top of page
Writer's pictureURC Radio

Fresh Daily News (Новини українською) - 02/25/2021

Updated: Feb 25, 2021



Політика

Microsoft звинувачує російську розвідку у низці кібератак у США

Корпорація Microsoft заявляє про причетність російської служби зовнішньої розвідки до масованої кібератаки на щонайменше дев'ять федеральних відомств та десятки приватних підприємств у США, повідомляє CNN. "На цьому етапі ми побачили суттєві докази, які ведуть до російського агентства зовнішньої розвідки", - заявив президент компанії Microsoft Бред Сміт під час виступу перед комітетом Сенату з питань розвідки. Водночас американські спецслужби заявляють наразі, що напад, імовірно, здійснила персона "російського походження".


Економіка

Дві компанії заявили про обмеження співпраці з «Північним потоком 2»

Німецька нафтогазова компанія Wintershall Dea, яка є однією із п’яти учасників проєкту російського газопроводу "Північний потік-2" повідомила, що завершує фінансування через санкції США, про це йдеться у річному звіті компанії. Wintershall Dea інвестувала 730 мільйонів доларів до проекту і має в ньому частку 10%. Напередодні про припинення співпраці з газпромівським проектом заявила швейцарська дочірня компанія страхувальника Munich Re, повідомляє Reuters. Більше 15 компаній «сумлінно намагаються зменшити свою діяльність в рамках проекту «Північний потік 2». Про це заявив під час брифінгу, речник Держдепу Нед Прайс.


Соціум

Джо Байден наказав роздати американцям 25 мільйонів масок

Президент США Джо Байден видав розпорядження розподілити 25 мільйонів захисних масок та створити десятки тисяч пунктів харчування по всій країні для подолання наслідків пандемії, яка вже призвела у країні до пів мільйона жертв, повідомляє пресслужба Білого дому. Зокрема, понад 25 мільйонів масок доправлять у понад 1,3 тисячі громадських центрів охорони здоров’я по всій країні. Крім того, з огляду на економічні наслідки пандемії будуть розгорнуті 60 тисяч пунктів роздачі їжі для найбільш уразливих верств населення. Планується, що ці кроки будуть реалізовані впродовж наступних тижнів Міністерством охорони здоров’я у взаємодії з Міністерством оборони США.


Авто

Hyundai офіційно презентував електричний кросовер Ioniq 5

Компанія Hyundai офіційно презентувала новий електричний кросовер Ioniq 5, повідомляє пресслужба виробника. Новинка отримала привабливий дизайн у дусі мінімалізму. В основі конструкції - модульна платформа E-GMP з ультратонкою батареєю, розташованою між осями. Покупці зможуть вибрати з двох варіантів тягової батареї ємністю 58 або 72,6 кВт год. Незалежно від цього максимальна швидкість кросовера сягає 185 км/год. На розгін до 100 км/год автівці потрібно всього 5,2 секунди.Запас ходу становить 470-480 км за циклом WLTP. За допомогою потужної зарядної станції на зарядку від 10 до 80% ємності батареї потрібно 18 хвилин. Старт продажу Ioniq 5 призначений на першу половину 2021 року.


Здоров`я

В Україні почалася вакцинація від COVID-19

В Україні стартувала вакцинація від COVID-19. Перші дози вакцини надійшли в 7 областей України. А офіційно перше щеплення зробили лікарю-реаніматологу з Черкас. Напередодні в Україну прибуло 500 тисяч доз вакцини за ліцензією Oxford/AstraZeneca з Індії. Там її виробляють під назвою Covishield. Офіційно цю вакцину в Україні зареєстрували 22 лютого. На першому етапі щеплення отримають медпрацівники та персонал, який надає допомогу хворим на COVID-19. За планом, протягом 2021–2022 років добровільна вакцинація від COVID-19 має охопити щонайменше 50% населення України, тобто до 20 мільйонів людей. Вакцинація є добровільною та безкоштовною.


Діаспора

NASA обрало розробку українця для побудови онлайн-карти марсохода

Космічне агентство NASA для мапи свого нового марсохода Perseverance використовує рішення українського розробника Володимира Агафонкіна. Про це йдеться у дописі розробника у Facebook. Мова про інтерактивну карту, що показує місце розташування Perseverance на поверхні Марса, її можна подивитися в онлайні. Карта створена за допомогою популярної opensource-JavaScript-бібліотеки Leaflet. Вона використовується багатьма відомими проектами. Нагадаю, 18 лютого марсохід Perseverance здійснив успішну посадку на поверхню Марса та передав на Землю перше зображення поверхні.


Мистецтво, культура і шоу-біз

MONATIK прочитав вірш Лесі Українки: "І все-таки до тебе думка лине..."

Цього року, 25 лютого, виповнюється 150 років від дня народження великої поетеси Лесі Українки. З цієї нагоди сайт українського телеканалу запустив проєкт "Зірки читають вірші", у якому знаменитості продекламували твори культової письменниці. Український артист, продюсер та креатор музичної корпорації Дмитро Монатік обрав вірш "І все-таки до тебе думка лине...". Його Леся Українка написала 1895 року і він був вперше виданий у збірці "Думи і мрії". Поетеса створила твір, перебуваючи у столиці Болгарії, – Софії, тож він має дещо ностальгічні мотиви.


Погода

У четвер, 25 лютого, у Чикаго у середині дня небо затягнеться хмарами. Без опадів. На стовпчиках термометрів +3…+4°С. В Україні буде по-весняному тепло та сонячно, місцями - ожеледиця Вдень від 4 до 9 градусів тепла.



Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Selfreliance Federal Credit Union


2 views0 comments

Comments


bottom of page