top of page

Fresh Daily News (Новини українською) - 02/17/2022

Updated: Feb 17, 2022


Політика

На Заході кажуть про збереження загрози вторгнення Росії в Україну

За даними джерел Reuters у західних спецслужбах, лютий лишається критичним моментом для можливого вторгнення в Україну. Як повідомив на умовах анонімності інформагенції високопоставлений співробітник розвідки однієї із західних країн, розвідслужби дійшли висновку, що саме зараз настав період, коли загроза конфлікту чи ненавмисного військового інциденту є найвищою. Західні розвідслужби зазначають також, що Росія має можливість тримати значну кількість військ біля кордонів України ще кілька місяців, якщо від президента РФ Володимира Путіна надійде таке розпорядження, пише Голос Америки. Глава Міноборони України Олексій Резніков повідомив, що останній звіт розвідки не містить жодних доказів того, що Росія відводить свої війська від українських кордонів. Між тим в Україні звертають увагу на те, що деякі заяви світових лідерів, повідомлення ЗМІ створюють паніку, яка шкодить країні.


Соціум

Половина українців упевнені, що візити міжнародних лідерів ідуть на користь країні

За даними дослідження, половина українців впевнені, що останні візити міжнародних лідерів до країни йдуть їй на користь, чверть вважають, що вони не мають жодного впливу. І лише 17% опитаних висловили думку, що такі візити скоріше шкодять Україні. Про це свідчать результати опитування, проведеного соцгрупою “Рейтинг”. Близько 60% респондентів вважають, що США та Велика Британія на переговорах захищають інтереси України, третина опитаних думають, що ці країни мають нейтральну позицію. При цьому, більше половини опитаних вважать, що Франція і Німеччина мають нейтральну позицію, відповідно 58 і 69%. Такої ж думки українці і про ОБСЄ у переговорному процесі. На думку 43% респондентів, міжнародна політика України просувається у правильному напрямку, 46% -вважають, що у неправильному, ще 11% не змогли відповісти.


Економіка

Інфляція в Канаді зросла до нового 30-річного максимуму

У січні інфляція у річному вимірі у Канаді прискорилась до 5,1%, сягнувши нового 30-річного максимуму. Про це пише Reuters з посиланням на офіційні дані. При цьому, січневий показник є найвищим проти 5,5%, зафіксованих у вересні 1991 року, та 10 місяців поспіль перевищує цільовий діапазон центробанку Канади у 1-3%. Таким чином, витрати на житло у січні зросли у річному вимірі на 6,2%, що є найшвидшим темпом з лютого 1990 року. Ціни на продукти харчування зросли на 5,7% - через проблеми із ланцюгами поставок та несприятливі умови вирощування. Керівник Банку Канади Тіфф Маклем заявив, що для подолання високої інфляції відсоткові ставки необхідно підвищити, і канадцям слід очікувати багаторазового підвищення.


Туризм

Міський туризм у світі майже відновився від пандемії

Платформа для онлайн-бронювання житла Airbnb повідомила, що туризм у містах майже відновився до рівнів 2019 року, повідомляє BBC. Кількість заброньованих місць у різних куточках світу за останні три місяці минулого року майже відповідала рівням 2019 року. У США кількість замовлень відновилася повністю. Також починає зростати кількість замовлень у містах, на них припадає майже половина бронювань наприкінці минулого року. Під час пандемії подорожувальники віддавали перевагу будинкам за містами, аби уникати натовпів. Компанія також повідомила, що очікує, що загальна кількість бронювань за перші три місяці цього року вперше перевищить рівень до пандемії. Також Airbnb зазначає, що розповсюдження віддаленої роботи через пандемію продовжує зумовлювати роботу сервіса. Замість короткострокових зупинок туристи обирають довгострокові – близько 4 тижнів.


США, Ілліной, Чикаго

У Нью-Йорку збудували будинок із відходів

У Мангеттені збудували незвичний будинок. Серед будматеріалів, які використали — сміття та унітази. Про це повідомляє Fast Company. Споруду звели із спеціальної цегли, яка на 60% складається з відходів. Вона містить перероблені черепицю, сталь та керамічні унітази. У житловому комплексі — 219 квартир, його назвали The West. Робітники використовували промислові матеріали для оздоблення перших семи поверхів новобудови та вестибюлю. Завдяки цеглині будівля вийшла відтінку “трюфель”. Вона не дуже відрізняється за кольором від старих споруд. Виробник такої цегли — Stone Cycling. Відомо, що компанія виготовляє її з відходів, що надходять з Нідерландів, Німеччини та Британії. Вартість цегли — 14 доларів, тоді як звичайна коштує 8 доларів.


Діаспора

Українець Поляков продає свою частку у Firefly Aerospace за один долар

Український підприємець Максим Поляков продає за 1 долар свою мажоритарну частку у ракетній компаній Firefly Aerospace через тиск регуляторів США. Про це він повідомив у своєму Facebook. Раніше ЗМІ повідомляли, що Поляковпогодився продати свою частку в ракетній компанії під тиском уряду США - там посилаються на міркування національної безпеки. Зокрема, представники уряду та аерокосмічної промисловості США висловили заперечення проти контролю Полякова над компанією через побоювання, що цінні технології можуть потрапити в Україну чи інші країни, які намагаються розробити ракетні програми. Поляков погодився з цією вимогою, стверджуючи при цьому, що його володіння Firefly не становить загрози національній безпеці.


Мистецтво, культура і шоу-біз

Аліна Паш не поїде на Євробачення-2022

Співачка Аліна Паш, яка виграла відбір на Євробачення-2022, зняла свою кандидатуру з конкурсу після скандалу довкола її поїздки до анексованого Криму. Про це вона повідомила в своєму Instagram. Паш заявила, що дотримується законів України, не хоче війни та ненависті. В той же день Суспільне повідомило, що оргкомітет національного відбору на Євробачення ухвалив рішення про припинення участі Аліни Паш у відборі і вона не представлятиме Україну на конкурсі. "Артистка висловила згоду з таким рішенням", - наголосили в оргкомітеті. Підставою була відповідь Держприкордонслужби, яка повідомила про недостовірність довідки, яку Аліна Паш представила як свідоцтво своєї поїздки до Криму у 2015 році саме через український пункт пропуску в Херсонській області. Представника України на Євробаченні-2022 тепер оберуть серед інших фіналістів відбору.


Погода

У четвер, 17 лютого, у Чикаго з ранку до самого вечора небо буде вкрите хмарами. Ранковий дрібний сніг до вечора поступово переросте в сильний. Денна температура від 1 до 3 градусів морозу.

В Україні погода буде похмурою з поривами вітру, можливий дощ. Температура вдень 6-8 градусів тепла.




Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Svoboda Express


17 views0 comments

Comments


bottom of page