top of page
Writer's pictureURC Radio

Fresh Daily News (Новини українською) - 02/24/2021



Політика

Перша офіційна зустріч президента США Джо Байдена із прем’єр-міністром Канади Джастіном Трюдо

Спільні цілі з подолання пандемії COVID-19, економіка, кліматичні зміни та розширення військової співпраці – ці теми, як очікується, будуть головними на першій офіційній зустрічі президента США Джо Байдена із прем’єр-міністром Канади Джастіном Трюдо, передає Голос Америки. Зустрінуться світові лідери віртуально. Сторони сподіваються розробити план активізації відносин. Окрім заявлених тем, Джо Байден говоритиме і про безпекові виклики, зокрема з боку Китаю, Ірану, Росії та Північної Кореї.


Економіка

Посольство США привітало дії НАБУ щодо екс-посадовців «Приватбанку»

Посольство США в Україні назвало «важливим кроком у боротьбі з корупцією» повідомлення підозри з боку НАБУ та ОГП у розтраті «мільйонів гривень українських платників податків». Нагадаю, 22 лютого про підозру повідомили трьом колишнім високопосадовцям «Приватбанку» у розтраті чужого майна шляхом зловживання службовим становищем, та у службовому підробленні. Підозрювані спричинили збитки у сумі 136 млн гривень. Зокрема, про підозру повідомлено колишньому першому заступнику Голови правління «Приватбанку», який в понеділок намагався покинути Україну на приватному літаку у напрямку Відня, але був затриманий правоохоронцями.


Соціум

Інтернет вперше обійшов ТБ як джерело інформації в Україні – дослідження

На початку 2021 року 51% українців віддає перевагу Інтернету як джерелу інформації, тоді як телебаченню - 44%, радіо і пресі - 2% - такі дані опитування Research&Branding Group. Як повідомляють дослідники, вперше в Україні частка тих, хто віддає перевагу Інтернету, перевищила частку тих, хто отримує інформацію за допомогою телебачення. 59% українців є користувачами Facebook, у трійці набільш поширених соцмереж також YouTube і Instagram. Стрімко нарощує свою популярність в Україні Telegram, кількість користувачів якого з 2018 року зросла втричі. Також кожен двадцятий українець має аккаунт в Twitter . При цьому, найбільш популярним месенджером в Україні є Viber – ним користується 57% опитаних.


Авто – мото

Індіанці черокі просять Jeep припинити використовувати назву їх племені

Індіанці черокі, корінний народ, який проживає на території США, просить компанію Jeep не використовувати найменування їх народу в назві автомобіля. Про це в інтерв'ю CNN заявив вождь черокі Чак Хоскін- старший. "Нам не робить честі, коли наше найменування прикручено до борту автомобіля", - йдеться в заяві. За його словами, народ черокі ніколи не піде на будь-яку угоду, по якій Jeep зміг би і далі використовувати їх найменування. "Це - найдорожче для нас, це частина нашої ідентичності", - сказав Чак Хоскін-старший. У автовиробника вважають, що назву корінного народу використано, навпаки, як жест вшанування.


Здоров'я

ВООЗ гарантує виплату компенсацій за побічні ефекти від COVID-вакцин

Всесвітня організація охорони здоров'я погодила план компенсації за серйозні побічні ефекти від застосування вакцин проти коронавірусу громадянам бідних країн-членів глобальної програми COVAX, повідомляє TheGuardian. «Надаючи одноразову компенсацію в повному та остаточному врегулюванні будь-яких претензій, програма COVAX спрямована на значне скорочення необхідності звернення в суди, бо це є потенційно тривалим і дорогим процесом», - йдеться в повідомленні. План компенсації поширюється на 92 країни, серед яких більшість держав Африки та Південно-Східної Азії. Програма діятиме до 30 червня 2022 року. Країни, які самостійно фінансують свої закупівлі вакцини від COVID-19, також планують запровадити програми відповідальності.


США, Ілліной, Чикаго

Повітряне таксі з'явиться у Чикаго

Коли пандемія вщухне, а люди знову почнуть активно використовувати літаки для подорожей, у жителів Чикаго з'явиться новий спосіб дістатися з центру міста у міжнародний аеропорт O’Hare - на вертольоті. Компанія Blade повідомила, що вже цього літа запустить послугу повітряного таксі. Пасажири зможуть забронювати місце на регулярні рейси на вертольотах із Illinois Medical District до O’Hare та інших напрямків за ціною Uber Black, проте у два рази швидше, про це повідомив директор Blade Роб Візенталь. Вертольоти вміщають шість осіб. За словами Візенталя, ціни у Чикаго поки невідомі, але квиток на політ в аеропорт Нью-Йорка коштуює $95. Окрім цього, у Blade сподіваються з часом перейти на вертольоти з електричним приводом.


Мистецтво, культура і шоу-біз

Книжку Сергія Жадана номінували на PEN America Literary Awards

Збірка вибраних віршів українського поета, письменника, активіста та фронтмена гуртів Жажан і СОБАКИ ТА Лінія Маннергейма –Сергія Жадана «Новий правопис» (A new orthography) увійшла до списку фіналістів премії 2021 PEN America Literary Awards у номінації «Перекладна поезія», про це йдеться на сайті премії. «У цих віршАх поет зосереджується на повсякденному житті під час російсько-української війни, створюючи інтимні портрети жителів країни та їх реакції на кризу. Жадан відроджує та переглядає роль романтичного барда ХІХ століття, який чітко зображує свою громаду, зберігаючи її найцінніші аспекти та найтемніші нюанси», – йдеться в анотації до книжки. Церемонія нагородження переможців відбудеться 8-го квітня в онлайн-форматі.


Погода

У середу, 24 лютого, у Чикаго, небо буде хмарним, лише увечері проясниться. Без опадів. Денна температура +6°С.

В Україні мінлива хмарність, місцями - сніг з дощем. Морозна погода на сході, а плюсова - на заході. Вдень від 2 градусів морозу до 3 градусів.



Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Selfreliance Federal Credit Union

9 views0 comments

댓글


bottom of page