top of page
Writer's pictureURC Radio

Fresh Daily News (Новини українською) - 02/23/2021


Політика

США продовжують відстежувати активність проекту Північний потік 2

Уряд США у понеділок включив до переліку останніх санкцій, пов’язаних з Північним потоком 2, російське судно «Фортуна» і ТОВ «КВТ-РУС», однак ще понад 15 організацій добровільно вийшли з проєкту, щоби уникнути покарання з боку США. Після цього Білий дім офіційно заявив, що продовжує відстежувати будь-яку активність навколо проєкту газопроводу Nord Stream 2. З такою заявою виступила речниця адміністрації президента Джо Байдена Джен Псакі. За її словами, адміністрація президента Байдена розділяє занепокоєння, які висловлюють, в тому числі Україна, Польща, інші європейські союзники та партнери у зв’язку з намірами РФ та її німецьких партнерів завершити будівництво газопроводу.


Економіка

Постачальникам енергії в Техасі тимчасово заборонили відключати струм за несплату рахунків

Комісія з енергопостачання штату Техас тимчасово заборонила компаніям-постачальникам струму відключати електроенергію споживачам через несплату рахунків. Мільйони жителів Техасу минулого тижня опинилися без електроенергії, через аномальний сніговий шторм. Ті споживачі, у кого перебоїв не було, мають справу зі значними рахунками, подекуди до 14 тисяч доларів за місяць. Найбільше постраждали люди, які мають плани енергопостачання із змінною ставкою, коли ціна за електрику може варіюватися, залежно від попиту. Минулого тижня, через перебої, оптова ціна на електроенергію різко підскочила. Губернатор штату Ґреґ Ебботт заявляє, що допомогти техасцям полегшити фінансовий тягар буде пріоритетом влади.


Соціум

Вірджинія стане першим південним штатом США, у якому скасують смертну кару

Сенат штату Вірджинія проголосував за скасування смертної кари. Тепер закон спрямують на підпис губернатора штату, й очікується, що він його підпише, передає Голос Америки. Натомість найвищою мірою покарання у Вірджинії тепер стане довічне ув’язнення без права на помилування. Деякі члени Республіканської партії у Вірджинії наполягали на тому, щоб залишити смертну кару за злочини найвищої тяжкості. Вірджинія стане 23 з 50 штатів США і першим південним штатом, де скасують смертну кару. Минулого року відповідний закон прийняли у Колорадо.


США, Ілліной, Чикаго

В Іллінойсі запроваджено кримінальну реформу

Губернатор штату Ілліной Джей Пріцкер у понеділок підписав історичний законопроект про реформу кримінального правосуддя і поліції. Серед змін - скасування грошової застави, що дозволяє суддям звільняти людей до суду, за винятком тих, хто звинувачується у певних кримінальних злочинах або є ризик заподіяння шкоди чи втечі. Закон також містить вимогу до поліцейських носити натільні камери до 2025 року. «Скасування грошової застави покладе край практиці затримання ненасильницьких злочинців просто тому, що вони бідні, а також запобігне звільненню насильницьких злочинців, тому що вони можуть дозволити собі заставу», - сказала прокурор округу Кук Кім Фокс. Частина положень набуде чинності 1 липня, інші будуть поступово реалізовані протягом наступних чотирьох років.


Технології

NASA пропонує зробити фото "на Марсі"

Космічне агентство NASA презентувало віртуальну фотокабіну, в якій кожен бажаючий може зробити фото на тлі краєвидів Марса. "Ласкаво просимо на Марс! Ми не можемо доставити вас на Марс (поки що!), але ми можемо доставити вам "червону планету", — йдеться у повідомленні. Аби створити світлини потрібно лише завантажити знімок, вибрати фон, а система самостійно розмістить на тлі пейзажу планети. Нагадаю, марсохід Perseverance досягнув Червоної планети минулого тижня та надіслав на Землю перші знімки. Апарат сів у районі кратера Jezero, де, за оцінками вчених, мільярди років тому було розташоване озеро та дельта річки. Головна мета запуску - вивчити можливості для подальших місій висадки на Марс.


Діаспора

СФУЖО заснувала Стипендію імені Анни Кісіль для вивчення української

Світова федерація українських жіночих організацій заснувала стипендію для вивчення української мови імені відомої діячки української діаспори в Канаді Анни Кісіль, про це йдеться на Фейсбук-сторінці організації. П’ять українок із діаспори зможуть стати слухачками курсів української мови на Міжнародних школах україністики «Крок до України», заснованих Міжнародним інститутом освіти, культури та зв’язків з діаспорою Університету «Львівська політехніка». Анна Кісіль регулярно підтримувала освітні проєкти серед діаспори та в Україні, зокрема, стала меценатом видання першого підручника з української мови як іноземної «КРОК-2».


Мистецтво, культура і шоу-біз

Віртуальну виставку українських фотографів відкрито в Далласі

Galleri Urbane в Далласі, штатТехас відкрила віртуальну виставку Inner Garden (Внутрішній сад) з роботами українського дуету фотографів Synchrodogs з Івано-Франківська, повідомляє telegraf. Ексклюзивна інтернет-виставка фотографів Тані Щеглової і Романа Новена містить 23 фотографії різних років зйомки – від незвичайних знімків оголеної натури до абстрактних пейзажів. Окрім фотографій, на виставці представлені відео дуету – рідкісний погляд на їхні подорожі та більш широкий погляд на зображення, зняті за останні 12 років спільної кар’єри.


Погода

У вівторок, 23 лютого, у Чикаго після ясного ранку, решта дня буде похмурою. Опадів не передбачається. На стовпчиках термометрів +6°С.

В Україні тримається морозна погода, без опадів, лише сході невеликий сніг. Вдень від нуля до 2 градусів морозу.



Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Selfreliance Federal Credit Union

9 views0 comments

Comments


bottom of page