьох посадовців, адміністрація Байдена семеро, а також 14 установ, які причетні до виробництва біологічних та хімічних речовин. Це перші санкції оголошені проти Росії новою адміністрацією США.


Економіка

Український бізнес поліпшив свої очікування на тлі послаблення карантину – НБУ

У лютому український бізнес покращив оцінки економічного стану своїх підприємств та перспектив діяльності у відповідь на послаблення карантинних заходів. Про це свідчить індекс очікувань ділової активності, який щомісячно розраховує Національний банк України. За лютий індекс становив 48,8 порівняно з 37,6 у січні - це найкращий результат із жовтня минулого року. Промисловці поліпшили свої очікування щодо обсягів виготовлення продукції й нових замовлень, у тому числі експортних, так само як і підприємства торгівлі та послуг. При цьому, найнижчі оцінки залишаються в сфері житлового будівництва. У всіх сферах прогнозують зростання цін на продукцію на тлі подорожчання сировини і товарів постачальників та поки не очікують на збільшення чисельності своїх працівників.


Соціум

Торік у США скоїли у півтора рази більше злочинів проти азійців

За 2020 рік у США на 150% зросла кількість злочинів проти людей азійського походження. Попри те, що злочини через расову ненависть загалом стали рідшими на 7%, в окремих містах атаки на американських азійців траплялись торік втричі частіше, свідчать дані поліцейських відділків, передає Голос Америки. Експерти кажуть, що ця тенденція продовжила тривати й на початку цього року. Найбільше актів вандалізму щодо азійців у Нью-Йорку, Філадельфії, Клівленді та у містах Каліфорнії. Лише Вашингтон продемонстрував позитивну динаміку. Через це в американських містах відбуваються акції, що мають привернути увагу до проблем американських азійців.


Здоров`я

Україні виділено понад півтора мільйона доз вакцини AstraZeneca в рамках COVAX

Україні виділено 1 млн 776 тис. доз вакцини AstraZeneca в рамках першого раунду механізму COVAX. Про це йдеться на сайті ЮНІСЕФ. До них входять вакцини вироблені Serum Institute of India. В переліку окремо зазначаються 117 тис. доз вакцини Pfizer/BioNTech. Список, у якому буде додаткова інформація про очікувані терміни постачання з лютого по травень, буде оновлений пізніше. У вівторок президент України Володимир Зеленський отримав щеплення від COVID-19, вакциною Oxford/AstraZeneca (Covishield) з Індії, яка була першою доставлена в Україну, про це глава держави повідомив у Твіттері. За словами прессекретаря Президента Юлії Мендель, щеплення главі держави зробили під час робочої поїздки на Донбас у військовому госпіталі та разом з військовими.


Авто – мото

Культовий автомобіль Volkswagen можна зібрати з конструктора

Точну копію легендарного кемпера Volkswagen T1 Camping Bus 1962 року народження, в масштабі 1:18 можна відтворити за допомогою ігрового конструктора Playmobil. Довжина машини 25 см, ширина - 11 см, а висота з багажником на даху - 13 см. За основу при створенні дитячого конструктора взяли відреставровану модель з заводського збору ретро-автомобілів - Volkswagen Nutzfahrzeuge Oldtimers. Яскраво-червона модель зроблена настільки правдоподібно, що нею напевно не втримаються погратися і батьки. Крім зовнішньої схожості, за бічними дверцятами мініатюрного Volkswagen Bulli можна знайти чимало шафок з різним начинням, столик і сидіння, які можна скласти, а під капотом - 4-циліндровий двигун «боксер» з повітряним охолодженням.


Діаспора

Як українці створили сервіс правопису Grammarly на мільярд

Коли у 2009 році троє українців створювали сервіс для допомоги у написанні текстів англійською Grammarly, вони не уявляли, що за 10 років їх стартап оцінять у понад мільярд доларів. Сьогодні компанія має офіси у Сан-Франциско, Нью-Йорку, Ванкувері та Києві, передає ВВС. Все почалось у 2000-х, коли розробники створили сервіс для виявлення плагіату у студентських роботах під назвою MyDropBox, який здобув популярність у навчальних закладах всього світу. Думка про те, що написання текстів є складним завданням для людей, наштовхнула їх на створення сервісу, який би допомагав з ефективною письмовою комунікацією. В його основі - система штучного інтелекту, яка не тільки перевіряє правопис, але й допомагає чітко сформулювати думки. Щодня Grammarly використовують близько 30 мільйонів людей.


Мистецтво, культура і шоу-біз

Будинок українського дизайнера переміг на міжнародному конкурсі

Будинок Шкруба від українського дизайнера Сергія Махна переміг на всесвітньо відомому дизайн-конкурсі IIDA 2020 Global Excellence Awards. Він був визнаний найкращим у категорії “Великі резиденції” завдяки унікальній стилістиці. Інтер’єр оформлений у стилі, який студія називає “сучасним українським”. В ньому новітні рішення і тренди переплітаються з традиційними для України елементами інтер’єру. Наприклад, дах покритий очеретом, стіни всередині будинку – глиною в техніці, яку використовували ще в мазанках. Інтер'єр оформлений великою колекцією творів мистецтва, зокрема роботами Махна. Назву будинок отримав від вигаданого слова, яким подружжя Махно називають одне одного. Церемонія нагородження з Чикаго відбулася в прямому етері.


Погода

У середу, 3 березня, у Чикаго буде ясна погода. Без опадів. Вдень стовпчики термометрів піднімуться до +9°С.

В Україні буде тепло, сухо та сонячно. Температура вдень коливатиметься від 6 до 10 градусів вище нуля. На Заході до +12°С.



Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Selfreliance Federal Credit Union

2 views0 comments

Comments


bottom of page